Gandrīz puse dzērājšoferu izraisīto avāriju ir sadursmes ar citiem auto un gājējiem 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 20.jūnijs 2014 10:00

Tipiska reibumā izraisīta autoavārija notiek vasarā, uz valsts nozīmes autoceļa ārpus apdzīvotām vietām. Dzērājšoferis ir gados jauns vīrietis, un viņa vadītais auto saduras ar kādu objektu, nobrauc no ceļa vai apgāžas, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Valsts policijas statistika.

Gandrīz tikpat bieži dzērājšoferi apdraud pārējos satiksmes dalībniekus – 42% no visām reibumā izraisītajām avārijāmir sadursmes ar citiem auto, velosipēdiem vai gājējiem.

"Diemžēl nereti līdz ar dzērājšoferi vienā auto atrodas arī līdzbraucēji. Pat, ja avārijā nav iesaistīts cits transportlīdzeklis, cietušo un bojāgājušo saraksts mēdz būt garš - ne vien vainīgais šoferis, bet arī vieglprātīgie, bieži vien tikpat iereibušie pasažieri," stāsta CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Vislielākais risks uz ceļa sastapt iereibušu autovadītāju ir sestdienas pēcpusdienā, it īpaši Vidzemē, kur pērn notikusi trešdaļa no visiem reibumā izraisītajiem ceļu satiksmes negadījumiem. Otrajā vietā ierindojas Latgale ar 24%, trešajā vietā - Rīga ar 22%. Visretāk dzērājšoferi avarējuši Zemgalē - vien desmitā daļa negadījumu.

Kopumā dzērājšoferu izraisītās avārijās šogad prasījušas jau 13 dzīvības, un tas ir vairāk nekā pērn visa gada laikā. Arī cietušo skaitam reibumā izraisītajās avārijās ir tendence pieaugt - šogad tādās cietuši jau 108 cilvēki, kas ir par piektdaļu vairāk nekā pagājušā gada sākumā.

Reibumā cietušo un bojā gājušo statistiku jo īpaši draudīgu dara fakts, ka vislielākais dzērumā izraisīto negadījumu īpatsvars parasti ir no jūlija līdz septembrim, kad ik gadu notiek aptuveni trešdaļa no visām dzērājšoferu izraisītajāmavārijām.

"Traģēdiju skaitītājs ir ieslēdzies, un vasarās tas sāk griezties ātrāk. Mēs ļoti aicinām sabiedrību iesaistīties, sargāt savus paziņas, draugus un jebkuru līdzcilvēku, neļaujot viņiem sēsties pie stūres reibumā. Reibumā pat ierastais maršruts no tuvējā kaimiņa līdz mājām var izvērsties negaidītā traģēdijā, tāpēc neļaujiet nevienam pret to izturēties vieglprātīgi," uzsver Lukstiņš.

Kampaņu "Dusmīgs, toties dzīvs!", aicinot ikvienu aktīvi iesaistīties un atturēt cilvēkus no sēšanās pie stūres reibumā, organizē CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija, atbalsta - SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia", apdrošināšanas sabiedrība "Ergo" un dzērienu ražotājs "Aldaris". Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

 
Visi komentāri
 
LMT 20.jūnijs 2014 10:56
4 0 Atbildēt

Neviena, konkrēta cipara tikai procenti - meli!

rudens68 21.jūnijs 2014 16:11
5 0 Atbildēt

Jāpiekr't vien LMT .

Ja runā par reibuma avārijām tad ļoti izvairās sniegt pilnu info . Jo atklātos ,ka pamat nāves cēlonis ir cits un tiek paveikts skaidrā .

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti