"Rīgas satiksme" aprēķinājusi jaunu viena brauciena pašizmaksu - 1,426 eiro; biļešu cena nemainīsies 4

 

Foto: Ekrānšāviņš no Twitter.com

Nozare.lv | 20.februāris 2019 15:23

Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksmes" pagaidu valde sagatavojusi 2019.gada budžetu un, balstoties uz paredzētajām izdevumu pozīcijām, aprēķinājusi jaunu viena brauciena pašizmaksu 1,426 eiro, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) 12%, aģentūru LETA informēja "Rīgas satiksme".

Līdzšinējā viena brauciena pašizmaksa tika aprēķināta 2014.gadā, un tā tika noteikta 1,175 eiro, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis. Jaunā pašizmaksa ir par 21,4% augstāka.

"Rīgas satiksme" aprēķina viena brauciena pašizmaksu pēc Ministru kabineta noteikumiem "Kārtība, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifu." Pašizmaksa tiek aprēķināta, prognozētās sabiedriskā transporta izmaksas dalot ar prognozēto pasažieru skaitu un klāt pierēķinot PVN 12% apmērā.

Viena brauciena pašizmaksas aprēķinā tiek iekļauti tikai tie izdevumi, kas attiecas uz sabiedriskā transporta izmaksām: atalgojums ar sociālajām iemaksām - 0,442 eiro (35%); degviela - 0,083 eiro (7%); elektroenerģija - 0,045 eiro (4%), rezerves daļas - 0,094 eiro (7%); amortizācija - 0,214 eiro (17%); procenti par aizdevumiem - 0,036 eiro (3%); elektroniskās norēķinu sistēmas uzturēšana un apkalpošana- 0,102 eiro (8%); informācijas sistēmu uzturēšana un apkalpošana - 0,037 eiro (3%); citi izdevumi (apdrošināšana, valsts nodevas un nodokļi, licences, ēku uzturēšana u.c.) - 0,22 eiro (16%); 12% PVN - 0,153 eiro.

"Rīgas satiksmes" pagaidu valde, sastādot budžetu, ir atradusi iespēju, kā ietaupīt 9,5 miljonus eiro. Galvenokārt ietaupīt plānots atsakoties no dažādu remontdarbu izdevumiem, pamatlīdzekļu iegādes, ieguldījumiem informācijas sistēmās u.c.

Pagaidu valdes mērķis ir nodrošināt, lai pašvaldības nepieciešamā dotācija nebūtu lielāka par 2018.gada saņemto, kad no domes "Rīgas satiksmei" tika piešķirta 122 miljoni eiro dotācija.

Neraugoties uz uzņēmuma "Rīgas satiksme" aprēķināto jauno viena brauciena pašizmaksu, biļešu cenas pilsētas sabiedriskajā transportā nav plānots mainīt, informēja Rīgas domes priekšsēdētajas Nils Ušakovs (S).

"Vienmēr esam uzsvēruši, ka Rīgas sabiedriskais transports pilda arī sociālo funkciju - bez maksas vai ar dažādām atlaidēm tajā pārvietojas gandrīz divas trešdaļas pasažieru. Tā tas arī paliks un pašvaldība turpinās dotēt minēto sabiedrības grupu pārvadājumus. Rīgas dome arī kompensēs starpību starp reālo brauciena pašizmaksu un biļetes cenu tiem pasažieriem, kuri par braucienu maksā pilnu summu," norādīja Ušakovs. Vienas biļetes cena autobusos, trolejbusos un tramvajos ir 1,15 eiro, bet pērkot pie vadītāja - divi eiro.

Rīgas mērs arī atgādināja, ka pašvaldība turpinās īstenot pasākumus, lai iedzīvotāji arvien lielākā skaitā prioritāri izvēlētos sabiedrisko transportu, tādējādi atslogojot pilsētas infrastruktūru no automašīnām.

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 20.februāris 2019 22:44
2 0 Atbildēt

Tad jau par viņu nebalsos. Lai jau rīdzinieki maksā par rižskā mēra uzvaru.

Pļurkt 21.februāris 2019 22:11
1 0 Atbildēt

Ir viens labs risinājums!

Likvidēt sabtransu Rīgā vispār un atdot sab pārvadājumus takšiem!!! Piemetot kaut kādus noteikumus diez vai būs dārgāk, toties ar garantētu komfortu un no durvīm līdz durvīm.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti