DekstersFF rakstīja:
Ja cilvēkam nav saprotams tas, kas ierakstīts līgumā, tad līgumu slēgt nevajag. Ja viņš kaut ko dara, kas nes sekas līdzi, ir jāsaprot, ko dara.
Tu gribi teikt,ka tagad var pārmest valdībai to,kā nestāvēja blakus tam,kurš nesaprot,ko paraksta un attur no tā??
Vēlreiz saku, domāja taču, ka zina, ko paraksta.
Klau, nu ja man piedāvās parakstīt līgumu, kurā teikts,ja es nevarēšu piuldīt saistības kaut kādu iemeslu dēļ, un tie var būt daudz un dažādi,jo līgums ir uz 20-30-40 gadiem,var cilvēks saslimt utt, tad es neparakstīšu to, tici man.
Ja ko nesaproti-neparaksti, baigi vienkārši.Un ņefig vainot bankas, valdošos un zilo zivtiņu. Paši salaida tūtē,paši tos valdošos tur satupina, bet vienmēr vainīgi visi citi, tikai ne ES PAC.
Jā, tu neparakstīsi, jo saproti. Bet ne visi saprot, pat ja domā, ka saprot.
Un ne jau par "vainīgs es pac" iet runa. Protams, ka kredītņēmēji arī paši ir vainīgi, par to nav stāsts. Problēma ir tā, ka kredītņēmējus cenšas pataisīt par vienīgajiem grēkažiem, kuriem ir jāuzņemas visi zaudējumi, bet biznesā piedalījās 2 puses, pie tam trešajai vajadzēja to regulēt. A kāpēc tad vienīgā vainīgā ir tā viena, pie tam, neaizsargātākā puse? Vot, tas ir tas, kas manuprāt visā šajā nav godīgi.
Bet, nu labi, ko nu par to, kurš vainīgs. Vainīgā meklēšana tāpat problēmu neatrisinās. Jautājums - ko darīt tālāk, kā to visu atrisināt? Jo:
1. Būsim godīgi, tie, kas varēja dabūt hipotekāros, tikai retos gadījumos bija tādi, no kuriem valstij nebūtu nekāda labuma. Lielākoties tie bija vai nu izglītoti cilvēki ar labiem darbiem vai pietiekami apsviedīgi ar savu biznesu, lai nu kādu, bet tomēr, tātad potenciāli nodokļu maksātāji un darba vietu radītāji. Tagad liela daļa no viņiem strādā makdonaldos Londonā un maksā nodokļus tur. Man viena pazīstama ģimene, kura swedbankai zaudēja labu biznesu (mazpilsētā cepa buločkas, uzturēja mazu veikaliņu plus kafeni vēl), tagad to pašu dara Ņujorkā. Bet Latvija ir zaudējusi veselu ģimeni, kas savā laikā ar nelielo biznesu nesa diezgan labu ieguldījumu pilsētas attīstībā. Bet valstij šos cilvēkus vajag atpakaļ. Lielākā daļa ekonomistu saka, ka, ja valsts viņus nedabūs atpakaļ, mēs pensijas nedabūsim;
2. Tie, kas dzīvo šeit, vienkārši nav ieinteresēti uzrādīt oficiāli savus ienākumus, jo viņiem līdz pusei ienākumu var atņemt tiesu izpildītājs. Tu taču negribēsi tagad teikt, ka cilvēkam vajadzētu godīgi maksāt, teiksim, 30 000 latu starpību starp bankas atņemtā īpašuma cenu, ko viņi pārdeva savam meitas uzņēmumam, lai tas to izīrētu un, kad cenas uzkāps, ar peļņu pārdotu tālāk, un starpību, kas palikusi starp šo cenu un kredīta atlikumu, tātad, būtībā maksāt par to, ka banka nespēja pienācīgi izvērtē savu risku, tobiš, sniegt kvalitatīvu pakalpojumu, par ko klients pie tam samaksāja naudu, jo, kā zināms, šos pieteikumus bez maksas jau arī neizskatīja.? Nemaz nerunājot par to, ka tie 30 stabi nebūs viss, jo, kā zināms, ZTI apetīte arī nekāda mazā nav.