Turpmāk cilvēki ar kustību traucējumiem OCTA ar 40% atlaidi varēs iegādāties neuzrādot speciālās apliecības 6

 
5.februāris 2009 12:17

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) uzsācis sadarbību ar Labklājības ministrijas Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (VDEĀVK) par tās datubāzes izmantošanu tiešsaistes režīmā.

Tas ļaus apdrošinātājiem daudz efektīvāk piešķirt invalīdiem 40% atlaidi OCTA prēmijām, kā arī pasargāties no pseido invalīdiem ar viltotām apliecībām. Savukārt invalīdiem drīzumā tiks rasta iespēja saņemt atlaidi iegādājoties OCTA internetā.

Pašlaik Latvijā likumdošana nodrošina 40% atlaižu piešķiršanu OCTA polišu iegādei visiem I un II grupas invalīdiem apdrošinot transportlīdzekli, kā arī III grupas invalīdiem ar atzinumu par kustību traucējumiem, apdrošinot vieglo transportlīdzekli. Līdz šim apdrošinātāji piešķīra šīs atlaides tiem invalīdiem, kas klātienē varēja uzrādīt Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegtu invalīda apliecību un atzinumu par apgrūtinātu pārvietošanos.
Diemžēl apdrošinātāji savā praksē saskārušies ar apliecību viltošanas gadījumiem, kā arī daļai invalīdu ir veco paraugu apliecības, kas arī apgrūtināja apdrošinātāju darbu, jo nebija pārliecības, vai tās ir derīgas.

Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs: „Jāatzīst, ka pateicoties piešķirtajām priekšrocībām dažādās jomās, invalīdu apliecības tomēr bija salīdzinoši liels kārdinājums daudziem negodīgiem cilvēkiem, kas tās viltoja. Līdz ar to šāda vienota datubāze ļaus operatīvi nošķirt īstos invalīdus no viltvāržiem. Iespējams, vienotā datubāze būs arī labs stimuls apdrošinātājiem modernizēt OCTA „e-polises” pakalpojumu sistēmu un piešķirt atlaides ne tikai slēdzot līgumu klātienē, bet arī izmantojot distances saziņas līdzekļus, piemēram, internetu. Tomēr par šī pakalpojuma izmantošanas iespējām būtu jājautā katram apdrošinātājam individuāli.” 

VDEĀVK datubāze ir pilnveidota salīdzinoši nesen. Šī iemesla dēļ atsevišķos gadījumos varētu rasties problēmas, jo, par kādu no personām, kam pienāktos atlaides, datubāzē varētu būt neprecīza informācija. Ja šādi pārpratumi rodas, tad ieteicams sazināties ar VDEĀVK.

Par atlaižu piešķiršanu

Apdrošinātāja noteiktās apdrošināšanas prēmijas maksājums par 40% tiek samazināts transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri ir I un II grupas invalīdi un III grupas invalīdi, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās. Lai saņemtu atlaidi, OCTA polises ņēmējam jāuzrāda Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegta invaliditātes izziņa vai invalīda apliecība. III grupas invalīdiem papildus jāuzrāda Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas atzinums par medicīnisko indikāciju noteikšanu speciāli pielāgotā vieglā automobiļa iegādei un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai.

Jāmin, ka invalīdu atlaides tiek finansētas no OCTA polisēm, nevis no valsts līdzekļiem. Garantijas fondā apdrošinātāji ieskaita noteiktu naudas summu no katras iegādātās OCTA polises. Respektīvi, katrs autoīpašnieks, nopērkot OCTA polisi, piedalās invalīdu atbalstīšanā, jo piešķirto atlaižu starpība tiek segta no Garantijas fonda līdzekļiem.
Šīs atlaides un to piešķiršanas kārtība ir noteikta Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā.
 
Visi komentāri
 
266362. viesis 5.februāris 2009 14:21
0 0 Atbildēt

Beidzot es ar varēšu caur i-netu iegādāties

266367. viesis 5.februāris 2009 16:11
0 0 Atbildēt

vieniem nedod tiesibas, jo medkomisija uzskata, ka veseliba nelauj drosi brauk, bet citiem, kam ir uz rokas spravka, ka tie pat laga sturi noturet nevar, savukart bez tiesibam vel bonusa iedod letu OCTA. Ta ir vienkarsi diskriminacija

266393. viesis 6.februāris 2009 13:16
0 0 Atbildēt

tak apdrošināšanas risks palielinās, ja brauc vadītājs ar kustību traucējumiem, prasītos 40% piemaksa.

266394. viesis 6.februāris 2009 14:48
0 0 Atbildēt

to 266393. viesim.: Taisnība! Tev tiešām pienākas 40% piemaksa.

266404. viesis 7.februāris 2009 13:47
0 0 Atbildēt

Man patik. Invalidiem ta jau ir gruta dzive, nu viniem ar bus kads priecins.

266406. viesis 7.februāris 2009 19:44
0 0 Atbildēt

Ja invalīds pēr OCTA un ir auto īpašnieks, tas nenozīmē, ka viņš pats sēdēs pie stūres. Viņam varbūt pat tiesību nav.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 7

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 34

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti