Latvijas lauku teritorijās par 49,734 miljoniem eiro izbūvēs platjoslas interneta tīklu 14

 
Nozare.lv | 7.decembris 2022 13:25

Latvijas lauku teritorijās par 49,734 miljoniem eiro līdz nākamā gada beigām plānots izbūvēt 2050 kilometru optiskā tīkla, vairāk nekā 250 pieslēguma punktu operatoriem, kā arī pieslēgumus 17 izglītības iestādēm, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijas pārstāvji.

Lai veicinātu reģionu konkurētspēju un nodrošinātu kvalitatīva interneta pieejamību reģionos, ar Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) īsteno platjoslas optiskā tīkla otrās kārtas projektu "Elektroniskās sakaru infrastruktūras pieejamības uzlabošana lauku teritorijās".

Satiksmes ministrijas valsts sekretāres vietniece Ligita Austrupe skaidro, ka platjoslas optiskais tīkls projekta ietvaros tiek būvēts vietās, kur zemā iedzīvotāju blīvuma dēļ elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēji nevarētu izbūvēt infrastruktūru, jo šāda izbūve būtu finansiāli nerentabla. 

Viņa uzsver, ka sakaru infrastruktūra ir tikpat nozīmīga kā ceļu vai medicīnas iestāžu pieejamība ikvienam neatkarīgi no dzīves vietas. Stiprinot sakaru infrastruktūru, Latvija veido priekšnosacījumus visu tautsaimniecības jomu digitālās transformācijas tempu kāpināšanai. 

"Sagaidāms, ka arī turpmāk, darba un mācību videi pārorientējoties uz attālinātu un tiešsaistes režīmu, palielināsies pieprasījums pēc jaudīgiem interneta pakalpojumiem visā Latvijas teritorijā," norāda Austrupe.

ES stratēģija "Eiropa 2020" mērķi nosaka, ka dalībvalstīm jānodrošina piekļuve ātram internetam (interneta ātrums vismaz 30 megabiti (Mbit) sekundē) un ļoti ātram internetam (interneta ātrums vismaz 100 Mbit sekundē) vismaz 50% mājsaimniecību. 

Platjoslas optiskā tīkla izbūve ir būtisks priekšnoteikums, kas ļauj uzlabot elektronisko sakaru tīklu pieejamību lietotājiem - iedzīvotājiem, iestādēm un uzņēmējiem. 

Kopš 2012.gada Latvija ar ES fondu finansējumu attīsta "vidējās jūdzes" optisko tīklu, kas elektronisko sakaru operatoriem dod iespēju nomāt mūsdienīgu infrastruktūru datu pārraidei un tālāk nodrošināt klientiem - mājsaimniecībām, iestādēm un organizācijām pastāvīgu, ātrdarbīgu platjoslas interneta pakalpojumu. 

Projektā optiskais tīkls tiek izbūvēts tajās Latvijas teritorijās, kur ekonomisku apsvērumu dēļ elektronisko sakaru komersanti nav ieinteresēti šādu tīklu izvērst. Tāpat tīkla infrastruktūra papildus tiek izveidota to izglītības iestāžu tuvumā, kurām nav pieejams kvalitatīvs platjoslas internets efektīva attālinātā mācību procesa nodrošināšanai.

Platjoslas projekta īstenošana noris divās kārtās. Projekta pirmajā kārtā, kas noslēdzās 2015.gadā, ir izbūvēti 1813 kilometri optiskā tīkla un 177 optiskā tīkla piekļuves punkti. 

Platjoslas otrās kārtas projekts tika sākts 2016.gada otrajā pusē un to plānots pabeigt 2023.gada beigās.

Platjoslas otrās kārtas projekta ietvaros ir izbūvēti 1938 kilometri optiskā tīkla un 261 optiskā tīkla piekļuves punkts. Šobrīd visvairāk izbūvēto un ekspluatācijā pieņemto optiskā tīkla piekļuves punktu ir Latgalē - 82 piekļuves punkti un 543,7 kilometri optiskā tīkla, seko Vidzeme ar 75 optiskā tīkla piekļuves punktiem un 520,5 kilometriem tīkla trases, Zemgale ar 46 optiskā tīkla piekļuves punktiem un 360,4 kilometriem tīkla trases un Kurzeme ar 54 optiskā tīkla piekļuves punktiem un 482,1 kilometru optiskā tīkla trases.

Rīgas plānošanas reģionā ir izbūvēti četri optiskā tīkla piekļuves punkti un 31,7 kilometri optiskā tīkla trases. 

Pēc iznomāto kilometru skaita vairākus gadus visplašāk pakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem tīklu izmanto elektronisko sakaru operatori Vidzemē - Madonas, Valmieras un Alūksnes novados.

Platjoslas optisko tīklu kopumā izmanto 14 elektronisko sakaru operatori - deviņi no tiem ir operatori, kuri sniedz pakalpojumus noteiktā reģionā, divi fiksēto sakaru operatori, kas sniedz pakalpojumus visā valsts teritorijā, un trīs mobilo sakaru operatori. Vairums reģionālo operatoru optiskā tīkla infrastruktūras izbūvi par saviem līdzekļiem nevarētu veikt augsto izmaksu dēļ.

Ar mērķi nodrošināt skolas ar mūsdienīgas un kvalitatīvas izglītības īstenošanai nepieciešamajiem interneta resursiem līdz 2023.gada beigām plānots ierīkot optiskā tīkla piekļuves punktus tajās izglītības iestādēs, kuras atrodas lauku teritorijās, kurās neviens elektronisko sakaru komersants nesniedz un tuvāko trīs gadu laikā neplāno sniegt interneta piekļuves pakalpojumus ar platjoslas tīklam atbilstošiem parametriem (tā saucamās "baltās teritorijas").

Platjoslas projektu īsteno LVRTC. Otrās kārtas finansējums ir 49 734 253 eiro, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums ir 42 274 115 eiro, bet LVRTC ieguldījums - 7 460 138 eiro.

 
Visi komentāri
 
HE 7.decembris 2022 14:23
2 1 Atbildēt

Viss ir ļoti jauki , bet cik iedzīvotāji ir palikuši tajās lauku teritorijās?

Krokodils 7.decembris 2022 15:07
15 0 Atbildēt

Talajā 2011 gadā padzirdot par Eiropas iesaisti interneta ātruma palielināšanā no 2012 gada, nopriecajos, ka pēc 4..5..8 gadi beidzot arī ne pilsetu centos būs labs, atrs internets. AHA!

10 gadi pagājuši, entie desmiti miljonu nodedzināti, bet labākais, ko apkārt tuvākās un tālākās privātenēs piedavā ir 30Mbit tet dsl vai nestabils 4G mobīlais tīkls(un par galīgām lauku viensētam, nekurienes vidū nerunāju!)

Ta kā ļoti labs bizītis - Daudzstāvenēs un kādos super dargos un šikos VIP ciematos, turpināt piedavāt ar vien ātraku optisko internetu lai uz papīra sasniegtu to ES nosprausto mērķi, pārejais finansējums tiek veiksmīgi izsijāts pa kabatām, bet vidējais iedzīvotājs privātenē turpina sūkat ledu.

Diemžēl....

srt 7.decembris 2022 16:46
4 2 Atbildēt

Starlink atrisina problēmu jebkurā vietā.

Krokodils 8.decembris 2022 9:01
1 0 Atbildēt

Jā vari reizi stundā uz desmit minūtēm kaifot par savu starlink ātrumu un par to maksāt 110€/mēn

Iz sarlink pārklajuma kartes:

Jūrmalnieks 7.decembris 2022 16:21
1 0 Atbildēt

Būtu labāk jūrmalā optiku ievilkuši, citādi internets ir tikai Kauguros, bet visur citur jākāpj priedē, lai piezvanītu!

srt 7.decembris 2022 16:45
3 1 Atbildēt

Šo tu pareizi pamanīji, es ieteiktu nocirst priedes.

anonimikis 7.decembris 2022 17:49
1 1 Atbildēt

Kūrortpilsētā cilvēkiem jāatpūšas, nav ko zvanīties.

Jūrmalnieks 8.decembris 2022 9:26
2 0 Atbildēt

Vēsturiski šī teritorija ir zemeņu lauki, nevis kūrorta pilsēta!

Pieprasu optiku katrā zemeņu laukā!

srt 8.decembris 2022 10:19
0 0 Atbildēt

Kāpā zemenes neaug

pek 8.decembris 2022 14:27
1 0 Atbildēt

Pirms jūras tur bija zemeņu lauki.

Krotow 9.decembris 2022 15:10
1 0 Atbildēt

Aizbrauc uz Mellužiem un parunā ar vecajiem jūrmalniekiem. Zemenes gandrīz industrialos apmēros audzēja no Jaundubultiem līdz Slokai.

msh 8.decembris 2022 1:00
0 0 Atbildēt

Uzsvars uz eiropas fondiem, lasīt, to apgūšanu. Savulaik telekoms uz Nīcu optiku atvilka ļoti vēlu, kaut kādā piektajā gadā - līdz tam skolā un pagastnamā katrā bija pa 128 Kbps pieslēgumam uz visu ēku un pārējajiem iezvanpieeja - nu tad piektajā gadā atvilka optiku un izdalīja 80 laimīgajiem DSL pieslēgumus - pieņemu ka Rucavā bija līdzīgi. Pēc kāda laiciņa uz Nīcu atnāca Liepājas Ostkoms un sāka piedāvāt sūdīgu kabeļtelevīziju un diezgan lēnu kabeļinternetu - uzreiz telekoms atļāvās uzlikt jaunu dalītāju lai varētu piedāvāt vairāk pieslēgumu. Tad kaut kādā divpadsmitajā gadā Ostkoms atvilka uz Nīcu savu optikas kabeli un sāka piedāvāt centra iedzīvotājiem optiku līdz 250 Mbps - un uzreiz telekoms sāka piedāvāt to pašu, lai arī pirms tam viņiem tāda plāna nebija. Uz Rucavu diemžēl Ostkoms neatvilkās, un tā nu te joprojām nekā labāka par mDSL nav...

WALA 8.decembris 2022 14:15
2 0 Atbildēt

Pateisībā optika dziļos laukos jau ir vismaz gadi 10 līdz pasvaldību, bibliotēku vai kaut kādām tādām ēkām, tos savilka LVRTC par Eiropas naudām, tikai kaut kāda X pēc jebkuram kurš pēcāk pie tā gribēja pieslēgties pēc tam uztaisīja tādas maksas, ka nevienu tā optika nahren neintersēja. Stāsts ļoti līdzīgs kā ar "primatnējo" e-parakstu ...

650 8.decembris 2022 1:52
2 0 Atbildēt

Novadniekiem nesanāca (plato) ceļu tīkls? Nekass, tagad uztaisīsim padziļināto (m) ineta tīklu. Ostapkoms und Benderkoms, SpA SIA.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti