Pirmie pasaulē - Norvēģijā reģistrēto elektroautomobiļu vairāk nekā mašīnu ar iekšdedzes dzinējiem 9

 

Viens no Tesla dīlercentriem Norvēģijā Foto: Ekrānbilde no Google.om/maps

Nozare.lv | 5.janvāris 2021 17:54

Norvēģija pērn kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kurā elektriskie automobiļi veidojuši vairāk par pusi no visiem pagājušajā gadā reģistrētajiem jauniem automobiļiem, liecina otrdien publicētā valsts automašīnu tirgu uzraugošās grupas OFV informācija.

Jaunu elektrisko automobiļu tirgus daļa Norvēģijā 2020.gadā veidoja 54,3%, salīdzinot ar 42,4% pirms gada.

Četri pārdotākie modeļi bijuši "Audi e-tron", "Tesla Model 3", "Volkswagen ID.3" un "Nissan Leaf".

Decembrī jaunu elektroautomobiļu tirdzniecība Norvēģijā sasniedza rekordaugstu līmeni mēneša izteiksmē, tiem veidojot 66,7% no šajā mēnesī reģistrētajiem jauniem automobiļiem.

Norvēģija piedāvā ļoti izdevīgus nodokļu režīmus videi draudzīgiem automobiļiem, padarot tos ievērojami konkurētspējīgus izmaksu ziņā salīdzinājumā ar benzīna un dīzeļautomašīnām.

Norvēģijas noteiktais mērķis paredz, ka 2025.gadā visi pārdotie jaunie automobiļi būs bezemisiju automašīnas.

 
Visi komentāri
 
Krotow 5.janvāris 2021 19:14
1 1 Atbildēt

Joprojām gaidu ziņu par elektroauto braucēju sadalījumu pēc tā vai juridiskā/privātpersona, ienākumu līmeņa un dzīves vietas tipa. Par to diez kāpēc nekad neraksta. Pagaidām izskatās, ka vairākums ar elektro braucējiem ir "baltie cilvēki" ar privātmājām.

Vārds 6.janvāris 2021 13:46
2 11 Atbildēt

Melnie getto, lai sēž mājās vai pārvietojas ar divriteņiem. Nav auto pirmā nepieviešamības prece. Tikām galā ar smēkētājiem publiskās vietās, tiksim galā arī ar smirdinātajiem.

Jonuks 7.janvāris 2021 11:23
0 0 Atbildēt

Tikait nedirs. man tuvāk autobusu pietura 5 km tuvākais veikals un skola 15 km... Lielveikali depo utt 50 km

didzisk 6.janvāris 2021 14:45
5 1 Atbildēt

Ja par Norvēģiju, tad no tiem, kas pērk jaunus auto, vismaz puse pērk elektriskos. Iemesls ir ļoti vienkāršs - Leaf un Qashqai maksā vienādi, kamēr Latvijā Leaf ir divreiz dārgāks (Norvēģijas lielie auto nodokļi attiecas tikai uz dīzeli, elektriskajam nav pat PVN). Un kāpēc lai neizliktos par videi draudzīgāku utt., ja to var izdarīt bez maksas.

Ar lielo Audi tāpat - viņš ir turpat vai divreiz lētāks par Q7 un tie, kas līdz šim varēja atļauties vecu Q7 vai XC90, tagad var braukt ar supermodernu un pilnīgi jaunu auto.

Tikai tieši tāpat kā Tesla 3 gadu iepriekš, arī e-tron tagad bija pasūtīti iepriekš un šajā gadā visi saskrēja iekšā.

Vēl viena lieta - nu jau sāk ar valdības noteikumiem uzspiest lādēšanas stacijas garāžu kompleksos pie mājām (tādi Latvijā ir maz, Norvēģijā daudz, gandrīz visām daudzdzīvokļu mājām ārpus centra). Tā ka lādēšana kamēr auto stāv mājās jau tagad ir pieejama ne tikai privātmājās, bet arī guļamrajonos.

imzz 6.janvāris 2021 18:05
0 0 Atbildēt

Tavs pieprasījums nav skaidri definēts, jo nav pateikts, par kuru valsti tu to statistiku gribi. Par Latviju diezgan skaidrs - auto koplietošanas firmas tos auto pērk visvairāk:

Šobrīd Fiqsy mobilajā lietotnē līdzās skrejriteņu un kravas autobusu īrei būs pieejams veikt braucienus arī ar 100 “Renault ZOE” elektromobiļiem

iauto.lv/zinas/latvija...lietosana-foto

Un daudzdzīvokļu nama iedzīvotājam Latvijā nemaz nav iespējams patlaban to auto pa nakti uzlādēt, tāpēc nav jēgas tādu pirkt, pat ja nauda būtu.

iciks 6.janvāris 2021 11:42
1 1 Atbildēt

Audi e-tron - šis ir īsts oksimorons. Ja reiz tiek teikts, ka mēs patērējam par daudz, radām pārāk daudz atkritumu u.tml., tad glābiņš ir no benzīna/dīzeļa aiziet uz elektrību, jo tā esot labāk.

Un šāds luksusa autiņš nudien palīdzēs glābt pasauli.

imzz 6.janvāris 2021 18:13
4 0 Atbildēt

Norvēģija vispār īsta paraugvalsts: pumpē naftu, pārdod citiem, tā atzaļojas, ka prieks.

Pārdevēja 7.janvāris 2021 19:17
1 0 Atbildēt

Skaidrs, ka bieziem viss ir. Bet Latvijā minimālā alga 500 un ar to viss arī beidzās.

albaregia 8.janvāris 2021 12:46
0 1 Atbildēt

Pakomentēšu divas lietas.Pirmais,kā jau kāds bija rakstījis,tad kad benzīna,vai dīzeļa auto,būs vienādā,vai līdzīgā cenā ar elektro auto,gan jauni gan lietoti,tad izvēle būs citāda,kuru pirkt.Tālāk-tad kad ar elektro auto uzlādi varēs nobraukt tik pat apmēram cik ar benzīnauto vai dīzeļauto uzpildi,tad arī

būs citāda izvēle,kuru tad ņemt.Bet pagaidām,un diezgan ilgi,

mēs vēl brauksim,gan ar benzīn auto,gan ar dīzeļauto.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 1

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO) 3

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Volkswagen Golf zaudē visvairāk saražotā auto titulu Vācijā 12

Golf vairs nav visvairāk saražotais auto modelis Vācijā, tomēr šis tituls joprojām paliek pie Volkswagen. Lasīt vairāk

 
 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti