0,00 eiro par KWh - sestdien elektrība pēc biržas cenām pieejama arī par velti 13

 
Nozare.lv | 21.maijs 2023 8:22

Sestdien elektrība pēc biržas cenām vairākas stundas būs pieejama par velti, liecina "Nordpool" informācija.

Elektrības cena ļoti tuvu 0,00 eiro par kilovatstundu (KWh) ir no plkst.11 līdz plkst.18. Tostarp pilnīgi par veltielektrība būs no plkst.13 līdz 15 un no plkst.16 līdz 17.

Norādīta cena ir ar pievienotās vērtības nodokli.

"Nordpool" dati rāda, ka elektrība 0,00 eiro par KWh maksās arī svētdien, 21.maijā, no plkst.10 līdz plkst.11 un no plkst.12 līdz plkst.13. Tāpat elektrība par velti būs pieejama svētdien laika posmā no plkst.14 līdz plkst.15.

Tāpat publiskotā informācija liecina, ka svētdien trīs stundas elektrības cena noslīdēs zem nulles atzīmes par KWh. Tā, piemēram, laikā no plkst.11 līdz 12 elektrības cena būs negatīvs 0,00048 eiro par KWh, no plkst.15 līdz 16 cena noslīdēs līdz negatīviem 0,00111 eiro par KWh un plkst.16 - 17 tā būs negatīvs 0,00041 eiro par KWh.

AS "Latvenergo" aģentūrai LETA skaidroja, ka labi integrētā elektroenerģijas tirgū jeb sistēmā, kurā ir labi starpvalstu savienojumi un darbojas vienoti elektrības biržas principi, salīdzinoši īslaicīgi elektrības cenu vienā valstī vai reģionā var noteikt ģeogrāfiski attāla apgabala enerģijas ražotāju izstrādās elektrības izmaksas.

Uzņēmumā norāda, ka parasti zemas cenas vai cenas zem nulles vērtības vērojamas vēja elektrostaciju jaudīgas darbības laikā, taču pēdējā laikā arvien biežāk zemu cenu nosaka vienlaicīga jaudīga saules elektrostaciju darbība. Proti, Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā elektrības cenu var noteikt izstrāde Centrāleiropā un Rietumeiropā.

"Latvenergo" pārstāvji atzīmē, ka zemas cenas ir maza elektrības patēriņa un pieprasījuma brīžos - brīvdienās un dienas vidū, kad saules enerģijas izstrāde ir visintensīvākā.

Taujāti par negatīvo elektroenerģijas cenu ietekmi uz patērētājiem, uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka, ja klients ir noslēdzis līgumu par biržas cenu, tad viņš maksā tieši tik, kāda cena tirgū ir bijusi. Parasti gan klients norēķinās parelektrību reizi mēnesī, un negatīva cena neilgst dienām, atzīmē "Latvenergo".
 

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 21.maijs 2023 9:32
5 0 Atbildēt

Elektrība neko nemaksā, pārvade gan labi cipari 😡

0pis 21.maijs 2023 22:08
0 0 Atbildēt

Jabrauc pakaļ pašiem 😊

srt 21.maijs 2023 9:59
4 0 Atbildēt

Nekā iepriecinoša! Tas tikai parāda to, ka piedāvājums pārsniedz pieprasījumu. Un šādās situāciijās ir jānoņem valsts atbalsts jebkādiem jauniem elektroenerģiju ražojošajiem projektiem. Jo tā ir valsts naudas nelietderīga izmantošana.

imzz 21.maijs 2023 21:27
0 0 Atbildēt

Nesen Klikā bija raksts, kādus šausmīgus līgumus daži saslēguši laikā, kad Elektrum un citi panikas cenu laikā baidīja patērētājus un piedāvāja "stabilitāti":

"Apsaimniekotājs cenu pīķī noslēdza ar "Elektrum" fiksēto līgumu par 0,33 eur/kWh (bez PVN) uz trīs gadiem. Skatoties uz šā brīža elektrības cenām biržā, gribas lēkt Daugavā,"

Cits gadījums: "Beigās lēmusi atteikties no tā brīža "Elektrum" biržas cenu pieslēguma un pāriet pie kompānijas "Enefit" piedāvātā fiksētā tarifa. "Tarifs tolaik arī kāpa, šķiet, pa dienām, bet es "ielēcu vilcienā" 0,231 Eur/kwh, kas uz tā laika 0,350+ biržā likās, lai arī dārgi pēc tā, kā bija, tomēr patīkamāk," stāsta sieviete. Līgums noslēgts uz septiņu gadu periodu."

Nu, kā var slēgt līgumu uz 7 gadiem, pa to laiku nez kas var notikt.

MMX 21.maijs 2023 21:55
1 0 Atbildēt

Laukos vecāki ziemā tieši pretēji pārgāja no Elektrum kaut kāda pamata tarifa uz biržas tarifu ar domu ka dārgāk jau tāpat nebūs, uz vietas dzīvo pielāgosies biržai. Un mēnesi vēlak sākas 0,08Eur/kWh un vēl drusku vēlāk sākās arī pirmās 0eur/kwh. Tas gan baigi neko neglāba jo ST pacēla pārvades tarifus bet katrā ziņā ir lētāk

Krotow 22.maijs 2023 12:08
0 0 Atbildēt

"Garos" līgumus visbiežāk slēdz tie, kuriem riebjas ņemtne ar papīriem kā tāda.

0pis 21.maijs 2023 22:05
0 0 Atbildēt

Ziņās stāsta, ka bliež augšā jaunus saules plačus. Likt elektrību burkās, ar etiķi un dillīti?

ZZZZ 22.maijs 2023 7:08
0 1 Atbildēt

Par velti 😍 ir šie bazūnētāji. Ieteiktu žurnālistiem sižetiņu/aptauju uztaisīt, lai redzētu kā ir viss skaisti beigās sačakarēts. Lielākā patērētāju daļa nemaz nesaprot/nezin cik galā viņi maksā reāli par 1 kW/h notērēto el enerģiju 😡 Piemērs tālu nav jāmeklē 👌 ŠĪ te elektruma tabuliņa. Ko jūs tur varat saprast? Kura ir vis ekonomiskākā elektriskā tačka? Kura ir Nr 1??? Cilvēkam kuram nav nekādas pieredzes ar elektrisko auto, uz ko skatīties? iauto.lv/zinas/latvija...tvijas-apstkos

Kanibaals 22.maijs 2023 12:50
0 0 Atbildēt

Visekonomiskākie ir LPG auto. Jo vairāk nobrauc, jo vairāk ietaupi. Elektroauto ziemā ir fufeļauto.

Klients 22.maijs 2023 13:01
0 0 Atbildēt

Ja cena ir ar mīnus zīmi, vai Latvenergoman piemaksā?

saf 22.maijs 2023 15:55
0 0 Atbildēt

Protams, ja Tev ir biržas tarifs.

Jūrmalnieks 22.maijs 2023 16:37
0 0 Atbildēt

Tāpēc jau plāno celt Sadales tīkla tarifu par pārvadi un sadali,lai varētu iekasēt 18 centus par katru bezmaksas kilovatsundu!

ZZZZ 25.maijs 2023 7:44
0 0 Atbildēt
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

Porsche pastāsta par jauno Macan

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Arī pārāk lēna braukšana var radīt avārijas situācijas (+ VIDEO) 11

Satiksmes drošību veido daudz un dažādi aspekti. Viens no tādiem ir – cik droši vadām savu transportlīdzekli un cik labi iekļaujamies satiksmes plūsmā. Nereti no autovadītājiem dzirdamas sūdzības par citu satiksmes dalībnieku pārgalvīgu braukšanas stilu. Tomēr ir arī tādi, kas kopējā satiksmes plūsmā neiekļaujas, jo dažādu iemeslu dēļ brauc pārāk lēni. Arī šāds braukšanas stils var radīt neprognozējamas situācijas uz ceļa. Lasīt vairāk

 

Putas vai rezerves ritenis ? TV Autoziņu eksperiments (+VIDEO) 13

Modernajās vieglajās automašīnas vietas rezerves ritenim itin bieži nemaz nav, jo rats aizņem vietu un ir smags. Tomēr melnajā stundā tas noderētu. Tā uzskata arī Autoriepu Nama direktors Oskars Krampāns, kurš izrāda Autoziņām dažādus rezerves riteņu veidus. Populārākais ir pagaidu jeb mazais rezerves ritenis, tautā saukts par "desu" vai "tableti". Pagaidu rezerves ritenis ir kompromiss starp pilnvērtīgu riepu un vispār neko. Ar tādu drīkst braukt ne tālāk par 80 km un ne ātrāk kā 80 km/h. Pagaidu riepa ir ne vien mazāka, bet arī plānāka. Lasīt vairāk

 

Laika kapsula: sportiskais 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT ar tikai 716 km nobraukumu (+ FOTO) 6

Nīderlandē piedāvā lieliski saglabātu „laika kapsulu” – 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT, kas savā 32 gadus garajā mūžā nav nobraucis pat 1000 kilometrus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti