Latvijas iedzīvotāji slikti izprot atšķirību starp auto līzingu un auto kredītu 9

 

Foto: iAuto.lv

Longo Group | 6.septembris 2024 19:00

Euribor likmes samazināšanās var aktivizēt ekonomiku un stimulē lietotu automašīnu pirkšanu šā gada otrajā pusgadā. Baltijā lielākais lietotu auto tirgotājs Longo Group jau novēro klientu intereses palielināšanos.

Šādā situācijā daudziem Latvijas iedzīvotājiem aktualizējas jautājums: ko labāk izvēties, pērkot lietotu mašīnu – auto līzingu vai kredītu? “Mūsu pieredze liecina, ka lielai daļai Latvijas iedzīvotāju trūkst precīzas izpratnes par atšķirībām starp abiem finansēšanas veidiem,” uzsver Longo Group dibinātājs Edgars Cērps.

Pavaicājot parastam lietotājam, ar ko atšķiras auto kredīts un līzings, daudzi (taču ne visi) teiks, ka kredīta gadījumā cilvēks ir mašīnas īpašnieks, bet līzinga gadījumā – nē. Taču ko tas nozīmē? Kādus zemūdens akmeņus slēpj abi kreditēšanas veidi?

Auto kredīts: elastība, pilnas īpašumtiesības, taču augstāks ikmēneša maksājums

Noformējot auto kredītu, pircējs uzreiz pēc mašīnas iegādes kļūst par pilntiesīgu auto īpašnieku. “Viena no svarīgākajām auto kredīta priekšrocībām ir tā, ka mašīna uzreiz kļūst par jūsu īpašumu. Tādējādi jums ir iespēja brīvi ar to rīkoties, nav ierobežojumu nobraukumam un lietošanai. Tas var būt ļoti svarīgi cilvēkiem, kuri plāno aktīvi lietot mašīnu ikdienā,” uzsver Cērps.

Turklāt, ņemot auto kredītu, īpašnieks var nodot mašīnu lietošanā ikvienam – dzīvesbiedram, bērnam, kolēģim, neinformējot par to kreditoru, jo atbildību par iegādāto transporta līdzekli ir uzņēmies viņš pats. “Tas nav acīmredzami, taču līzinga gadījumā ir jāinformē kreditors par to, kurš automašīnu lietos. Ja tiek fiksēts, ka šoferis vadīja mašīnu bez līzinga sniedzēja atļaujas, viņu var saukt pie atbildības par prettiesisku īpašuma lietošanu. Tāpat jāparūpējas par to, lai persona, kas vadīs automobili, būtu iekļauta apdrošināšanas polisē. Dažas apdrošināšanas sabiedrības var pieprasīt papildu prēmiju par otra šofera pievienošanu, it īpaši ja tas ir jauns vai tam trūkst pieredzes. Visi šie aspekti ir ļoti svarīgi, ja notiek ceļu satiksmes negadījums,” skaidro Longo Group vadītājs.

Auto kredīta priekšrocības:

Pilnas īpašumtiesības: automašīna uzreiz kļūst par jūsu īpašumu, tādējādi varat ar to brīvi rīkoties (pārdot, modificēt funkcijas un ārējo izskatu, u.t.t.).
Elastība: Nav ierobežojumu nobraukumam, automašīnas lietošanu un tās apkalpošanu.
Dažos gadījumos netiek prasīta pirmā iemaksa, atšķirībā no līzinga
Apdrošināšana: KASKO iegāde nav obligāta, tādējādi var ietaupīt līdzekļus.
Garš atmaksas termiņš: kredītu var “izstiept” uz ilgu laiku, tādējādi ikmēneša maksājumi nav tik lieli. Pēc kredīta atmaksas automašīna paliek kredītņēmēja īpašumā.
Lietošana: Jūs kā automašīnas īpašnieks varat to nodot lietošanā citiem cilvēkiem, neinformējot kreditoru un nesaskaroties ar sarežģījumiem.

Auto kredīta trūkumi:

Procentlikme: Kredītiem bieži ir augstākas procentlikmes nekā līzingam.
Servisa pienākumi: īpašniekam pašam ir jāmaksā par remontu un tehnisko apkalpošanu.
Auto līzings: pieejamība, vienkāršība, taču ir ierobežojumi nobraukumam un lietošanas tiesībām

Auto līzingu parasti izmanto dārgu mašīnu iegādei, jo ikmēneša maksājumi ir zemāki nekā auto kredīta gadījumā, pirmā iemaksa ir mazāka nekā auto kredīta gadījumā vai arī tādas vispār nav.

Taču šim aspektam ir arī otra puse: līzinga automašīnām ir jābūt KASKO apdrošināšanai, bet apkalpošana – pat elementāra eļļas nomaiņa – ir jāveic tikai autorizētos servisos, kuru pakalpojumi parasti nav lēti.

“Līzinga būtība ir tā, ka jūs neesat automašīnas īpašnieks. Jūs to it kā nomājat. Tas nozīmē, ka līzinga beigās būs jāsamaksā lielāka summa, lai mašīnu izpirktu. Taču daudzi lietotāji “dzīvo mūžīgā līzingā”, neizpērkot automobili, bet izvēloties jaunu mašīnu lietošanā. Tas ļauj regulāri atjaunot savu autoparku, šim pakalpojumam novirzot konkrētu ikmēneša maksu,” skaidro eksperts.

Auto līzinga priekšrocības:

Zema pirmā iemaksa: līzingam bieži vien ir mazāks avansa maksājums.
Zemi ikmēneša maksājumi: līzinga maksājumi var būt mazāki nekā kredītmaksājumi, jo tiek apmaksāta tikai automašīnas lietošana, nevis pilna tās vērtība.
Regulāra autoparka atjaunošana: līzinga termiņa beigās var vienkārši atdot automašīnu un paņemt līzingā jaunu, nerūpējoties par vecās pārdošanu.

Auto līzinga trūkumi:

Lietošanas ierobežojumi: līzinga noteikumi bieži ietver nobraukuma ierobežojumus un pienākumu ievērot konkrētus ekspluatācijas un apkalpošanas nosacījumus. Piemēram, automobili nedrīkst modificēt vai arī nodot to lietošanā citiem šoferiem, iepriekš neinformējot kreditoru.

Īpašumtiesību neesamība: automašīna ir līzinga devēja īpašums līdz līguma beigām un pilnai izpirkšanai. Izpirkšanas summa var nebūt maza.

Atlikusī vērtība: līzinga termiņa beigās var nākties apmaksāt mašīnas atlikušo vērtību, ja jūs nolemsiet to izpirkt.
Latvijā ir vecākais autoparks Eiropā, tas ir saistīts ar mūsu zemo pirktspēju. Lielākā daļa klientu nav gatava “dzīvot mūžīgajā līzingā”, regulāri mainot automašīnas pret jaunām, vienlaikus nevarot būt to pilnvērtīgs īpašnieks. “Tādēļ, kā liecina mūsu pieredze, Latvijas iedzīvotāji biežāk izvēlas auto kredītu. Taču abas kreditēšanas metodes ir izmantojamas, pērkot jebkura vecuma auto – viss ir atkarīgs no paša klienta vēlmēm un vajadzībām. Mūsu komanda ir novērojusi, ka cilvēki bieži vien nesaprot atšķirības starp abiem variantiem, tādēļ ir nepieciešams eksperts, kas spēj sniegt konsultāciju par visām priekšrocībām un trūkumiem, palīdzēt izvēlēties gan automašīnu, gan arī tās iegādes metodi. Ar šo mēs palīdzam visiem saviem klientiem,” skaidro Baltijā lielākā lietoto automašīnu tirgotāja dibinātājs.

 

 

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
msh 6.septembris 2024 22:27
6 2 Atbildēt

Droši vien ka locchi, vai ne?

Kas par muļķībām 7.septembris 2024 12:19
5 7 Atbildēt

Arī kredīta gadījumā automašīna ir bankas īpašums,  tu esi tikai Turētājs  vienīgā atšķirība ir , ka izmaksājot kredītu, auto uzteiz pāriet tavā īpašumā .

Tā gan nav 7.septembris 2024 19:55
3 1 Atbildēt

Pats esmu ņēmis auto kredītu, un man nekur līgumā nav rakstīts man auto pieder bankai. Vienīgais ko banka no manis prasīja lai 60dienu laikā uz mana varda csdd tiktu reģistrēts auto(gadijuma ja tas netiek izdarits tad vienkārši paceļ procentu likmi). Gadījumā ja tu nemaksā kredītu, tad tevi nodod parādu piedzinejiem. Un ar savu mašīnu varu darīt ko gribu, ari pardot neatmaksājis to kredītu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis 1.477 un 95 benzīns 1.517 EUR; bet Igaunijā? - 15.09.2024

iAutolv uzpilda degvielu par 1.477 eiro litrā, Gulbenē todien Neste cena bija 1.42 par litru, bet Igaunijā 15. septembrī par dīzeļdegvielas litru prasīja 1,419 eiro. Lasīt vairāk

 

Pjastri veiksmīgi aizsargājas no Leklēra un uzvar Azerbaidžānas "Grand Prix" 2

Austrālijas autosportists Oskars Pjastri svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 17.posmā - Azerbaidžānas "Grand Prix" - un viņa pārstāvētā "McLaren" komanda kļuva par līderi Konstruktoru kausā. Lasīt vairāk

 

Lielas problēmas BMW: Dingolfingas rūpnīca uz laiku aptur ražošanu, atsaukums izmaksās miljonus 4

BMW uz laiku apturējis ražošanu savā Eiropas lielākajā rūpnīcā Vācijas pilsētā Dingolfingā. Iemesli lēmumam ir vairāki. Lasīt vairāk

 

Dzelzceļa stacija RIX lidostā un vilciena savienojums ar Rīgu būtu jāiesaldē vismaz uz 10 gadiem (+ VIDEO) 23

iAutolv apskata topošo Rail Baltica stacijas ēku Rīgas lidostā un izsaka savas domas attiecībā par šo projektu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti