Autokrosa favorīti Smiltenē labo kļūdas

 
6.jūlijs 2009 14:05

Latvijas autokrosa čempionāta posmā, kas svētdien norisinājās Smiltenē, Tepera trasē, uzvaru 1600 klasē guva Edgars Galvanovskis (Lielvārde), 2000 Super – Jānis Spīķis (Rīga), Raimonds Jerāns (Salacgrīva) un Ģirts Zīle (Sigulda), bet smago automašīnu klasē D-12 labākais bija igaunis Tāvi Pindiss.

Folkreisa sacīkstēs jau otro uzvaru sasniedza Jevgēnijs Bergs (Rencēni), savukārt papildsacīkstē – VAZ kausa izcīņā – labākais bija Māris Meļķis (Valmiera). Dažiem no uzvarētājiem panākumi bija kā kļūdu labojums. Rezultāti – www.autocross.lv.


2000 Super klasē jau otro uzvaru šosezon guvis Jānis Spīķis, nostiprinoties kopvērtējuma līderpozīcijā (Foto: Zigismunds Zālmanis, Nikon)

Čempionāts pusē

Latvijas autokrosa čempionāts līdz ar Smiltenes sacīksti nonācis pusē – vieglo automašīnu klasēs aizvadīti trīs no sešiem seriāla posmiem. Savukārt D-12 klasei šis bija jau ceturtais posms no sešiem, tāpēc smago auto cīņās sāk noskaidroties Latvijas čempiontitula pretendenti.

1600: Galvanovska revanšs

Latvijas čempionāta 1600 klasē savu pirmo uzvaru izcīnīja Edgars Galvanovskis no Lielvārdes, pārliecinoši aiz sevis atstājot smiltenieti Jāni Tiltiņu un savu galveno konkurentu cīņā par čempiona titulu Andri Priedīti (Mārupe, Baltic Auto Parts). Galvanovskim šis bija īpašs notikums, jo līdz šim ne reizi vien viņš bijis tuvu uzvarai, taču allaž tā izslīdēja no rokām. Ar Tepera trasi īpašas attiecības kopš šā gada aprīļa, kad tur notika čempionāta pirmais posms – Edgars revanšējās par uzvaras zaudējumu Priedītim pēdējā līkumā.

Lielisku sacensību savās mājās aizvadīja Jānis Tiltiņš, kuram otrā vieta ir pirmais čempionāta pjedestāls. Līdz ar to Jānis turpina vecākā brāļa, daudzus krosa titulus sasniegušā Raimonda panākumu sēriju. Andra Priedīša trešā vieta uztverama ar dalītām jūtām – kopvērtējuma līderim šī pozīcija nav iepriecinoša, taču dienas gaitā Andris nonāca līdz šai pozīcijai no pēdējās vietas klasē pēc laika kontroles braucieniem.

Iespējams, klases pjedestāla sakārtojums būtu citāds, ja motora defektu nepiedzīvotu iepriekšējā posma uzvarētājs Oļģerts Vērmanis juniors (Valmiera, uzlimes.co.lv). Ja vēl pirms šī posma viņam bija cerības pat uz čempiona titulu, tad šobrīd panākumu varētu nest tikai brīnums.

Čempionāta kopvērtējumā Galvanovskis pietuvojies Priedītim tikai četru punktu attālumā un abi uzskatāmi par galvenajiem titula pretendentiem.

Edgars Galvanovskis arī saņēma portāla Easyget.lv dāvanu karti no kompānijas Accenta 100 latu vērtībā par neatlaidīgu cīņu sarežģītajā ceļā pēc pirmās uzvaras.

2000 Super: Spīķis atgriežas virsotnē

2000 Super klasē no cīņas ļoti ātri izstājās vairāki favorīti – gan Aldis, gan Kristaps Kasparoviči (abi – Jēkabpils, AK Optimus) piedzīvoja ātrumkārbas defektu, Jānis Berķis (Ventspils, N&J) izstājās ar motora defektu, bet Mārtiņš Porietis (Aknīste, Indāres/EMU Skulte) visu dienu cīnījās ar elektrības problēmām. Līdz ar to galvenā favorīta Jāņa Spīķa (Rīga) ceļš uz uzvaru bija vienkāršāks – čempionāta līderis situāciju izmantoja lieliski. Otro vietu, pat pēc kūleņa trešajā kvalifikācijā, sasniedza jumpravnieks Māris Ločmelis, atkārtojot iepriekšējā posmā Brenguļos sasniegto karjeras augstāko rezultātu. Trešais – iepriekšējā posma uzvarētājs Ainārs Kenigsbergs (Saldus, Būvfirma RRP), kurš šoreiz startēja ar tikko uzbūvētu jauno automašīnu VW Golf III.

Čempionāta kopvērtējumā Spīķis izveidojis septiņu punktu pārsvaru pār sekotāju Kenigsbergu, bet pirmo reizi Latvijas čempionāta kopvērtējuma trijniekā nonācis arī Ločmelis. Viens no favorītiem Porietis pēc tehnikas problēmu sērijas izslīdējis no trijnieka.

Open: Kozlovskis kūleņo, Jerāns turpina uzvarēt

Čempionāta Open klasē cīņa lielā mērā atrisinājās jau rīta laika kontroles braucienos. Pēc tramplīna ritenis lūza Jāņa Kozlovska (Ogre, Aleks Plus) mašīnai, kas noslēdzās ar vairākiem kūleņiem un izstāšanos no cīņas. Līdz ar to par neapšaubāmu favorītu kļuva Raimonds Jerāns (Salacgrīva), pārliecinoši šo statusu izmantojot un gūstot sezonas otro uzvaru un kopvērtējuma līderpozīciju.

Ar atgriešanos autokrosa cīņu speciālistus šokēja leģendārais Ivars Kuļikovskis (Baloži), kurš savulaik izcīnīja Latvijas, Baltijas un Ziemeļeiropas čempiona titulus, bet šobrīd vairāk pazīstams kā lieliskas konstruktoru darbnīcas vadītājs. Ivars pēdējo sacīksti krosā aizvadīja 2003. gadā, kad, sasniedzis kārtējo Latvijas čempiona titulu, koncentrējās uz dēlu Andra un Jura trenēšanu (abi vēlāk sasnieguši čempiontitulus). Šoreiz Kuļikovska seniora atgriešanās sagādāja viņam otro vietu – sniegums bija lielisks.

Trešo pozīciju sacīkstē sasniedza Māris Rusmanis (Priekuļi), kas ir viņa pirmais pjedestāls pēc gandrīz gadu ilga pārtraukuma.

Čempionāta kopvērtējumā vadībā izvirzījies Jerāns, un desmit punktu pārsvars nozīmē, ka Kozlovskim, lai atgūtu līderpozīciju, būs ļoti cītīgi jāstrādā atlikušajos posmos. Abi joprojām ir galvenie titula pretendenti. Trešais kopvērtējumā – Normunds Skribis (Engure), kurš arī piedzīvoja tehniskas problēmas un guva tikai sesto vietu.

B600: Zīle beidzot uzvar

Viens no talantīgākajiem jaunajiem autokrosa braucējiem Ģirts Zīle (Sigulda) ilgi cīnījās par savu pirmo uzvaru, taču Smiltenē B600 bagiju klasē tā beidzot sasniegta. Sīvā cīņā ar citiem klases līderiem Zīle šoreiz nebija apturams jau kopš kvalifikācijas braucieniem. Tikmēr kvalifikācijas sacīkstes nesolīja neko labu Aigaram Liškovskim (Baloži), taču finālā Aigars lieliski izmantoja konkurentu neveiksmes un kļūdas, nonākot otrajā vietā. Viņš izmantoja Renāra Vinokurova apjukumu, kad liepājnieka priekšā palika lēns un izstājās Ģirts Mūrnieks (Valmiera) – Liškovskis apbrauca abus čempionāta līderus. Vinokurovs guva trešo vietu, kas ļoti dramatisku padara Latvijas čempionātu – viņam un Mūrniekam ir pa 50 punktiem. Klasē cīņas būs intriģējošas, jo tikai astoņu punktu robežās ir Mūrnieks, Vinkurovs, Zīle un Liškovskis.

D-12: Igaunis izmanto latviešu kļūdas

Iespējams, igauņa Tāvi Pindisa automašīna ir arī tehniski pārāka par latviešu tehniku, taču šoreiz kaimiņš guva uzvaru pateicoties mājinieku braukšanas kļūdām. Pēc dominēšanas kvalifikācijā Pindiss zaudēja fināla startā, taču apsteidza čempionāta saimniekus tiešā cīņā. Līdz ar to pat pēc izlaista viena čempionāta posma Pindiss atgriezies titula pretendentu pulkā, un atlikušajos posmos būs ļoti bīstams labākajiem Latvijas braucējiem.
Otro vietu savā pirmajā šīs sezonas sacīkstē guva Raivis Lokmanis (Stalbe), savukārt trešais – viens no kopvērtējuma līderiem Bruno Leimanis (Cēsis). Neveiksmīgu sacīksti tehnikas problēmu dēļ aizvadīja kopvērtējuma līderis Kristaps Eglītis, sasniedzot tikai sesto vietu. Līdz ar to kopvērtējumā viņa pārsvars pār Leimani ir vairs tikai viens punkts.

Folkreiss: Smiltenes drāmā tomēr Bergs

Pēc dramatiskiem sešiem kvalifikācijas braucieniem, kuru kopvērtējumā labākais bija Juris Sirko, Folkreisa otrajā demonstrācijas sacīkstē otro uzvaru guva Jevgēnijs Bergs, aiz sevis atstājot Edgaru Kuduru, Andri Stulpiņu un Edgaru Diļevku. Sirko izstājās pēc finālā piedzīvota sajūga defekta. Sacīkste sagādāja arī pirmos Latvijas Folkreisa asumus, kas tik ļoti patīk skatītājiem – kvalifikācijā Sirko un Bergs aizvadīja ļoti principiālu cīņu, nežēlojot konkurenta automašīnu, par ko abi saņēma brīdinājumus no sacensību tiesnešiem. Arī otrajā sacīkstē neviens automobilis netika pārdots.

VAZ kausa izcīņā uzvaru guva valmierietis Māris Meļķis, pārspējot Jāni Rakuzovu un Tālivaldi Brentu.

Nākamais Latvijas čempionāta posms – svētdien, 2. augustā Priekulē!

Viesturs Saukāns
LAF Preses dienesta vadītājs
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti