"Meistara padoms": vai gaisa kondicionētājam jābūt darba kārtībā arī rudenī un ziemā ? (+VIDEO) 15

 
TV Autoziņas speciāli iAuto | 16.septembris 2020 6:20

TV Auto ziņas sāk tehnisko padomu ciklu sadarbībā ar Bosch Car Service. Šoreiz atbildēsim uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par visiem pazīstamu komforta iekārtu - gaisa kondicionētāju.

 

Kāpēc kondicionētājs nepūš aukstu gaisu?

Tam var būt dažādi iemesli, jo gaisa kondicionēšanas sistēmai ir daudz dažādu sastāvdaļu. Taču visbiežāk pie vainas ir nepietiekams dzesētājvielas jeb tautā sauktās gāzes līmenis. Nav teikts, ka uzreiz jāmeklē sūce, ko mūsdienās veic ar kontrastvielas palīdzību. Laika gaitā gāze caur savienojumiem un blīvēm izplūst arī no pilnīgi veselas sistēmas.

Cik bieži jāpārbauda kondicionētājs?

Bosch Car Service speciālists saka - divas reizes gadā. Pirms karstās sezonas un pirms ziemas, kad kondicionētājs, iespējams, nepieciešams pat vairāk nekā vasarā. Tā kā gaisa kondicionētājs ne tikai atdzesē, bet arī sausina gaisu, ziemā tas efektīvi tiks galā ar aizsvīdušiem stikliem.

Vai kondicionētājs jāieslēdz arī ziemā?

Jā. Ja automašīnai ir automātiskais gaisa kondicionētājs jeb tā sauktā klimata kontrole, tas ir pat dabiski. Aukstajā sezonā kondicionētāju nepieciešams periodiski ieslēgt kaut vai tāpēc, lai iekustinātu kustīgās daļas, eļļotu kompresoru un izvairītos no apaugumiem un aizsērējumiem.

Vai kondicionētāju gāzes atšķiras?

O jā! Senākos auto izmantotā gāze R12 mūsdienu automašīnās vispār nav izmantojama. Tās vietā plaši izmanto gāzi R134a. Pēc 2011. gada izlaistajās automašīnās kondicionētājus uzpilda ar jauna tipa dzesētājvielu R1234yf, kas ir mazāk kaitīga apkārtējai videi un, protams, dārgāka.

Vai R134a un R1234yf gāzes ir savstarpēji aizstājamas?

Noteikti nē! Tām pat nepieciešama atsevišķa aparatūra.

Vai salona gaisa filts ietekmē kondicionētāja darbību?

Salona gaisa filtra stāvoklis vistiešākajā veidā ietekmē ne tikai pasažieru, bet arī kondicionēšanas sistēmas labsajūtu. Sen nemainīts salona filtrs bojā ne tikai gaisu, bet arī ventilatoru un citas daļas. Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes meklējiet TV Auto ziņu sižetā.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 16.septembris 2020 7:35
8 4 Atbildēt

Ja kondicionieris nepūš aukstu gaisu, tad sistēmā nav gāzes?

Ne vienmēr. Tā kā mēs esam Bosh, bieži vaina ir mūsu elektronikā.

Kanibaals 16.septembris 2020 8:50
2 2 Atbildēt

Ta arī ir. Pat kondicionēsanas sistēmu vācu dibeninženieri ir pamanījušies sačakarēt līdz nepazīšanai apkarinot ar BOSCH ķinēzijumiem.

S 16.septembris 2020 12:19
1 2 Atbildēt

Kas tad jums tur tā nestrādā? Man nevienam auto nav bijušas problēmas ar kondišku. Varbūt pārstājiet pirkt vecas miskastes un remontēt tās pie visādiem koļām, kuri bieži arī sačakarē kondiškas caurules ar savām likajām rokām.

Kanibaals 17.septembris 2020 17:48
0 0 Atbildēt

Ne jau man, tas ir novērojums servisā kādi auto tur brauc pildīties un ar kādām problēmām. VAG ir noburti.

lēts rekl raksts 16.septembris 2020 10:01
3 0 Atbildēt

Sistēmā gāzes nav tur ir aukstuma aģents. Viela sistēmā darba ciklā, atkarībā no temperatūras un spiediena atrodas gāzveida vai šķidrā agregātstāvoklī. Tāds jēdziens nepastāv ''nav līmeņa'', sistēmā ir noteikts gaudzums gramos. 2Xgadā.... Labs peļņas avots AC servisam. Vajag sataisīt tā, lai nav 2X gadā jābauda.

Incanti kādi apaugumi var rasties: iekšā sistēmā toč nē tur A aģents un eļļa, kā arī ogles absorbents. Uz salona radiatora (Iztvaikotāja rodas), bet tieši tad, kad AC strādā, jo tad radiators noraso, ja AC neslēdz, tad nav mitruma un mikroorganisni nevairojas.

Protams Iesku AC darbināt ziemā , jo tajā brīdī pa sistēmu tiek dzenāta eļļa, kas mitrina lokanās caurules (no iekšas), silikona gredzenus un kompresora blīvslēgu tādējādi tiek uzturēts elastīgs blīvējums un aukstuma aģents mazāk iziet atmosfērā. Par mitruma izvadīšanu nosalona tiesa.

R134a un R1234YF ir savstarpēji maināmi, tikai tad nepieciešams attīrīt sistēmu no eļļas, kas bija sakarē ar iepriekšējo A aģentu, kurā paliek molekulas, kas samaisoties ar jauno A aģentu var radīt kompresoram un blīvējumiem bīstamus ķimiskus, eroziju izsaucošus savienojumus. Tiesa sitēmu iztīrīt no eļļas ir grūti= dārgi. Aparatūra ir identiska tikai tajā ir 1 vai 2 aģents, tiesa par cik R1234YF ir ievērojami dārgāks un sistēmā nepieciešams mazāks daudzums, tad uzpildes ierīcei vēlami precīzāki iekšējie svari un jaudīgāks kompresors, lai pēc iespējas efektīvāk iztukšotu auto sistēmu. Bez tam nepieciešms gāzes sastāva analizators, lai ierīces iekšējā balonā neiesūktu vecās paaudzes aģentu (iepējams kāds pa lēto sapildijis) tādējādi radot kokteili, kuru iepildot jaunā,dārgā auto ilgtermiņā nokausim sistēmu, iepriekš minēju kāpēc.

Kanibaals 16.septembris 2020 11:23
1 1 Atbildēt

>ilgtermiņā nokausim sistēmu

Tas jau ilgtermiņā tikai labi, brauks atkal.

rekl raksts 17.septembris 2020 8:00
1 0 Atbildēt

Nedari otram to, ko pats sev negribi!

Šadi nopelnīta nauda laimi nenes!

anoagask 16.septembris 2020 11:32
1 4 Atbildēt

IMHO aukstā laikā kondicionieris neslēdzas iekšā, ja ārā zem +4 vai 0. Līdz ar to teksti par sausināšanu ziemā ir muldēšana

nav tiesa 16.septembris 2020 12:18
2 0 Atbildēt

Par to vai slēgties vai neslēgties augstumā atbild iztvaikotāja T devējs. Ja pastāv risks uz iztvaikotāja veidoties ledum, tad loģiski, ka neslēgsies. Ledus saplēsīs vārīgo alumīnija radiatoru salonā. Daži auto ražotāji tiešām šo aizsardzību iestrādā vadoties no āra t.i -C AC neieslēdzas, bet, tad jau gaiss arī ir sauss. Pie mums Ziemā vidējā t +3C, tad rullē mitruma novākšana.

janka 16.septembris 2020 13:19
2 1 Atbildēt

manam auto ieslēdzās reizē ar gaisa pūšanu uz vējstikla. Neatkarīgi no gadalaika un temperatūras. Visos citos plūsmas režīmos varu manuāli ieslēgt/izslēgt, kā pūš uz loga, tā auto ON

anoagask 16.septembris 2020 15:51
2 0 Atbildēt

AC lampiņa ieslēdzas vienmēr, arī tad, kad AC neieslēdzas dēļ āra temperatūras.

Palasi manuāli, Tas ir nevis vējstikla režīms, bet logu atkausēšanas/pretkondensāta režīms - lielākajai daļai klimatkontroļu ir tāda shortcut poga, ieslēdzas arī abu logu elektro apsilde

janka 17.septembris 2020 9:45
3 0 Atbildēt

Pilnīgi vienaldzīgi, kā to režīmu sauc. Rakstā teikts ka jādara tā un jādara šitā, utt, bet manā vietā to izdomā auto. Jebkurš normāls auto to izdomā, nevis tagad pēc glupiem reklāmrakstiem jāvadās.

anoagask 17.septembris 2020 17:38
1 0 Atbildēt

pagriežoties arī spied avārijas pogu, pagriezieni tak mirgo?

Latvietis 17.septembris 2020 1:09
4 0 Atbildēt

Man jau šķiet ka visu cauru gadu viņai jāstrādā, vasarā atveldzē, ziemā sausina gaisu lai no aukstajām drēbēm un slapjajām kurpēm mašīnā mitrums nebūtu.

Kanibaals 17.septembris 2020 17:51
0 0 Atbildēt

Tas jau pāķi tā brauc ziemā pižiku un kurtku nenovelkot.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti