Tiesa sāks skatīt apjomīgo "Daimler" kukuļošanas lietu 1

 
Nozare.lv | 28.oktobris 2013 11:18

Šodien Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pēc būtības sāks izskatīt tā dēvēto "Daimler" kukuļošanas krimināllietu.

Kā liecina dati Tiesu informatīvajā sistēmā, uz apsūdzēto sola būs jāsēžas bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomniekam un kādreizējam SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietniekam Leonardam Tenim, citam Bojāra tā laika padomniekam uzņēmējam Armandam Zeihmanim un viņa sievai Vitai Zeihmanei, Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktoram Raimondam Krastiņam, kā arī Agrim Koroševskim un uzņēmējam Sergejam Zamberam.

Par to, vai sešas minētās personas atzīstamas par vainīgām prokuratūras celtajās apsūdzībās, būs jāspriež Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesnesim Andim Celmam.

Prokuratūra šo lietu tiesai nosūtīja vasaras sākumā, apstiprinot, ka saskaņā ar apsūdzību nodošanai amatpersonām kukuļos saņemti vairāk nekā pieci miljoni eiro (3,5 miljoni latu), savukārt viens no apsūdzētajiem varētu būt piesavinājies gandrīz miljonu eiro (aptuveni 700 000 latu), kas kā kukulis bijis paredzēts nodošanai tālāk citai valsts amatpersonai.

Jau ziņots, ka pavasarī prokuratūra pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā par kukuļņemšanu lielā apmērā no Ungārijas autobusu ražotāja "Ikarus special Coach factory Ltd.", Ungārijas trolejbusu ražotāja - uzņēmuma "Ganz Transelektro Traction Electric", Polijas autobusu ražotāja "Neoplan Polska Sp.z o.o." un kukuļa izspiešanu no "Daimler AG" grupā ietilpstošā uzņēmuma "EvoBus GmbH".

Viena persona apsūdzēta par kukuļņemšanu lielā apmērā un kukuļa izspiešanu lielā apmērā, uzkūdīšanu dot kukuli, par starpniecību kukuļošanā, kukuļa piesavināšanos, kā arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Otra persona apsūdzēta par kukuļņemšanas lielā apmērā atbalstīšanu, kukuļa izspiešanu lielā apmērā atbalstīšanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

Savukārt četras personas apsūdzētas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

Prokuratūra citas lietas nianses neatklāja. Nav arī zināms, vai apsūdzības ir pilnībā balstītas uz lietas izmeklētāja - Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) - iepriekš publiski sniegto informāciju.

Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka saskaņā ar sākotnējām apsūdzībām, pēc prokuratūras domām, uzņēmējs Zambers atbalstījis aptuveni 540 000 eiro (379 000 latu) atmazgāšanu. Naudas atmazgāšana un tās pārskaitīšana notikusi caur vairāku uzņēmumu kontiem.

Tenim sākotnēji apsūdzība bija uzrādīta par atkārtotu kukuļņemšanu lielā apmērā un kukuļa izspiešanu. Kukuļi, pēc prokuratūras domām, ņemti ne tikai no "Daimler AG" grupas uzņēmuma "Evo Bus", bet arī no citiem autobusu un trolejbusu ražotājiem - "Ikarus Special Coach Factory Ltd.", "Neoplan Polska" (pašreizējais "Solaris Bus&Coach") un "Ganz Transelektro Traction Electrics".

Tāpat Tenim sākotnēji bija uzrādīta apsūdzība par to, ka viņš uzkūdīja uz kukuļdošanu Lielbritānijas uzņēmuma "De La Rue" pārstāvi, par starpniecību kukuļošanā un kukuļa piesavināšanos. Bijusī amatpersona, pēc prokuratūras domām, ir atbildīga arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu atkārtoti personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Teņa epizodē kukuļošana esot notikusi dažādās valūtās, piemēram, no "Evo Bus", iespējams, pieņemti kukuļi 1 092 000 latu apmērā.

Pēc prokuratūras sākotnējām domām, Krastiņš atbalstījis kukuļa izspiešanu no "Evo Bus", bet kukuļa pieņemšanu - no citiem autobusu un trolejbusu ražotājiem - "Ikarus Special Coach Factory Ltd.", "Neoplan Polska" un "Ganz Transelektro Traction Electrics". Tā, piemēram, "Evo Bus" epizodē kukuļi figurē aptuveni pusotra miljona latu apmērā.

Koroševskim iepriekš apsūdzība uzrādīta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu. Zeihmanim apsūdzība uzrādīta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu. Pašam Zeihmanim par kukuļošanu apsūdzība nav celta.

Zeihmaņa sievu Vitu prokuratūra iepriekš apsūdzēja par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas lielā apmērā atbalstīšanu.

"Daimler" kukuļošanas lieta ir viens no apjomīgākajiem KNAB sāktajiem kriminālprocesiem biroja pastāvēšanas vēsturē, turklāt saistībā ar KNAB atklātajiem noziegumiem tika sākti kriminālprocesi arī vairākās ārvalstīs.

LETA jau ziņoja, ka "Daimler" starptautiskās kukuļošanas lietā ASV izmeklētāji 2010.gada sākumā publiskoja materiālus, kas liecināja, ka Rīgas amatpersonas savulaik piekukuļotas, lai pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumi iegādātos "Daimler" ražotos "Mercedes Benz" autobusus, kurus pasažieru pārvadāšanai RS izmanto joprojām.

Toreiz Latvijas gadījumā kriminālprocess tika sākts uz aizdomu pamata par to, ka autoražotāja "Daimler" meitasuzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstinājušas iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguvušas līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām.

KNAB veica arī personu aizturēšanas un saistībā ar dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām veica kratīšanu RS telpās un citur.

 
Visi komentāri
 
Kanibaals 28.oktobris 2013 15:31
0 0 Atbildēt

Novilka līdz noilgumam

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti