Red Bull Air Race - Roterdamā, šoreiz ar 12G pārslodzēm 6

 
16.jūlijs 2008 10:40

Pēc iespaidīgām sacensībām Apvienotajos Arābu Emirātos un ASV, pasaulē jaunākās un grūtākās avio sacensības atkal šķērso okeānu, lai atgrieztos vecajā kontinentā – Eiropā, jo 19. un 20 jūlijā Roterdamā notiks Red Bull Air Race 2008. gada sezonas pirmais Eiropas posms.

Red Bull Air Race posms Stokholmā drošības apstākļu dēļ tika atcelts, taču izmantojot neplānoto pārtraukumu sacensību sezonā, avio sacīkšu organizatori ir ieviesuši izmaiņas noteikumos – lidojuma maksimālais ātrums ierobežots no 400 km/h līdz 370 km/h, toties maksimālās pieļaujamās pārslodzes no 10G ir palielinātas līdz 12G. Šīs izmaiņas ieviestas, lai sacensības padarītu interesantākas un drošākas – maksimālo pārslodžu līmeni noteicis Aviācijas departaments, kura speciālisti praktiski pierādījuši, ka gan Red Bull Air Race piloti, gan to lidmašīnu dzinēji ir spējīgi izturēt lielākas pārslodzes.



2005. gadā Eiropas lielākās ostas pilsētā Roterdamā, Māsas upes krastā uz amerikāņa Maika Mangolda uzvaras gājienu klātienē noskatījās vairāk septiņsimt tūkstoši skatītāju. Sekojošajās piecās sacensībās Mangolds uzvarēja vēl četrās un izcīnīja 2005. gada čempiona titulu. Šogad šim amerikānim neiet tik spīdoši – pēc trijiem notikušajiem posmiem viņš ar vienādu punktu skaitu dala otro / ceturto vietu ar tautieti Kirbiju Čambli un uzlecošo austriešu zvaigzni Hannu Arču. Šobrīd Red Bull Air Race 2008. gada čempionāta līderis ir brits Pauls Bonhoms.

Maiks Mangolds cer tieši Roterdamā visu vērst uz labo pusi un cer, ka vēsture atkārtosies: "Es ar lielām cerībām lūkojos uz Eiropas posmiem. Esmu apņēmības pilns uzvarēt šīs sacīkstes. Mana lidmašīna ir jāpadara ātrāka un jāuzveic Bonhoms." Līdzīgs scenārijs bija arī pagājušā gada sezonai, kurā Mangolds uzvarēja trijās no piecām Eiropas sacīkstēm.



Roterdamas osta ir trešā lielākā osta pasaulē un lielākā osta Eiropā, bez tam tā arī ir otra noslogotākā osta pasaulē. Neskatoties uz to tā ar lielāko prieku gatavojas uzņemt pasaulē talantīgākos pilotus. "Es esmu ļoti priecīgs, ka Roterdamai ir uzticēts tas gods savā pilsētā jau otro reizi uzņemt iespaidīgās Red Bull Air Race sacensības. Tās ir unikālas sacīkstes, kuras lieliski iederas pilsētā, kuru ik gadu apmeklē vairāki simti tūkstoši tūristu," savu prieku neslēpj Roterdamas  mērs Ivo Opsteltens.

Red Bull Air Race trase Roterdamā ir izvietota Māsas upē tieši pie Erasmus vanšu tilta, kas ir viens no visā pasaulē pazīstamākajiem Roterdamas simboliem. Ņemot vērā, ka Māsas upe šajā posmā nav īpaši plata, šoreiz trase būs daudz taisnāka un ātrāka bez plašiem pagriezieniem un pārslodžu spēku plūdiem. Lai uzrādītu labākos rezultātus šādā trasē sevišķi svarīgi ir izmantot inerci un visu lidmašīnas jaudu.
 
Visi komentāri
 
259725. viesis 16.jūlijs 2008 11:29
0 0 Atbildēt

jaa, bet pie 12G netrenets cilveks zaudee samanju.

259733. viesis 16.jūlijs 2008 12:03
0 0 Atbildēt

Netrenēts cilvēks arī daudz ātrāk zaudē samaņu - it īpaši tie kuri nesaņem praktiski nekādu fizisko slodzi ;)

259735. viesis 16.jūlijs 2008 13:14
0 0 Atbildēt

cai tad klavieres pogu deldēšana neskaitās fiziska slodze? :D

259740. viesis 16.jūlijs 2008 13:54
0 0 Atbildēt

netrennēts cilvēks nu nekādi nevar būt dzenis..... :D:D:D

259773. viesis 17.jūlijs 2008 0:12
0 0 Atbildēt

Viņiem kājas ir nosaitētas, lai asinis manervu laikā nesaplūst tajās. Un ja, asinis nesaplūst kājās, tad šis tas paliek galvā un cilvēkam ir grūtāk noģībt :)

Vismaz tā viens pazīstams pilots stāstīja.

259781. viesis 17.jūlijs 2008 9:16
0 0 Atbildēt

kajas no nosaiteetas patstaaviigi, tur ir kaut kada viltiiga sistema, ka tikai parlodzu briidii tiek piepuusts tas spec kostiims noteiktaas vietaas. uz reaktiivajiem izniicinaatajiem ir tas pats.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti