Saūda Arābijā no svētdienas sievietēm atļauts vadīt automašīnu 1

 

Foto: Ekrānšāviņš no Youtube.com

Nozare.lv | 24.jūnijs 2018 12:57

Saūda Arābijā no svētdienas sievietēm atļauts vadīt automašīnu, izbeidzot pasaulē pēdējo aizliegumu sievietēm sēsties pie auto stūres.

Daudzas sievietes jau tūlīt pēc pusnakts izmantoja šo iespēju un izbrauca pilsētu ielās, pēc tam sociālajos tīklos daloties ar foto un video, kuros viņas redzamas, vadot auto.

Pagājušā gada nogalē varasiestādes nolēma, ka  sievietēm  būs atļauts vadīt vieglās un kravas automašīnas, kā arī motociklus.

"Sievietes  Saūda  Arābijā dzīvo patriarhālā struktūrā. Atļauja viņām sēsties pie stūres palīdzēs apstrīdēt sociālās un dzimumu normas, kas ierobežo mobilitāti, autonomiju un neatkarību," ziņu aģentūrai AFP norādīja Hana al Hamri, autore topošai grāmatai par  sievietēm  žurnālistēm   Saūda  Arābijā.

Daudzām   sievietēm  aizlieguma atcelšana var ievērojami uzlabot ikdienu, izbeidzot atkarību no privātiem šoferiem un radiniekiem vīriešiem, lai pārvietotos ar automašīnu.

Saūda Arābija šomēnes sāka izsniegt autovadītāju apliecības  sievietēm, no kurām daudzas nomainījušas ārvalstīs iegūtās tiesības pret Saūda Arābijas dokumentu, nokārtojot praktisko testu.

Konsultāciju firma "PricewaterhouseCoopers" aplēsusi, ka līdz 2020.gadam Saūda  Arābijā autovadītāju apliecību varētu iegūt aptuveni trīs miljoni sieviešu.

Līdz šim  Saūda  Arābijā, kas ir teokrātiska islāma monarhija ar šariāta likumiem, konservatīvie garīdznieki bija attaisnojuši šo aizliegumu, apgalvojot, ka  sievietēm  trūkst automašīnu vadīšanai nepieciešamo prāta spēju, ka aizlieguma atcelšana graus tikumības normas un piedāvājot citus līdzīgus argumentus. Viens no garīdzniekiem pat sacīja, ka autovadīšana kaitējot sieviešu olnīcām.

Daudzām sieviešu tiesību aktīvistēm par šī aizlieguma pārkāpšanu tika piespriesti cietumsodi.

Aizlieguma atcelšana ir daļa no Saūda  Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana centieniem padarīt valsti atvērtāku un mainīt tās publisko tēlu.

Kopš Salmans pērnā gada jūnijā kļuva par kroņprinci un faktisko valsts vadītāju, sievietēm   Saūda  Arābijā atļauts arī apmeklēt futbola spēles un koncertus, nodarboties ar daudziem sporta veidiem, apmeklēt īpašus sieviešu fitnesa centrus, kā arī sākt pašām savu biznesu bez vīra vai vīriešu dzimuma radinieka atļaujas.

Šogad pirmo reizi kopš astoņdesmitajiem gadiem valstī tika atļauta arī kinoteātru darbība.

Taču šīs reformas aizēnojusi sieviešu tiesību aktīvistu aizturēšana. Vēršanās pret   sievietēm  aktīvistēm tiek uztverta kā solis ar divējādu vēstījumu. Tas domāts, lai nomierinātu reformu satrauktos garīdzniekus un uzsvērtu, ka   Saūda  Arābijā vienīgais pārmaiņu avots ir kroņprincis.

Tomēr daudzas  Saūda  Arābijas   sievietes  uzskata, ka autovadīšanas aizlieguma atcelšana lielā mērā ir notikusi, pateicoties aktīvistēm un viņu pūliņiem.

 

 
 
Visi komentāri
 
Uz priekšu 25.jūnijs 2018 19:24
0 0 Atbildēt

Nākamais solis uz atvērtību - sēstoties pie stūres jāatklāj seja lai radars var fiksēt ātruma pārkāpēju...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti