E-paraksts Latvijā, kas ir labs un kas slikts, kāda pieredze

iAuto Reģ.: 17.07.2001

E-parakst ir ļoti laba un atbalstāmā iespēja. Kā vērtē Latvijā realizēto e-parakstu, kāpēc sākumā galīgi negāja, bet Igaunijā to lietoja masveidā? Kās vēl būtu uzlabojam, ko pajautāt E-paraksta pārvaldītājam?

 
iAuto Reģ.: 17.07.2001
0 0 Atbildēt

4.oktobrī, aprit 15 gadi kopš Latvijā pirmo reizi kāds dokuments parakstīts ar elektronisko parakstu.

iauto.lv/tehnologijas/39028-intervija-ar-lvrtc-valdes-priekssedetaju-edmundu-belski-par-e-parakstu-video

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

LV galvenā problēma bija ka uztaisīja e-parakstu (ļoti dārgu un nejēdzīgu, jo ... tāpēc ka vajag - pats tiem serveriem reiz "garām staigāju", nu tā ka varētu ar kāju iespert), bet pakalpojumi ko ar to saņemt bija maz, un lietošanas ērtums bija yz robežas, ka reizēm vieglāk "rindā pastāvēt" ...

anonimikis Reģ.: 18.10.2002
0 0 Atbildēt

paskaidrosi ko vēl novienkāršot lietošanas ērtumā? ieliec karti datorā, uzspied peles lapo pogu, izvēlies parakstīt kā edoc un ievadi divus PIN kodus. Viss. Manuprāt, tur viss ir ļoti ērti.

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 1 Atbildēt

Nu un kam pašos pirmssākumos tos dokumentus tu varēji iesniegt ??? Atceros, kad pārgāju uz LNB strādāt, šķiet VZD tādus ņēma pretī, taču tā kā daudzas lietas ar zemes grāmatu bija strīdīgas, tad elektroniski iesniegtiem doķiem nebija nekādu priekšrocību pret tikšanos klātienē ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Nu, tajās iestādēs, kur vadība e-parakstu apmaksā darbiniekiem, var parakstīt vispirms jau iekšējos dokumentus. Iedomājies, kāds papīra ietaupījums.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nu realitātē tajā brīdī vēl ļoti daudziem parasti e-pasts gļučīja tā, ka visu kas bija elektronisks un svarīgs, tāpat nodublēja papīrā ...

gunbox Reģ.: 23.12.2016
1 0 Atbildēt

Nu šobrīd jau ar parakstīšanu ir daudz maz viss kārtibā. Atliek tikai, lai visiem būtu iespēja parakstīt.

Prasītos vienīgais softa ātrdarbību uzlabot, kā arī kartes nolasīšanas ātrumu. Jeb pareizāk būtu, ja softā iestrādātu atļauju ID kartes datus pievienot softam datorā un lai jau no datora ņem pamatinfo un pieprasa paroles, bet no kartes tikai tās klātbūtni. Pieļauju, ka ID kartē iestrādātais čips ir aizvēsturisks.

Latvijā tāpēc negāja, ka bija tikai 20 bezmaksas paraksti. Kuram interesē maksāt, ja var ar roku bez maksas parakastīt?

anonimikis Reģ.: 18.10.2002
0 0 Atbildēt

"iAuto redaktora Māra Ozoliņa komentārs: "E-paraksts ir reti slikts pakalpojums Latvijā,"

Kaut kāds šizo iestājies redaktoram? Zem raksta vienu, te topikā citu.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Ja viņš rakstīja, ka Igaunijas sistēma labāka, tad to vajadzēja labāk aprakstīt. Bija teksts, ka Latvijas sistēmā vajadzīga speciāla programma dokumenta atvēršanai, bet Igaunijā it kā ne. Bet parakstītie e-dokumenti taču ir dažādi, teksti , tabulas, pdf. Vai tad Igaunijā lieto kaut kādus esošus Adobe vai MS risinājumus ? Latvijā edoc ir konteiners, kas ietver parakstīto dokumentu, lai to nevarētu atdalīt no paraksta, tādējādi novēršot viltošanas iespēju.

anonimikis Reģ.: 18.10.2002
0 0 Atbildēt

Latvijā nav vajadzīga specializēta programmatūra. Var pārbaudīt caur pārlūku.

gunbox Reģ.: 23.12.2016
0 0 Atbildēt

Nu tas ir kā kuram ērtāk. Es uz dokumentiem uzlieku arī vizualizāciju elektroniskajam parakstam, tas portālā nav iespējams. Un caur portālu noteikti nav ērtāk kā caur eParakstītāju.

gunbox Reģ.: 23.12.2016
0 0 Atbildēt

Latvijā šobrīd ir arī PDF formāts, kurš nes līdzi identisku info kā edoc.

nomiks Reģ.: 30.10.2002
2 0 Atbildēt

E-parakstu izmantoju ikdienā, gan uzreiz ar ID karti, gan ar Mobile aplikāciju, ja neesmu pie datora. Esmu pāris reizes parakstījis arī ar Smart-ID aplikāciju, bet šis sanāk par maksu, tāpēc nav labs risinājums.

Ja paraksta PDF formātā, tad nav nekādu problēmu arī ārpus LV atvērt. Var parakstīt arī asic formātā, bet tad tomēr gadās, ka nevar atvērt citā valstī.

Lielākā problēma ir tā, ka regulāri pēc kārtējā e-paraksta atjauninājuma paraksts sākotnēji parādās kā nederīgs, kaut patiesībā ir derīgs (to var viegli pārbaudīt vienotajā ES linkā (https://ec.europa.eu/cefdigital/DSS/webapp-demo/validation). LVRTC šo problēmu zin, bet parasti kļūdu novērš novēloti un tā regulāri atkārtojas.

saf Reģ.: 20.07.2006
0 1 Atbildēt

Ideāli strādā. Mekādu problēmu. Atvērt var arī ar jebkuru arhivatori. Pēc būtības edoc ir arhīva fails.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti