Ātruma mēnesis Rīgas Motormuzejā – izstāde «Amerikāņu muskuļauto skaistums»

 
21.marts 2012 9:32

22.martā, pulksten 16:00, Rīgas Motormuzejā tiks atklāta izstāde „Amerikāņu muskuļauto skaistums”.

Tajā pirmo reizi Latvijā vienkopus būs aplūkojams tik plašs pagājušā gadsimta 60./70.gadu amerikāņu jaudīgo ielas sporta mašīnu klāsts – Dodge Challenger, Chevrolet Corvette Stingray, Chevrolet Camaro mark I, Chevrolet De Luxe Low Rider un citas. Ekspozīcija tapusi sadarbībā ar amerikāņu automašīnu īpašnieku biedrību „Amerikāņu auto klubs”, savukārt spēkrati uz izstādi ceļojuši ne tikai no Latvijas.

20.gadsimta amerikāņu popkultūra nav iedomājama bez Coca Cola un Elvisa Preslija, tāpat kā bez mežonīgi jaudīgām, ātrām un skaļām ielas sacīkšu mašīnām, sauktām par American Muscle Cars. Mežonīgi jaudīgo, ātro un skaļo ielas sporta mašīnu laikmets sākās sešdesmito gadu vidū ASV, Detroitā. Lielās autoražotāju kompānijas GM, Ford un Chrysler piedāvāja sērijveida ģimenes spēkratus, kas aprīkoti ar forsētiem lielas kubatūras un jaudas dzinējiem. Šādu rūpnieciski uzlabota ielas sacīkšu auto iegāde nebija dārga, bet braucējam deva milzīgu adrenalīna devu, jo auto bez žēlastības svilināja riepas un padevās sānslīdēm.

Muskuļauto ēra veicināja arī ASV autosporta izaugsmi. Dienvidu štatos attīstījās Drag Race sacensības un īpašu popularitāti izpelnījās Bonvilas Sāls pludmales ātrumsacīkstes, kas savu popularitāti nav zaudējušas arī mūsdienās un ir pāraugušas par nedēļu garu ātruma festivālu.

Diemžēl tā kā daudzas interesantas lietas beidzas, 70-tajos gados sākās arī muskuļauto ēras noriets. Ekoloģijas normas noteica, ka bezsvina benzīna lietošanai vajadzīga augstāka kompresijas pakāpe, auto kļuva dārgāki un lēnāki, bet dzinēji ekonomiskāki un mazjaudīgāki.

Vairāk par izstādes darba laiku un Rīgas Motormuzeju

Izstāde „Amerikāņu muskuļauto skaistums” apskatāma katru dienu no pulksten 10:00 līdz 18:00, līdz pat 2012.gada 6.maijam, Rīgas Motormuzejā, S.Eizenšteina ielā 6. Ieejas maksa (iekļauta arī Rīgas Motormuzeja ekspozīcijas apskate):
• pieaugušajiem: 2,00 Ls;
• skolēniem, studentiem, pensionāriem: 1,00 Ls;
• ģimenes biļete: 4,00 Ls;
• bezmaksas: bērniem līdz 7 gadiem; vismaz 10 cilvēku grupas vadītājam; bērnu aprūpes iestāžu audzēkņiem, aprūpes centru, pansionātu iemītniekiem un personām, kuras tos pavada (uzrādot apliecību); citu muzeju darbiniekiem (uzrādot apliecību vai Starptautiskās muzeju padomes biedra karti); politiski represētajiem (uzrādot apliecību); bērniem ar invaliditāti un 1.grupas invalīdiem, personai, kura tos pavada, kā arī 2. un 3.grupas invalīdiem (uzrādot apliecību).

Pie muzeja ir bezmaksas auto stāvvieta. Sabiedriskais transports: 5. un 15.autobuss līdz pieturai „Motormuzejs” vai 21.autobuss līdz pieturai „Pansionāts”.

Rīgas Motormuzejs ir lielākais seno spēkratu muzejs Baltijā, dibināts 1989.gadā. Muzejs ir sabiedrībai plaši pieejama pētnieciska un izglītojoša iestāde, kas vāc, saglabā, pēta, restaurē un popularizē senos spēkratus kā industriālā mantojuma un materiālās kultūras sastāvdaļu.
 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 6

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti