Valsts ceļu tīklā izmēģinās tehnoloģijas, kas palīdz novērst sadursmes ar dzīvniekiem 13

 

Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 28.maijs 2019 10:05

Lai izmēģinātu tehnoloģijas, kas palīdz novērst autotransporta sadursmes ar dzīvniekiem, valsts ceļu tīklā tiks realizēti divi pilotprojekti.

Uz Ventspils šosejas (A10) posmā no Ķemeru meža līdz Ozolpilij (49,0.-57,3. km) ceļa signālstabiņiem tiks piestiprināti meža dzīvnieku atbaidītāji. Diennakts tumšajā laikā automašīnai tuvojoties, no ieslēgtām gaismām aktivizēsies ierīces, kas pievērsīs dzīvnieku uzmanību ar vizuāli akustiskiem signāliem, kā rezultātā dzīvniekiem tiks kavēta autoceļa šķērsošana tuvojoties transportlīdzeklim.

Savukārt uz Jelgavas šosejas (A8) Platones pagastā iepretī Vircavai (53,50.-55,80. km) gar ceļa malām tiks uzstādīts žogs ar pārtraukumu posma vidusdaļā, kur dzīvnieki varēs šķērsot autoceļu. Šajā aptuveni 300 m garā pārtraukumā tiks izvietotas dzīvnieku klātbūtnes noteikšanas ierīces, kas aktivizēs mainīgās ceļazīmes pirms šīs dzīvnieku pārejas zonas, brīdinot autovadītājus un liekot samazināt braukšanas ātrumu.

Abi šie posmi izvēlēti, jo pēdējo triju gadu laikā negadījumu skaits ar meža dzīvniekiem šajos posmos ir salīdzinoši liels un koncentrēts: uz Ventspils šosejas astoņi negadījumi ar uzbraukšanu dzīvniekam pēdējo triju gadu laikā, uz Jelgavas šosejas 11 negadījumi ar uzbraukšanu dzīvniekam pēdējo triju gadu laikā. Tikai vienā no negadījumiem autovadītājs bija guvis vieglus miesas bojājumus, pārējos negadījumos autovadītāji vai pasažieri nebija cietuši. Taču abi posmi tehniski ir piemēroti katra risinājuma ieviešanai.

Kā zināms, ceļu satiksmes drošības padomes sēdē šā gada februārī tika nolemts atbalstīt finanšu līdzekļu piešķiršanu 170 tūkstošu eiro apmērā izmēģinājuma projektiem tehnisko līdzekļu uzstādīšanai gar autoceļiem vietās, kur savvaļas dzīvnieki šķērso autoceļu. Plānots, ka tuvākajā laikā tiks izsludināti iepirkumi abiem risinājumiem.

 

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 28.maijs 2019 12:46
4 2 Atbildēt

Man divējas jūtas,kad šo kārtējo pašreklāmas suudu lasu.Labi ka vismaz kaut kas notiek.Bet no otras puses- atkal ieviest ko tādu,kas 1kārt acīmredzot visvairāk interesē tieši pašiem ieviesējiem.Pāris km visā grandiozajā nekopti nolaistajā teritorijā.Lai pie stabiņiem kko stiprinātu,tiem Mērgļiem vajadzēja atrast salīdzinoši kapeikas,lai vispār tos stabiņus ieskrūvētu.Jo otrās nozīmes šķērsvirziena ceļi pa lielam NAV aprīkoti ne ar ko.Vadītājs tumsā taustās kā tumša aļņa atvainojiet drirsā.Nav orientācijas uz ko skatīties,nav iemaņu kā skatīties.Četrkājainie ragainie draņķi ir dzīvniekmīlestības kulta virsotnē,bet cilvēka dzīvība un manta salīdzinoši nemaksā neko un tās saglabāšana ir katra paša rokās.Tur nevis prastu drāšu pinumu tepat Lv ražotājam pasūtīt,bet uzreiz pa tā skaisto- kā Monāko kazino,led ekrānus un citus tml suudus,no kā acīmredzot ir kādam kāds izdevīgums.Tūlīt reku 6g tīklu novilksim un katram tam ragainajam gaļasgabalam silikona mikročipu dsā implantēsim.Ko gan neizdarīsi,ja Lohi apmaksā un aplaudē.

Nja. 28.maijs 2019 13:33
3 1 Atbildēt

Protams, ka mūsu bāleliņiem parasts žogs, kādu izmanto visur pasaulē, ir par vienkāršu - vajag kārtējās nanotehnoloģijas un vēl sazin kādu, atvainojos, figņu, lai sarežģītu elementāri atrisināmu problēmu...

650 28.maijs 2019 13:37
3 0 Atbildēt

ps- tiem papusasiem, kas te tulinj mīnusus visiem saspraudīs- vienkāršs piemērs,CIK konkrēti ir stabiņu uz samērā svarīgas nozīmes ceļa p112 maršrutā Grobiņa-Aizpute,kādus 40 km pomā starp liepājas šos a9 Aizputi? Cik ir stabiņu uz nesen remontu piedzīvojušā ceļaposma Priekule-Vaiņode, kur tumsā raga un bezraga lopu ir vairāk nekā baucēju? Kāda ir stabiņu un marķējumu attiecība starp nesenlabotajiem/nekadnelabotajiem viena un tā paša ceļa posmiem piem Tukums-Auce maršrutā? Kāda izskatās kaut vai tā pati Bauskas šoseja tumsā vai slapjumā, attiecībā starp nesenlabotajiem un sennelabotajiem posmiem? Atstarojošo līniju kvalitāte/esamība?Ko diez par mums padomā tas nevietējais nabaga viesbraucējs, kas uz tā suuda ir nokļuvis,neapdomīgi šķērsodams LV robežu no Lietuvas puses?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti