Neraugoties uz veiktajiem taupīšanas pasākumiem, "Rīgas satiksmei" nepieciešamā dotācija varētu pieaugt līdz 134 miljoniem 3

 

Foto: Ekrānšāviņš no Twitter.com

Nozare.lv | 20.februāris 2019 11:36

Neraugoties uz veiktajiem taupīšanas pasākumiem, nepieciešamā dotācija SIA "Rīgas satiksmei" šogad pieaugs vēl par 12 miljoniem eiro un varētu sasniegt 134 miljonus eiro, aģentūrai LETA atzina uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss.

Šādu secinājumu uzņēmuma vadība izdarījusi pēc auditorkompānijas "Ernst&Young" sagatavotā ziņojuma par situāciju galvaspilsētas uzņēmumā. Pēc Matīsa teiktā, ziņojums "ir ļoti kritisks" un tajā norādīta virkne pasākumu, kas jāveic, lai uzņēmums varētu turpināt funkcionēt.

Ieteikumi saistīti ar sadarbības partneru izvēli, pašizmaksu aprēķiniem un citiem procesiem. Vienlaikus auditori norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā, bijušās uzņēmuma valdes vadībā, "Rīgas satiksmei" nodarīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi.

"Zaudējumi nodarīti vairāku procesu rezultātā - izstrādājot budžetu, aprēķinot pašizmaksu, noslēdzot sadarbības līgumus, atgūstot parādus. Kaut vai līgums ar "Rīgas mikroautobusu satiksmi" - tas vien mums mēneša laikā rada 600 000 eiro zaudējumus. Tāpat arī kompensācija no domes 2018.gadā pieprasīta par 11,6 miljoniem eiro mazāka nekā reāli nepieciešams un tā rezultātā uzņēmums strādā ar zaudējumiem. Šogad tie varētu būt aptuveni trīs miljonu eiro zaudējumi," skaidroja Matīss.

Lai gan sākotnēji uzņēmuma jaunā vadība plānoja, ka šī gada dotācija nepārsniegs pērn piešķirtos 122 miljonus eiro, tagad secināts, ka, lai nodrošinātu uzņēmuma darbu, šogad no domes būtu nepieciešami aptuveni 134 miljoni. Dotācijas pieaugums nepieciešams, neraugoties uz to, ka, veicot vairākus taupības pasākumus, uzņēmums atradis veidu kā ietaupīt 9,5 miljonus eiro.

Komentējot to, ka atbildība par nesaimnieciskajiem lēmumiem būtu jāpieprasa un uzņēmuma iepriekšējās valdes, Matīss norādīja, ka šis lēmums ir uzņēmuma kapitāldaļu turētāja - Rīgas mēra Nila Ušakova (S) - pārziņā. "Skaidrs, ka par visiem lēmumiem uzņēmumā atbild tā valde, arī iepirkumu komisijas pārstāvji. Esam iesnieguši mēram auditoru ziņojumu un viņa kompetencē ir lemt, vai no šīm personām kādā veidā tiks pieprasīta zaudējumu atlīdzināšana. Mēs esam izdarījuši visu iespējamo, lai valdes lomu un darbu uzlabotu," sacīja amatpersona.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu saistībā ar trim RS veiktajiem iepirkumiem. Tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi iesniedza Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) atlūgumus. Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi četru cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada Matīss, kā arī tajā iekļauti RS darbinieki Edmunds Zivtiņš, Jānis Geduševs un bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Armands Krūze.

Janvārī uzņēmuma darbības tālākai izvērtēšanai "Rīgas satiksme" piesaistīja starptautisku auditorkompāniju "Ernst&Young Baltic".
 

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 20.februāris 2019 22:37
2 0 Atbildēt

"...salikti savējie amatos, kuri tikai saņem algu, bet reāli neko nedara, ziedojumi biedrībām..."

Tu gribi teikt, ka esi par to, ka rižskā mēra čomi paliks bez darba? Kāpēc tad balsoji par viņu?

Freijers 20.februāris 2019 12:28
2 0 Atbildēt

Praksē tas diemžēl izskatās pēc kārtējās slaukšanas - vai nu rīdzinieku kopumā vai aatsevišķi autovadītāju - maksas slauktuves paplašināsies/izpletīsies vēl (jau Rīgas nomalēs ir citiparku/uniparku/jevroparku šakāļi) un/vai tarifi tiks rauti augšā - jau šobrīd Rīgas parkingu cenas ir Eiropas galvaspilsētu līmenī. Kā pilnu busu pārvadātājs strādā ar tādiem minusiem...tas ir kaut kas. Je talona sistēmas izmaksas arī ir ko "vērtas".

he 20.februāris 2019 12:53
2 0 Atbildēt

tur jau tā lieta, ka tiek pirktas mega dārgas lietas, kas nav nemaz vajadzīgas vai ir pārlieku dārgas (sadārdzinātas) un rada tikai izdevumus - etalons, spuldzītes ar pogu pieturās, n-tās kameras un ekrāni katram autobusam, trolejbusam un tramvajam, gan jau tikpat daudz nejēdzīgi sadārdzināti remonta izdevumi un materiāli, tie paši mazgāšansa līdzekļi, salikti savējie amatos, kuri tikai saņem algu, bet reāli neko nedara, ziedojumi biedrībām (varbūt kāds atceras, cik miljonu ziedojumus katru gadu saņem biedrība LABA no RS?), tās pašas piemaksas mikriņiem, kas iepriekš vispār nebija (6-7miljoni šogad plānoti) utt.

Rezultātā pie "it kā viss kārtībā" (pēc papīriem) zaudējumi ir daudzu miljonu apjomā.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Hyundai ST1 – komerctransports mazajiem uzņēmējiem

Dienvidkorejas autoražotājs Hyundai izstrādājis minivenam Staria līdzīgu daudzfunkcionālu furgoniņu "Service Typ 1", ko varēs izmantot dažādu kravu transportēšanai. Lasīt vairāk

 

Šī auto cena patīkami pārsteidz! Bet vai tas ir vienīgais...? (+VIDEO) 3

Mūsu rīcībā ir kāds līdz šim Latvijā vēl neredzēts auto. To izmēģināt aicināsim mūsu uzticamo draugu, radio dīdžeju un kvēlu autoceļotāju Egonu Reiteru. Lai maksimāli koncentrētos uz šī auto tehniskajiem dotumiem un gaitas komfortu, Egonu automobilī mēs iesēdināsim ar aizsietām acīm un līdz pat brauciena beigām neatklāsim viņam šī auto nosaukumu. Lasīt vairāk

 

Satiksmes autobusa un vieglās automašīnas sadursme Rīgā (+ FOTO) 25

Rīgā, Zolitūdē, Gramzdas un 15.līnijas krustojumā šodien, 15. martā, notikusi sadursme starp satiksmes autobusu un vieglo automašīnu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti