Parastie taksometri un “baltie numuri” - kas jāzina klientam 6

 

Foto: iAuto.lv

Autotransporta Direkcija | 30.septembris 2019 14:03

Šobrīd Latvijā ir pieejami divu veidu pakalpojumu sniedzēji, kas nodrošina pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, – taksometru un tā saucamie “balto numuru” pārvadājumi.

Lai arī pasažieris saņem šķietami vienādu pakalpojumu – braucienu līdz izvēlētajam galamērķim, veids, kā pakalpojumu pieteikt un apmaksāt, ir dažāds. Tāpat atšķiras abu pakalpojumu sniedzēju atpazīšanas zīmes. Arī institūcijas, kas izsniedz dokumentus, lai komersants varētu nodrošināt šo pakalpojumu, ir dažādas. Tomēr Taksometru vadītāju reģistrā ir jābūt reģistrētiem pilnīgi visiem automobiļu vadītājiem, kuri veic pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili.

Izsaukšana un norēķini

Taksometra pakalpojumus pasažieris var pieteikt telefoniski, zvanot pa izvēlētā pakalpojuma sniedzēja norādīto tālruņa numuru, caur aplikāciju / tīmekļvietni vai nolīgstot uz ielas. Norēķināties par braucienu var, maksājot skaidrā vai bezskaidrā naudā. Apmaksa tiek veikta pēc brauciena, pamatojoties uz taksometra skaitītāja rādījumu. Pēc apmaksas veikšana pasažierim ir jāsaņem čeks. Tāpat taksometriem ir tiesības braukt pa sabiedriskā transporta joslu, kas ir priekšrocība sastrēgumu laikā. Savukārt tā saucamo “balto numuru” pakalpojuma sniedzējus var pieteikt tikai caur aplikāciju / tīmekļvietni, piemēram, Bolt vai Yandex. Arī norēķināties par braucienu var tikai caur konkrēto aplikāciju / tīmekļvietni. Nodrošinot šādu komercpārvadājumu, automobilim nav jābūt aprīkotam ar taksometra skaitītāju.

Taksometru atpazīšanas zīmes un numura zīmes

Taksometru var atpazīt pēc numura zīmes, kas sākas ar TQ vai TX (arī EX, ja tas ir elektriskais automobilis), un tā ir dzeltenā krāsā. Uz automobiļa ir jābūt taksometra pazīšanas zīmei un gaismas kontrolsignālam salonā aiz priekšējā stikla. Savukārt komersantam, ko var pieteikt tikai caur aplikāciju / tīmekļvietni, uz automobiļa priekšējām pasažieru durvīm jābūt informācijai par pārvadātāju un attiecīgās tīmekļvietnes / mobilās lietotnes pakalpojuma sniedzēju. Piemēram, ja komersants piedāvā savus pakalpojumus gan caur Yandex, gan Bolt starpniecību, uz durvīm jābūt norādēm par abām aplikācijām. Šiem pakalpojumu sniedzējiem automobiļa numura zīme ir baltā krāsā.

Autovadītājiem jābūt reģistrētiem

Visiem automobiļu vadītājiem, kuri nodrošina pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili, ir jābūt reģistrētiem Autotransporta direkcijas uzturētajā Taksometru vadītāju reģistrā. Par to, ka šoferis ir reģistrējies, liecina izsniegtā reģistrācijas apliecība, kurai brauciena laikā jāatrodas automobilī uz priekšējā paneļa.

Licence un licences kartītes

Lai komersants varētu piedāvāt pasažieriem taksometru pakalpojumus, tam ir jāsaņem licence un licences kartīte uz katru automobili, ar ko pakalpojums tiek nodrošināts. Šos dokumentus izsniedz deviņas republikas nozīmes pilsētas un pieci plānošanas reģioni. Piemēram, ja komersants vēlas sniegt taksometra pakalpojumus tikai Rīgas teritorijā, tad tam licenci un licences kartīti izsniegs Rīgas pilsētas dome. Savukārt, ja pārvadājumus paredzēts veikt visā Rīgas reģionā, tad ir jāsaņem arī Rīgas plānošanas reģiona izsniegtā licence un licences kartīte. Savukārt komersantiem, kuri nodrošina pasažieru komercpārvadājumus ar automobili, kam ir “baltais numurs”, licenci un licences kartīti izsniedz Autotransporta direkcija, un tā ir derīga pārvadājumiem visā Latvijas teritorijā.

 
Visi komentāri
 
sasha 30.septembris 2019 15:38
12 1 Atbildēt

rakstā nav atbildes uz, manuprāt, būtiskāko - kāds ir klienta (pasažiera) ieguvmi/trūkumi, izvēloties viena vai otra veida pārvadātājus.

Tedis 30.septembris 2019 16:43
12 0 Atbildēt

Rakstā ir tikai atreferēti ormatīvie akti. Virsraksts galīgi garām – no pasažiera nevar prasīt šo aktu zināšanu. Pasažierim nav ne laika, ne vēlēšanās pārbaudīt kurās aplikācijās tiek piedāvāts pakalpojums, vai vadītājs ir reģistrējies utt. Patiesībā ir gluži pretēji – klientam nevis jāzin, bet tas viss viņam ir pie kājas 

Bolts pro 30.septembris 2019 21:07
11 1 Atbildēt

Murgs. Boltisti kas brauc ar privātajām mašīnām, paši par savu naudu arī viņas remontē! Pats braucu piekto mēnesi. Neregulāri. Pa nakti, pa dienu šad tad. Atkarīgs no garastāvokļa. Tas nav mans pamatdarbs. 100%apmierināti klienti, gan cenas, gan sevisa ziņā. Jautājums...? Kāda velna pēc man visi šie reģistri, uzlīmes utt. Klienti ir apmierināti un tas ir galvenais!!! Es nenostrādāju pat piekto daļu noteiktās mēneša slodzes. Varbūt draiveriem šajā formātā vajadzētu piemērot mēneša nodokli, teiksim 50 eur un visas iesaistītās puses būtu mierā.

Trels 30.septembris 2019 23:12
0 0 Atbildēt

Dzeltenajiem numuriem ir 2 reizes gadā tehniskā apskate. Kā baltajiem?

Dzeltenajiem numuriem ir licence uz licences, atļauja uz atļaujas..... Kā baltajiem?

Un visbeidzot, kā VID to visu kontrolē???

wons 1.oktobris 2019 15:55
0 1 Atbildēt

Caur aplikāciju izsaucamie Taxi var iebraukt lidostas teritorijā, vai tiek uzskatīti par bandītiem un tur viņus Linkaitis nelaiž?

Edgars 27.novembris 2021 9:43
0 0 Atbildēt

No mīnusiem tikai tas,ka sastrēguma laikā baltie nr nebrauc pa sabiedriskā transporta joslām.Tas arī viss.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti