«Kurzeme» noslēdz rallijsprintu, sagroza prātus rallijā

 
1.septembris 2009 12:42

Aizvadītās nedēļas nogales rallijs un rallijsprints „Kurzeme 2009” bija Latvijas rallijsprinta čempionāta pēdējais posms, noskaidrojot visus uzvarētājus un medaļniekus šajā seriālā.

Savukārt Latvijas rallija čempionātā Liepājas puses sacīkste bija priekšpēdējais posms. Lai arī tika noskaidroti N4 klases čempioni (Aivis Egle/Mārtiņš Jerums, SEB Tieto), kopumā sacīkste tikai sarežģīja sezonas kopvērtējuma situāciju klasēs!

Par Latvijas rallijsprinta čempioniem šogad kļuvuši Jānis Vorobjovs/Guntars Zicāns (4WD+), Mareks Švarcs-Švampāns/Gatis Cimdiņš (4WD), Uldis Briedis/Monvīds Austrums (1600+), Atis Bruņinieks/Nauris Bruņinieks (1600) un Mareks Vītols/Uģis Reņģe (Road), kā arī „R1 Racing Team” komandu vērtējumā. Seriāls līdz pat pēdējam ātrumposmam bija sportiskās intrigas pilns un vieš līdzjutējos optimismu par lielisku nākamo čempionātu, kura starts plānojams nākamās ziemas kupenās.

Tikmēr Latvijas rallija čempionāts savu intrigu izspēlēs pēdējā posmā rallijā „Latvija 2009 – Kuldīgas rudens”, kas notiks 3. un 4. oktobrī, jau atkal Kurzemes puses ceļos. Lai arī N4 klasē piepildījušās prognozes un Kurzemes rallijā piekto čempiona titulu nodrošināja Aivis Egle, pārējo medaļu liktenis vēl nav izlemts. Starp otrajā vietā esošo Jāņa Vorobjova/Guntara Zicāna (SEB Tieto) ekipāžu un trešās vietas īpašniekiem Māri Neikšānu/Raivi Jansonu (LMT Rallija komanda) ir piecu punktu starpība, kas nozīmē, ka pēdējā sacīkstē ekipāžas spēkosies sīvā duelī. Nav šaubu par Neikšāna/Jansona sportisko niknumu, jo, lai kāds būtu septembra vidū notiekošā „Pirelli Star Drive” konkursa Eiropas fināla iznākums, ekipāžai aiz muguras būs spilgts starptautisks pasākums.

Visai teorētiskas iespējas kopvērtējuma trijniekā ielēkt Jānim Feldmanim/Jurim Vilmanim (Percauto Racing) – viņiem pēdējā posmā jāuzvar un jācer, ka Neikšāns/Jansons netiks pie punktiem. Tomēr, jebkurā gadījumā Feldmaņa ekipāža uzskatāma par šogad vienu no progresējušākajām vienībām.

Latvijas čempionāta 2WD klasē šokējošu izstāšanos Kurzemes rallija pēdējos kilometros piedzīvoja galvenie favorīti Zigurds Kalniņš/Ģirts Dombrovskis (AutoStils Rally Team). Nodevīgs pusass defekts ne tikai neļāva nodrošināt stabilu pārsvaru kopvērtējumā, bet gandrīz atņēmis spēcīgajai vienībai izredzes uz titulu. No Latvijas čempionāta ieskaitē esošajiem braucējiem visvairāk punktus Liepājas pusē guva Jānis Fārenhorsts/Ingars Smaižis (RA Motorsport), atraujoties no Kalniņa/Dombrovska kopvērtējumā par astoņiem punktiem, kas ir ekvivalents vienas sacīkstes otrajai vietai. Šādā gadījumā pat uzvarot pēdējā posmā Kalniņam/Dombrovskim tituls nebūs sasniedzams, ja Fārenhorsts/Smaižis finišēs piektajā vietā vai augstāk.

Jāņem vērā, ka par punktu priekšā favorītiem atrodas arī Ivo Priedīša/Mārtiņa Vitkovska (RA Motorsport) ekipāža – tātad Kalniņam/Dombrovskim vēl būs jāpasvīst cīņā par sudrabu. Tik spēcīga klases intriga uzradās kā no zila gaisa!

Latvijas kausa A+ klasē pirms pēdējā posma īpašs saspīlējums: lietuvietim Rokam Lipeiķim un latviešu Mārtiņa Sviļa/Aivja Aizsilnieka ekipāžai ir vienāds punktu skaits – pa 36! Viss ir vienkārši – kurš būs labāks pēdējā posmā, tas iegūs Latvijas kausu. Turklāt abām vienībām nav ko zaudēt, jo zemāk par otro vietu neviena no tām vairs nevar nokrist.

Tā kā Ivars Vasaraudzis/Pēteris Spredzis (Skandi Auto Rallija komanda) seriālā iesaistījās tikai no čempionāta vidus, pat uzvarot pēdējā posmā viņi vairs nevar pacelties augstāk par trešo vietu kopvērtējumā. Tomēr, ja vienība plāno startēt Kuldīgas puses sacīkstē, viņi saglabās sacīkstes galveno favorītu statusu.

Pēc Kurzemes rallija sarežģījusies situācija arī 2WD Super klasē. Lai arī Liepājas pusē šajā klasē dominēja Igaunijas sportisti, Latvijas kausa izcīņas kopvērtējumā visvairāk punktus sasniedza brāļi Kaspars un Mārtiņš Īles (Auto Īle VW Rally Team). Šis panākums saglabā rallija debitantu ar autokrosa pieredzi izredzes cīnīties par Latvijas kausu. Pēc rezervētas sacīkstes Kurzemē un kopvērtējuma koriģēšanas Aivo Tamma/Ginta Krišjānova pārsvars sarucis līdz pieciem punktiem. Tātad, ja Īles uzvar Latvijas rallijā, Tammam jābūt ne zemāk par otro vietu, lai saglabātu vadību.

Interesanti, ka pēc otra lielākā punktu guvuma Latvijas kausa posmā Kurzemes rallijā klases kopvērtējuma trijniekā nokļuvusi Andra Dambja/Ilmāra Jansona ekipāža. Teorētiski viņi var apsteigt arī Īles, taču šo un citas intrigas spēs atrisināt vienīgi pēdējais posms pēc mēneša!

Komandu vērtējumā Kurzemes rallijs bija īpaši veiksmīgs līdervienībai SEB Tieto Rally Team, tāpēc pēdējā posmā pietiks ar stratēģiski pareizu braukšanu, lai noturētu aiz sevis principiālos konkurentus – LMT Rallija komandu. Droši trešajā vietā iekārtojusies RA Motorsport vienība.

Latvijas rallija čempionāts un kausa izcīņa
Kopvērtējums pēc 5. posma
Latvijas čempionāts

N4
1. Aivis Egle/Mārtiņš Jerums (SEB Tieto)    47 (nodrošināts Latvijas čempionu tituls!)
2. Jānis Vorobjovs/Audrjus Šošs/Guntars Zicāns (SEB Tieto)    33
3. Māris Neikšāns/Raivis Jansons (LMT Rallija komanda)    28
4. Jānis Feldmanis/Juris Vilmanis (Percauto Racing)    18
5. Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkals (LMT Rallija komanda)    15
6. Andis Grīnbergs/Edgars Svencis (Subaru Rally Team Latvia)    8

2WD
1. Jānis Fārenhorsts/Ingars Smaižis (RA Motorsport)    38
2. Ivo Priedītis/Mārtiņš Vitkovskis (RA Motorsport)    31
3. Zigurds Kalniņš/Ģirts Dombrovskis (LMT Rallija komanda)    30
4. Tomass Klārks/Agija Fostere (ind.)    10
5. Krišjānis Caune/Aleksandrs Innus (Bensons Racing)    6
6. Ošans Praiss/Kreigs Perijs (ind.)    6

Latvijas kauss
A Plus
1. Roks Lipeiķis/Renats Vaitkevičs (Ekzotika)    36
2. Mārtiņš Svilis/Aivis Aizsilnieks (ind.)    36
3. Ivars Vasaraudzis/Pēteris Spredzis (Skandi Auto Rallija komanda)    22
4. Raimonds Kisiels/Gatis Panavs (Skandi Auto Rallija komanda)    19
5. Mārtiņš Tams/Ēriks Kursišs/Normunds Kokins/Ēriks Kursišs (ind.)    12
6. Sauļus Girdausks/Pauļus Urbons (ind.)    11

2WD Super
1. Aivo Tamms/Gints Krišjānovs (ind.)    28
2. Kaspars Īle/Mārtiņš Īle (Auto Īle VW Rally Team)    23
3. Andris Dambis/Ilmārs Jansons (ind.)    16
4. Normunds Verbelis/Igors Bartaščenoks (Liepājas Rallija komanda)    11
5. Ivo Ķilpis/Artis Ceriņš (ind.)    11
6. Viesturs Tilgass/Modris Žeimuts (ind.)    8

Komandas
1. SEB Tieto Rally Team    67
2. LMT Rallija komanda    55
3. RA Motorsport    29
4. Skandi Auto Rallija komanda    16
5. Auto Īle VW Rally Team    12
6. Liepājas Rallija komanda    9

Viesturs Saukāns
LAF Preses dienesta vadītājs
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes 3

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

Kāpēc jaunais Toyota Land Cruiser ir principiāli cits auto? (+VIDEO) 10

Uz plašās planētas ražošanā vairs nav atlicis daudz tādu automašīnu kā Toyota Land Cruiser. Tāpēc pirmā iepazīšanās ar jaunās jeb J250 paaudzes modeli Skotijā ir īpaši svarīga. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 3

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti