Tesla autopilots neatšķir mēnesi no luksofora dzeltenā signāla (+ VIDEO) 20

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

iAuto | 27.jūlijs 2021 5:47

Kāds autovadītājs no ASV piedzīvojis pārsteigumu redzot, ka viņa Tesla elektroautomobilis Autopilot režīmā nepārtraukti samazina ātrumu, reaģējot uz pilnmēnesi naksnīgajās debesīs.

ASV iedzīvotājs Džordans Nelsons izlicis Youtube video, kurā redzams kā viņa Tesla Autopilot režīmā “samulst” sastopoties ar dzelteno debess ķermeni, kas pacēlies virs šosejas tieši pretī automobilim. Elektronika notur mēnesi par luksofora dzelteno signālu un mēģina samazināt ātrumu.

Video autors nosūtījis ierakstu Īlonam Maskam prasot paskaidrojumu, taču atbilde vēl neesot saņemta.

Pēc izdevuma Autoweek ziņām, Nelsona Tesla ir aprīkota nevis ar standarta Autopilot, bet gan ar uzlabotu pilnīgas Full Self Driving sistēmu ar paplašinātu funkcionalitāti, kas tika izlaista jūlija vidū. Neskatoties uz nosaukumu, kas varētu nozīmēt pilnīgu elektronikas paškontroli, automātiskās braukšanas sistēmai joprojām ir tikai otrais līmenis. Tas nozīmē, ka vadītājam ir jātur rokas pie stūres un jāpārņem vadība, ja rodas problēmas.

Šajā gadījumā automašīna patstāvīgi brauc pa noteiktu maršrutu, pārkārtojas un iekārtojas stāvvietā. Automobilis spēj atpazīt satiksmes signālus, taču šī funkcija vēl nedarbojas nevainojam, ko pierāda vēl viens video ar šīs sistēmas kļūmi uztverot par luksoforu plīvojošus karogus.

 

 
Visi komentāri
 
WALA 27.jūlijs 2021 9:34
5 0 Atbildēt

Par šo gan īsti nav par ko brīnīties- jebkura attēla atpazīšana ar "programmātiskiem līdzekļiem" ir darbs ar varbūtību, t.i. tam ko dartos atpazīst par kādu konkrētu priekšmetu tiek dota kaut kāds varbūtības procents, ka atpazīts ir nepareizi. Ja runājam par satiksmes drošību, tad algoritmam jābūt "ļoti konservetīvam", ar noslieci uz satiksmes drošības uzlabošanu, līdz ar ko pārsvarā ir vēlams, lai kaut kas, kas izskatās pēc luksafora signāla vai ceļazīmes tiktu atzīts par signālu, vai zīmi, un auto uz to reaģētu, jo tehniski tāpat tiek prasīta cilvēka līdzdarbošnās, un šādas kļūdas kā redzams cilvēks ļoti viegli var labot.

Hmm 27.jūlijs 2021 10:02
1 0 Atbildēt

tik vien tās bēdas... bet nu jeņķu stilā - cilvēks sagaidījis savu mūža iespēju un, ja nu Masks patiešām uzralsta čeku ar sešām nullēm

taaneko 27.jūlijs 2021 11:05
1 1 Atbildēt

Kamēr auto nebūs aprīkoti ar sensoriem, kas nosaka priekšā esošo priekšmetu blīvumu, tilpumu massu, vai arī netiks izbūvāti ceļi, uz kuriem tiek pilnībā izslēgta iespēja parādīties jebkam, kas nav minēts CSN, pilnvērtīga autopilota nebūs

imzz 27.jūlijs 2021 11:11
4 1 Atbildēt

Tu taču arī nevari noteikt "tilpuma masu" jebkam, kas parādās tavā priekšā, tātad, arī sensoram to nevajag.

taaneko 27.jūlijs 2021 11:33
0 2 Atbildēt

Tev ir problēmas atšķirt vai tu tuvojies izkārtam palagam vai betona sienai? Slikti atšķir ķieģeli no piena pakas? Vēja nests tukšs iepirkumu maisiņš vai no priekšā braucošās mašīnas izkritis hvz kas.

imzz 27.jūlijs 2021 12:57
2 0 Atbildēt

Attiecībā uz taviem piemēram atceros vienu mākslas objektu - ārzemēs, uz betona sienas uzzīmētu tuneli, ko vietējās varas iestādes drīz aizliedza: daži autovadītāji mēģināja tajā iebraukt, jo ne ar acīm , ne citādi nevarēja noteikt betona "tilpuma masu".

Bet tev pilnīgi noteikti būtu problēma aprakstīt tāda fizikas aparāta darbības principu, kas var noteikt kāda objekta tilpuma masu ( blīvumu ) no attāluma.

taaneko 27.jūlijs 2021 13:36
1 1 Atbildēt

Tas aparāts nav man. Man tādu nevajag. Tādu vajag autopilota pilnvērtīgai darbībai. Savādāk ir ļoti vienkārši kādu ceļa gabalu padarīt autopilotam neizbraucamu.

imzz 27.jūlijs 2021 11:20
4 1 Atbildēt

Vispār starpība starp autopilotu un autovadītāju ir tāda, ka cilvēkam jau kopš bērnības ir galvā pamatīga datu bāze ar dažādu priekšmetu attēliem, daudz lielāka, nekā jebkādam autopilotam patlaban. Bet laika gaitā jau AI iespējas pieaugs.

WALA 27.jūlijs 2021 11:26
2 0 Atbildēt

atpazīstamo priekšemtu bāze jau ir milzīga, jautājums ir tikai par "uzticama" algoritma radīšanu, taču pat eksistējot šādam augsti precīzam atpazīšanas algoritmam, vienmēr atradīsies kādi robežgadījumi, kā aizputinātas ceļa zīmes utml.

imzz 27.jūlijs 2021 13:05
1 0 Atbildēt

Piemērs uzzīmētam tunelim kurā esot ietriecies fiats:

taaneko 27.jūlijs 2021 13:30
0 0 Atbildēt

Un ko fiatam tā ceļa galā vajadzēja? Ja šo ieliktu waze kā ceļa posmu- saskrietu daudz vairāk vai ne?

650ļoļiki 27.jūlijs 2021 14:22
3 2 Atbildēt

A ja kāds būtu ceļmalā apsēdies padirst un autopilots ieraudzītu pliku pakaļu? Apturētu pirms tās kā pirms dzeltenā svetafora?

taaneko 27.jūlijs 2021 15:02
1 0 Atbildēt

Ne jau viens. Strīpa sastātos.vun vēl tiktu izziņots 12 km rādiusā.

Elon Musk 27.jūlijs 2021 18:55
3 0 Atbildēt

Autopilots atpazīst pakaļu ceļmalā. Tai ir vertikāla rieva!

Pļurkt 27.jūlijs 2021 16:54
1 1 Atbildēt

Da jebkura proga bija ir un būs gļukaina!!!

Lai es kaut kādai tur progai uzticētu savu dzīvību..... NEKAD!

Tas ir ITešņiku princips - ka tik fiksāk ielaist jaunu progu tirgū, a pēc tam pie kaut ķadiem tur padsmitajiem apdeitiem VARBŪT pielabot līdz lietojamai stadijai!!!

eu... 27.jūlijs 2021 19:14
0 0 Atbildēt

ITešņikiem dziļi pie vienas vietas, kas tur kā...fīčas palaišanu pedalē tirgotāji un veikalinga spēci, kas izmisīgi cenšās izcelt savus auto miljards tādu pašu vidū.

Kanibaals 28.jūlijs 2021 0:03
0 0 Atbildēt

Tu jau uztici progām dzivību ik uz soļa, tik pats nenojaut. Un lietojams tas jau ir tagad ir drošāk ka vidējais amerikāņu vadītājs.

Shiirs 29.jūlijs 2021 0:07
2 0 Atbildēt

Bomžu komentāri ir paši labākie

Shiira ex-sieva 29.jūlijs 2021 14:45
0 1 Atbildēt

Tā ir, visā citā tu kļūdies, bet šis pašaprakstošais koments tev ir piecas zvaigznes

Tava mutere 29.jūlijs 2021 21:57
0 0 Atbildēt

Dēliņ, nedirs, viņš ir ekselents joberis.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

Latvija/Lietuva 20.04.2024 - vai mūsējiem izdosies konkurēt ar šādām degvielas cenām? (+ FOTO) 49

Autovadītājs piefiksējis degvielas cenas vienā un tajā pašā dienā Latvijā un Lietuvā. Cenu starpība 23 un 24 centu apmērā par dīzeļdegvielu un benzīnu liek apšaubīt mūsu konkurētspēju un lozungus par atpalicības samazināšanu no kaimiņiem. Lasīt vairāk

 

Bricis: Bīstamība uz ceļiem saglabāsies līdz otrdienas rītam (+ VIDEO) 3

Bīstamība saglabājas ne tikai šodien, bet vēl līdz rītdienas rītam. Rīt pēcpusdienā temperatūra visā Latvijā pakāpsies virs nulles, ilgstošie nokrišņi beigsies, intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis. Lasīt vairāk

 

Uzvaras visur, kur iespējams - Verstapens dominē Ķīnas Gran Prix

"Red Bull" pilots Makss Verstapens svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sezonas piektā posma - Ķīnas "Grand Prix" - pamatsacensībās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti