Hakeri pārņem "Jeep" vadību un iestūrē to grāvī (+ foto) 10

 

Foto: Publicitātes foto

iAutolv | 24.jūlijs 2015 13:35

ASV izdevums "Wired" veicis pētījumu, kas pierāda apvidus automobiļa "Jeep Cherokee" vājās pretošanās spējas hakeru uzbrukumiem. Eksperimentā piedalījās divi bijušie profesionālie hakeri Čārlijs Millers un Kriss Valeisiks, kā arī žurnāla apskatu veidotājs Endijs Grīnbergs.

Žurnālists devās izbraucienā pa Sentluisas pilsētas apkaimi, bet Millers un Valeisiks centās pārņemt dažu automašīnas funkciju vadību no savām mājām, izmantojot portatīvo datoru un interneta pieslēgumu.

Foto: Publicitātes foto

Jau agrāk bija zināms, ka multimediju sistēma "Uconnect," kas pieslēdzas internetam ar mobilo sakaru palīdzību, ir vāji aizsargāta un tai ir vairāki drošības caurumi. Izmantojot šīs nepilnības, speciālistiem izdevās nosūtīt dažādus attēlus uz "Jeep" multimediju sistēmas ekrānu, ieslēgt mūziku pilnā skaļumā, iedarbināt skaņu signālus un logu tīrītājus. Visbeidzot hakeri uz īsu brīdi noslāpēja automašīnas dzinēju, turklāt Grīnbergs bez viņu palīdzības nespēja nedz atkal iedarbināt motoru, nedz ieslēgt avārijas signālgaismas.

Foto: Publicitātes foto

Otro eksperimenta daļu sarīkoja stāvlaukumā. Hakeri pieslēdzās "Cherokee" stūres iekārtai (tas izdevās, kad automašīnai bija ieslēgta atpakaļgaita) un deaktivizēja bremzes, kā rezultātā "Cherokee" iebrauca grāvī.  

Foto: Publicitātes foto

Lai stāsts nebeigtos pavisam bēdīgi, hakeri apsolījuši parādīt daļu uzlaušanas koda datortehnikas aizsardzībai veltītajā konferencē "Black Hat," kas augustā tiks sarīkota Lasvegasā. Speciālisti atzīmē, ka informācija, ar ko tie dalīsies, neļaus cilvēkiem ar sliktiem nolūkiem piekļūt "Uconnect" sistēmai vienkāršotā veidā, tajā pašā laikā uzsverot, ka ražotāja izstrādātā tehnoloģija ir nepilnīga un pakļauta hakeru uzbrukumiem.    

Foto: Publicitātes foto

2014.gada vasarā Millers un Valaisiks paziņoja, ka "Jeep Cherokee," "Infiniti Q50" un "Cadillac Escalade" ir vissliktāk no nesankcionētas ielaušanās pasargātie automobiļi. Abi speciālisti publicēja 92 lappušu garu pētījumu, kuros bija aprakstītas dažādu automobiļu elektronisko sistēmu uzbūves un 20 auto modeļu uzlaušanas instrukcijas ar detalizētu aprakstu. 

Foto: Publicitātes foto

 

 

 
Visi komentāri
 
LMT 24.jūlijs 2015 14:51
0 2 Atbildēt

Fake & gay

TML 24.jūlijs 2015 16:16
0 0 Atbildēt

kas uz to norāda?

LMT 24.jūlijs 2015 16:49
1 1 Atbildēt

Eksperta slēdziens

Viktors 24.jūlijs 2015 17:38
1 4 Atbildēt

Tik neviens nav pacenties izlasīt/iztulkot līdz galam - šis caurums attiecas uz auto modifikācijām, kas aprīkota ar WiFi pieslēguma punktu. Šādas komplektācijas Eiropā netiek tirgotas.

Bet būtībā - ja ir vēlme - tad "uzlauzt" var ne tikai auto, bet arī modernās lidmašīnas...

iAutolv 24.jūlijs 2015 17:43
0 0 Atbildēt

Taisnība, turklāt ražotājs jau izlaidis atjauninājumus, kas šo problēmu novērš. Jauno programmu uzinstalē ar USB spraudņa palīdzību.

anonimikis 24.jūlijs 2015 17:45
1 1 Atbildēt

īstam rednekam Eiropas versija netīk un šis atradīs ceļus, kā dabūt savu kasti no Amerikas.

msh 24.jūlijs 2015 17:43
5 1 Atbildēt

Caurums ne caurums. Šitas uzskatāmi parāda to, cik tizlas jaunās kastes ir palikušas - vajag tikai kaut kā tikt līdz CAN kopnei un tālāk jau var sākt sūtīt kritiskas komandas visiem dzelžiem pēc kārtas.

iDmore 24.jūlijs 2015 21:38
2 2 Atbildēt

Pierādas, ka tas ir tikai laika jautājums, kad topā būs vecā tehnika..

msh 25.jūlijs 2015 3:12
1 0 Atbildēt

Tas jau gan diemžēl nenotiks, bet vienkāršus dzelžus jau ražo arī šobrīd, tikai, diemžēl budžeta konfigurācijās. Pirmais piemērs kas nāk prātā - žiķeļi. Tajos joprojām vadītājs griezes momentu pieprasa ar pedāli atverot droseli, nevis ar motoram nepiesaistītu gumijas pedāli :D

vaņa 25.jūlijs 2015 9:04
3 0 Atbildēt

Kurš ir tik dulls, ka pērk šitādas grabažas?!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti