„Pikseļsacīkstes” dotās iespējas 3

 
Atis Jansons, Latvijas Avīze | 13.jūlijs 2013 20:36

Vai pirms pieciem gadiem taisītās fotokameras ir sliktas?

Progress foto nozarē ir žilbinoši (un mulsinoši) ātrs. Noskatu, šķiet, man piemērotu „NEX” 3. sērijas kameru, lūdzu „Sony” produkcijas izplatītāju Latvijā to izmēģināšanai un – saņemu atbildi: šis produkts vairs nav aktuāls. End of life (dzīves gals?)... 

Metos pie datora, veru vaļā, manuprāt, labāko fototehnikas datu krātuvi snapsort.com un redzu – manas izvēles dzimšanas datums ir pagājuša gada pavasarī. Nav vairs aktuāli... Mēģiniet sesto „neksu”.

Mēģinu. Priecājos par skatu meklētāju, kura nav manai nemodernajai izvēlei, novērtēju ātrāko autofokusu, iebūvēto zibspuldzi, jauno pamatkomplekta objektīvu, kurš nu kļuvis mehāniski „staipīgs”,  un padara izslēgtu kameru par tiešām kabatā gandrīz ērti nēsājamu. Labs. Bet pie cenas divi simti klāt. Un to atļauties nevaru. Varbūt pareizāk teikt – negribu?

Esi skeptisks!

Tāds pirmais no secinājumiem un padomiem fotokameras izvēlē. Saproti - reklāma un jauno produktu slavinājumi medijos šāda progresa tempa un konkurences apstākļos ir un būs agresīva, ne vienmēr gluži patiesa, tavas vājības prasmīgi izmantojoša. „Pikseļsacīkste” ir spilgtākais piemērs. 10, 12, 20 Mpix!  Kurš dod vairāk? Kurš skaitļu apžilbināts paspējis aizmirst, ka A4 formāta labai bildes izdrukai pilnīgi pietiek ar 5-6 Mpix, ka pirms gadiem 8 – 10 augstākās klases profesionāļi strādāja ar kamerām, kurām bija 4-10 Mpix. Kā vienam otram mūsdienu telefonam... Kuru tiešām var nēsāt (un nēsājam) pat vasaras bikšu kabatā.

Sony „NEX” kameru sērija ir revolucionāra. Agrāk vien spoguļkamerās lietotais APS-C izmēra sensors daudz mazāku gabarītu ierīcē. Ērti. Bet vajadzība pēc maziem fotoaparāta izmēriem tiek pārspīlēta. Tā ir īsta vien ceļotājiem – kājāmgājējiem. Un arī šiem solītais brīnums izput, kad saproti, ka ar vienu objektīvu bieži tomēr ir par maz. Īsti augstas (ne augstākās – tajā mitinās vairākus tūkstošus latu vērtas „pilna kadra” kameriņas) klases „kabatas aparāti” joprojām ir ar mazākiem (bet ne tik maziem kā „ziepjutraukos” vai telefonos) sensoriem. Tā paša „Sony” RX100, piemēram. Un otru objektīvu nevajag – mazāks sensors dod iespēju veidot mazu un teleskopisku optisko „zūmu”. Attēlu kvalitāte? No RX100 meža kadra es pērn darbnīcā pasūtīju 90x120 cm „tapeti”. Iznāca laba, bez manāmām „trokšņu” pazīmēm. Bet pieklājīgu rīta miglas bildi A4 formātā pats izdrukāju no „Samsung” planšetdatora (3,5 Mpix kamera). Tas man vienmēr brauc līdzi.

Nostaļģija?

Bet labākās „Sony” testu sērijas bildes man pērn tomēr sanākušas ar smagāku rīku. SLT A57. „Gandrīz spoguļkamera” (spogulis nekustīgs, puscaurspīdīgs). Varbūt tāpēc, ka ar mazliet smagāku, mazliet lielāku „ieroci” rokās es jūtos nopietnāks mednieks. Varbūt ar to tvertā mirkļa un kadra izvēli iedvesmo jaunības atmiņas par pirmo „Zenit” spoguleni. Nesmejiet! Šīs „nenopietnās” noskaņas ietekmē bildi vairāk nekā pikseļu skaits.

Pārbaude nav dārga

Un piedevām racionāls arguments. Visai pieklājīga līmeņa spoguļkameras (un to optika) miniaturizācijas un pikseļsacīkstes ēnā kļūst relatīvi lētas. Sevišķi 2005. – 2010. gada modeļi. Sevišķi tad, ja uzvariet kāri pēc „pirmās nakts tiesībām” un noskatiet  kaut ko lietotu.

Es dabūju spoguļkameru par Ls 60. Scenārijs tāds. Radinieks nometa zemē savu Olympus 400. Testēja remontdarbnīcas. Nesekmīgi. Viena baigi dārga. Otra lēta, bet blēdās. Nolika visu saimniecību (divi objektīvi piedevām) plauktā. Es atradu ss.lv lietotu E 400 korpusu. Nu man ir 10 megapikseļi un viņa ‘stikliņi”. It kā nav daudz. Bet tie ir visai prāvi pikseļi pat ne sevišķi lielajā (1”) sensorā. Bilžu kvalitāte? Pietiek un pāri paliek. Protams, šeit nav atlokamā ekrāniņa, šeit ir diezgan lēns autofokuss. Kaiju debesīs var nošaut tikai piektajā mēģinājumā.

 Ja gribiet APS-C sensoru, par latiem 200 (jauns NEX-6 maksā vismaz 550) dabūsiet Canon EOS 1000D vai Nikon D3000, kameras, kuras ir pārākas par gadu tūkstošgades mijas profesionāļu kvēlākajiem sapņiem. 10 Mpix par maz? Par nepilniem 300 Ls Rīgā nopērkama jauna Sony Alpha A37 vai Nikon D3200 (attiecīgi 16 un 14 Mpix). Teicami rīki, ar kuriem pārbaudīt savas bildētgribas nopietnību. Brīdinu – iespējama neārstējamas atkarības iestāšanās, kuras simptomos ietilps sapņi par Alpha A99, Canon 5D MarkIII... Vai arī secinājums – man pietiek ar telefonu, un sludinājuma rakstīšana – pārdodu mazlietotu Sony NEX-6. Cena Ls 300...

Kaijas. Olympus E 400

Puikas. Olympus E 400

 

 

 
Visi komentāri
 
kalfonso 13.jūlijs 2013 22:44
0 0 Atbildēt

taisnība par to mark 3 (vai kaut 2)

kad paknipsēts ar to un komplektā 85mm fiksu 1.2, tad neceļas roka pirkt kaut ko no lētā gala ar kitenieku.

un veselais saprāts saka, ka nevajag. nekad ar to nepelnīšu. citos nolūkos pirkt ir neprāts (ja vien neesi mantojumā miljonus no amerikas omes saņēmis)

msh 14.jūlijs 2013 3:48
0 0 Atbildēt

Iespējas? Iespējas piedzīt datora cieto disku. Patērētājam vairāk par 3 mpix nav vajadzīgs, nerunājot par to, ka tie ir arī visādu ziepjutrauku un "telefonu" optikas griesti. Jēga no miglaina palaga, no kura tāpat labi ja kādreiz uztaisīs 15x10 cm bildīti?

es 20.augusts 2013 15:09
1 0 Atbildēt

Jā, jā, dzīvē neko vairāk par audi 80 un " smenu" nevajag...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti