Latvijas autokrosa čempionāts sasniegs ekvatoru

 
3.jūlijs 2009 14:44

Latvijas autokrosa čempionāta 3. posms notiks svētdien Smiltenē, Tepera trasē. Pl. 11:30 startējošā sacīkste palīdzēs sasniegt čempionāta sezonas ekvatoru, jo būs aizvadīti trīs no sešiem posmiem.

Ja līdz šim sportistu rezultāti bija kā ieskriešanās, tad čempionāta turpinājums būs nežēlīga cīņa par čempiona tituliem visās klasēs. Vēl dramatiskāka situācija kravas automašīnu D-12 klasē – pēc svētdienas sacīkstes vēl tikai divas kaujas, lai noskaidrotu labāko GAZ braucēju.

Kross uz brīdi pamet Vidzemi

Pirmie trīs čempionāta posmi būs aizvadīti Vidzemes pusē – starp pirmo un trešo sacīksti, kuras notika Smiltenē, aizvadīts arī posms Brenguļos pie Valmieras. Turpinājums būs citāds – 2. augustā posms Priekulē, bet 12. septembrī Bauskā. Tiesa, fināls, kā ierasts, atkal Brenguļos 11. oktobrī. Iespējams, ģeogrāfijas maiņa ieviesīs arī izmaiņas spēku samēros.

Ja par vieglo automašīnu čempionātu kopumā – pēc pirmajām divām sacīkstēm visās četrās klasēs (1600, 2000 Super, Open, bagiju B600) ir dažādi uzvarētāji. Pirmā posma uzvarētāji, attiecīgi, Andris Priedītis, Jānis Spīķis, Jānis Kozlovskis un Renārs Vinokurovs, Brenguļu drāmā guva trešās vietas. Savukārt Valmierā uzvaras guva, attiecīgi, Oļģerts Vērmanis juniors, Ainārs Kenigsbergs, Raimonds Jerāns un Ģirts Mūrnieks.

1600: Vērmanis turpina jaukt kārtis

Sezonas pirmajā posmā Tepera trasē 1600 kategorijā par galveno intrigu rūpējās Edgars Galvanovskis un Andris Priedītis, pēdējā apļa pēdējā pagriezienā uzvaru sadalot par labu Andrim. Taču Brenguļos ar pēdējā brīža pieteikšanos pārsteidza bijušais čempions Oļģerts Vērmanis juniors, turklāt pārliecinoši visus uzvarēja. Tik pat negaidīti un uz kavējuma robežas valmierietis pieteicies arī Smiltenes sacīkstei. Te arī intriga: vai Vērmanis būs nesakaujams arī ārpus māju trases? Vai tas, ka viņš, atšķirībā no citiem klases favorītiem, šogad vēl nav iemēģinājis Tepera apli, viņam traucēs?

Paturot prātā, ka aprīļa beigās Priedītim un Galvanovskim šajā trasē nebija konkurentu, jāņem vērā vēl viens faktors – sezonas debitants Reinis Lielienšteins Brenguļos pārsteidza ar lielisku otro vietu. Tātad arī viņš ir favorīts?
2000 Super: Iznīcinātāju eskadriļa

Šķiet, daļai 2000 Super braucēju nav svarīgi, kas tiek salauzts – galvenais, kaut ko jāiznīcina. Ja Smiltenē uzacis tika rauktas par Alda un Kristapa Kasparoviču pāris agresīvām epizodēm trasē, tad Brenguļos izcēlās pirmā posma uzvarētājs un viens no favorītiem Jānis Spīķis. Izslēdzis no spēles pa kādam konkurentam, drīz kapitulēja arī viņš pats.
Favorītu pulks plašs. Spīķis var uzvarēt, ja nesalauzīs mašīnu. Mārtiņš Porietis var uzvarēt, ja pārtrūks tehnikas problēmu sērija (motora karšana Smiltenē, motora defekts Brenguļos, likstas arī Lietuvas čempionāta posmā). Var uzvarēt Aldis vai Kristaps Kasparoviči, ja balstiekārta demonstrēs īpaši pacietību. Var uzvarēt Jānis Berķis, ja viņam izdosies izvairīties no pieredzējušo konkurentu uzbrukumiem. Un var uzvarēt Ainārs Kenigsbergs, ja iepriekš minētie neizpildīs savus „ja” uzdevumus, kā tas notika Brenguļos!

Open: Jerāna un Kozlovska duelis

Open klasē turpināsies Raimonda Jerāna un Jāņa Kozlovska duelis. Pirmo posmu iznākumu var raksturot kā „1:1” situāciju: abi vienreiz uzvarējuši, vienreiz izstājušies. Kozlovska gadījumā gan izstāšanās sanāca veiksmīga, jo tik un tā Jānis guva trešo vietu.

Tomēr pagaidām spēcīgāks šķiet čempions Jerāns, jo viņš kopumā dominējis abās sacīkstēs, vienīgi Smiltenē finālā notrūka pusass, kas sabojāja viņa pozīciju kopvērtējumā. Jāņa brauciens šajā sezonā šķiet pārāk emocionāls. Liekas, viņš jūt, ja var tikt priekšā Raimondam, taču vēl pavisam nedaudz pietrūkst. Plus tehnikas defekti un mainīto pusašu rekords Brenguļos...

B600: Mūrnieks?

B600 klasē šobrīd par nopietnu favorītu izveidojies Ģirts Mūrnieks. Lai arī ir braucēji, kuri var tikt viņam priekšā, Mūris lieliski izmanto savu gadiem lielo pieredzi un ar veiksmes palīdzību apspēlē konkurentus.

Galvenie pretinieki līdzšinējie – pirmā posma uzvarētājs Renārs Vinokurovs, kā arī talantīgais Ģirts Zīle, kura autosporta karjera gluži vai nolādēta – jau sen varēja būt uzvaru birums, taču tehnika pieviļ nevajadzīgā brīdī.

D-12: Eglītis pret Leimani

Vērosim, kā veiksies Aigaram Ozoliņam, kurš kopvērtējumā D-12 klasē ir trešais. Taču prognozējams, ka Smiltenē atkal gaidāms mājinieka Kristapa Eglīša un cēsnieka Bruno Leimaņa duelis. Atceroties, cik blīvs finišs bija pavasarī, uzvarētāju grūti prognozēt.

Folkreiss gatavojas otrajai sacīkstei

Īsta ažiotāža veidojas ap jauno autosporta veidu – Folkreisu. Vēlreiz dažas definīcijas. Tautas autosports, kas notiek slēgtās trasēs. Mašīnas – minimāls, bet optimāls slāpētajiem ātrumiem drošības aprīkojums, ielas riepas, praktiski standarta tehnoloģijas. Tajā pašā laikā – jebkura novecojusi savulaik sportā kalpojusi mašīna (vecā krosa, treka, rallija un šosejas tehnika). Kas nodrošina izmaksu kontroli un, līdz ar to, pieejamību gandrīz ikvienam? Būvē mašīnu kā gribi, taču sacīkstē jebkurš to var iegādāties par fiksēto cenu 950 eiro un sportists nedrīkst atteikties šo auto pārdot!

Smiltenē tiks aizvadīta Latvijas Folkreisa otrā sacīkstes, uz starta stāsies pirmie daži automobiļi. Arī braucienu formula un trase būs interesanta, tāpēc Folkreiss izrādes ziņā var kļūt par vienu no galvenajiem šoviem! Noteikti būs iespēja aprunāties ar Folkreisa dalībniekiem, kuri ir gatavi stāstīt interesentiem ko vairāk.

Informācija: www.autocross.lv

Viesturs Saukāns
LAF Preses dienesta vadītājs
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti