Nepareizi aizpildīts saskaņotais paziņojums var draudēt ar kriminālatbildību

 
Nozare.lv | 30.oktobris 2013 19:00

Foto: iAuto

Trešdaļa pieteikumu par ceļu satiksmes negadījumos nodarītiem zaudējumiem tiek iesniegta, balstoties uz saskaņoto paziņojumu, bet lielākā daļa autovadītāju neapzinās, ka nepatiesas informācijas norādīšana saskaņotajā paziņojumā var novest pie kriminālatbildības, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" novērojumi.

Preventīvos nolūkos apdrošinātājs izveidojis īpašu sistēmu, kas palīdz atklāt apzinātos krāpšanas gadījumus ar saskaņotajiem paziņojumiem. Pēdējo trīs mēnešu laikā tā palīdzējusi atklāt jau desmit krāpšanas gadījumus, par kuriem materiāli nosūtīti tiesībsargājošām iestādēm, informē "Ergo".

Pēc apdrošinātāja novērojumiem, vistipiskākā krāpniecības situācija rodas tad, kad avārijas brīdī vienam no iesaistītajiem vadītājiem nav iegādāta obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) polise. Šādā situācijā ar otru iesaistīto pusi tiek panākta vienošanās, ka saskaņotais paziņojums tiks aizpildīts vēlāk, nevis notikuma vietā, savukārt ierosinājuma iniciators tikai tobrīd dodas iegādāties OCTA polisi. "Ergo" dati uzrāda, ka 80% gadījumu, kad saskaņotais paziņojums par notikušu avāriju tiek iesniegts trīs dienu laikā pēc OCTA polises iegādes, ir ar krāpnieciskām pazīmēm.

Ļoti bieži autovadītāji, aizpildot saskaņoto paziņojumu, nepareizi norāda ne tikai notikuma vietu un apstākļus, bet arī negadījuma dienu un laiku.

"Daudzi cilvēki neapzinās, ka saskaņotais paziņojums ir tikpat svarīgs dokuments kā jebkurš cits, jo tas kalpo kā rakstveida pierādījums un tajā nedrīkst būt abpusēji nesaskaņoti labojumi. Diemžēl daļa sabiedrības joprojām uzskata, ka tas nav nekas slikts - rīkoties negodīgi un nedaudz samelot. Parakstot dokumentu, kurā ir nepatiesa informācija par negadījuma apstākļiem, arī cietušajai pusei var draudēt kriminālatbildība. Tomēr esam pārliecināti, ka, pateicoties sistemātiskam darbam un sabiedrības līdzdalībai, šī tendence mainīsies," skaidro "Ergo" Atlīdzību regulēšanas nodaļas vadītājs Ivars Vismanis.

Saskaņotos paziņojumus negadījuma vietā var aizpildīt tikai tad, ja ceļu satiksmes negadījumā ir iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi, nav cietušas personas, nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai, ceļu satiksmes negadījumā iesaistītajiem transportlīdzekļiem nav radušies tādi bojājumi, kuru dēļ tie nedrīkst vai nevar turpināt ceļu, ceļu satiksmes negadījumā iesaistītie autovadītāji spēj vienoties par visiem būtiskajiem ceļu satiksmes negadījuma apstākļiem.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti