papildināts ar VIDEO - Zivtiņš: Fotoradaru aizvākšana bija kļūda, kas maksā ap 50 cilvēku dzīvības 76

 
Nozare.lv | 21.novembris 2013 18:02

Fotoradaru aizvākšana no Latvijas ceļiem bija kļūda, kuras dēļ Latvija zaudē četrus līdz piecus gadus un 40 līdz 50 cilvēku dzīvības, šādu viedokli laikrakstam "Diena" paudis bijušais Ceļu policijas priekšnieks, tagad "Rīgas satiksmes" līgumdarbinieks Edmunds Zivtiņš.

Foto: iAuto.lv

"Ja fotoradaru darbība tiktu attīstīta, es domāju, mēs nebūtu nonākuši pie tādas situācijas, kādā esam šobrīd, kad mums ir bojāgājušo pieaugums, ir ievainoto pieaugums. Man nepatīk tā salīdzināt, bet ir aprēķināts, ka arī naudas ziņā viens bojāgājušais valstij izmaksā 300 000 latu. Manā skatījumā - vajadzēja pārdalīt resursus, domāt citā virzienā, bet nevajadzēja šo grūti radīto sistēmu jaukt," teicis Zivtiņš, "viens šis tautā populārais lēmums pārtraukt fotoradaru izmantošanu rezultēsies ar pieaugumu bojāgājušo skaita ziņā šogad, bet nākamgad būs vēl lielāks bojāgājušo pieaugums. Varbūt 2015.gadā būs tāds pats negadījumu pieaugums kā 2014.gadā, un tikai pēc tam mēs varam cerēt uz kaut kādu uzlabošanos, ja sāks darboties radari."

Lai arī līgums ar fotoradaru ieviesēju "Vitronic" savulaik tika lauzts, jo uzņēmums nespēja pildīt saistības, Zivtiņš to vairāk saista ar sabiedrības spiedienu un uzsver, ka "nevar būt tikai tautā populāri lēmumi gadījumos, kas skar sabiedrības drošību". "Ir jābūt striktai nostājai. Ja ir jāoperē, tad ir jāoperē un nevis jāklausās visās pacienta iegribās," teicis Zivtiņš.

Runājot par radaru izvietojumu, Zivtiņš paudis nostāju, ka "jāstrādā tur, kur notiek visvairāk pārkāpumu". "Citur jau nav jēgas strādāt. Tas, ka ir jābūt pārvietojamiem fotoradariem, tas ir pilnīgi skaidrs. Pārvietojamajiem fotoradariem ir jābūt policijai. Un ar pārvietojamajiem radariem ir jāstrādā ar slēptās uzraudzības metodēm, tie ir jāslēpj, un tikai tādā veidā autovadītājs sapratīs, ka radars var būt jebkur, un ievēros noteikumus."

Bijušā ceļu policista skatījumā, šobrīd policijai trūkst kapacitātes. "Kad es sāku strādāt par Ceļu policijas priekšnieku 2004.gadā, manā pakļautībā bija vairāk nekā 1200 cilvēku, šobrīd nebūs vairāk par 700 tādu cilvēku, kas uzrauga ceļu satiksmi. Viena daļa no viņiem ir ne īsti ceļu policisti, ne īsti patruļdienesta darbinieki. [..] Kur ir policijas klātbūtne? Rīgā, Liepājā, varbūt Valmierā, Jelgavā, lielajās pilsētās. Viss, vairāk nekur nav."

 
76 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
GB12 20.novembris 2013 11:28
8 1 Atbildēt

Ne jau dēļ 110 uz Ventspils šosejas cilvēki sitas... Un tur, starp citu, radari pārsvarā bija vietās, kur bija ātruma ierobežojumi - Spuņciems, Ķemeru dabas parka rajons, Pūre u.tml.

IkdienasViesis 20.novembris 2013 11:06
6 8 Atbildēt

šoreiz būs jāpiekrīt Zivtiņa viedoklim, - viņam ir pilnīga taisnība. Citos avotos gan viņš akcentē, ka FR ir arī "naudas mašina", bet arī tā ir taisnība. Rezyultāts abos gadījumos ir pozitivs - iegūst gan valsts kase, gan arī satiksmes drošiba. Šobrīd situacija nav tā labākā, jo vidējie ātrumi ir pieauguši bīstami strauji. Gan pilsētās, gan arī uz šosejām. Nesen braucu uz Ventspili - būtībā, lēnāk par 110 brauc tikai retais. Bet kontrole uz ceļiem, faktiski nekāda. Abos virzienos braucot, uz šosejās pat nemanīju nevienu CP brigādi. Kā saka Zivtiņš- nav kapacitātes. Un to ļoti labi zin visi lielie skrējēji. Kad sāksies pirmie apledojumi, brīnumu uz ceļiem netrūks - sitīsies uz paraušanu...

rt 20.novembris 2013 11:26
6 6 Atbildēt

Zivtiņam taisnība, vajag tos FR un jāslēpj!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti