Jelgavā uzbūvē spēlfilmas “Mirāža” inkasācijas auto Ņiva kopiju (+ FOTO) 13

 

Foto: Ekrānbilde no Facebook.com/modellux.kiev.ua

iAuto | 12.septembris 2023 17:12

Jelgavnieks Ruslans Grigorovičs uzbūvējis 1983.gada asa sižeta spēlfilmā “Mirāža” redzamā “braucošā seifa” kopiju, ko pievienos savai auto tehnikas kolekcijai AnruMotors muzejā.

Ruslans Grigorovičs ir pazīstams automobiļu restaurators un kolekcionārs, kam Jelgavā pieder savs autoserviss un tehnikas muzejs. Par jaunāko eksponātu viņa krājumā kļūs Aloiza Brenča Rīgas Kinostudijā pēc Džeimsa Hedlija Čeiza romāna "Visa pasaule kabatā" motīviem uzņemtajā spēlfilmā redzamais “bruņuauto”, kas filmēšanas vajadzīgām tika radīts uz padomjlaiku vieglā apvidus auto Ņiva bāzes.

Oriģinālais automobilis līdz mūsdienām nav izdzīvojis, tādēļ jelgavnieks to uzbūvējis no jauna iepriekš rūpīgi izpētot Latvijas Nacionālajā arhīvā pieejamos attēlus un noskatoties Brenča filmu, kurai šogad aprit 40 gadi kopš tās uzņemšanas.

Par pamatu kopijai viņš izvēlējās parastu 1997. gada sērijveida Ņivu, kas pieder VAZ-21213 modernizētajam variantam ar nedaudz pamainītu dizainu, tādēļ restauratora pirmais uzdevums bija nomainīt virsbūves aizmugures paneli, kopā ar lukturiem aizgūstot to no cita donora.

Dažās niansēs gan notika atkāpes no vēsturiskās patiesības – piemēram, toreiz  automašīnas aizmugures daļa tika salikta kopā no finiera plāksnēm, taču ilgmūžības vārdā Ruslans no tāda risinājuma atteicās, nosveroties par labu tērauda cauruļu karkasam ar metāla lokšņu paneļiem.  Bruņuauto vēderā novietots seifa makets, kam tāpat kā filmā, piekļūst paceļot uz augšu durvis jeb lūku mašīnas aizmugures daļā. Filmā bruņumašīnas priekšējie lukturi un radiators bija pārklāti ar metāla sloksņu režģi, bet vējstikls un sānu logi tika aizsargāti līdzīgi – ar aizveramām žalūzijām, kas sargāja apkalpi briesmu gadījumā.

Patiesībā mašīnai nebija pagrieziena mehānisma - efekts tika panākts ar kombinētās filmēšanas palīdzību, tādēļ arī Ruslana replikai tāda nav.

“Mirāžas auto” tika prezentēts 19. augustā, AnRu Motors privātajā auto muzejā Jelgavā, uz atklāšanas svinībām uzaicinot lentes galveno lomu atveidotājus - Mirdzu Martinsoni un Mārtiņu Vilsonu.

Saskaņā ar Wikipedia aprakstīto sižetu, filmas “Mirāža” darbība noris ASV, Nevadas štatā, 20. gadsimta 70. gados. Džinnija izplānojusi nolaupīt bankas bruņumašīnu, kas ved 3 miljonus dolāru, un šo ideju uztic gangsterim Morganam, kurš pieaicina Vjetnamas kara veterānu Bleku, seifu mehāniķi, itālieti Džipo un bijušo profesionālo bokseri Kitsonu. Nolaupīšana izdodas, tomēr seifu atvērt nav tik viegli, un policija tiek uz nolaupītāju pēdām.

Daudz ko interesantu, piemēram, par to kādi automobiļi tika izmantoti "Mirāžā", ja ielūkojas Rīgas Motormuzeja Facebook vietnē, spiežot uz saites.

 

 
13 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Hmm 12.septembris 2023 20:36
11 1 Atbildēt

Atceros, atceros - es tiem sliktajiem jutu līdz

krix 12.septembris 2023 23:28
10 1 Atbildēt

Filmā, "bruņu" žalūzijas bija paredzēts aizvērt, nolokot uz leju, bet tik smalku mehānismu rekvizītam nebūvēja. Tas ir tas pagrieziena mehānisms.

Iznāca auto versija žalūzija atvērta, un auto versija žalūzija aizvērta. Ir nācies redzēt, kā būvē filmēšanas rekvizītus. Ļoti labi strādā izdoma, pievienojot kadru samontēšanu, iznāk gana ticami.

Hmm 12.septembris 2023 20:48
5 1 Atbildēt

pareizi, atgādināji par tām reklāmām - tās bija riktīgi labas, bet man tādas asociācijas kā tev neradās, man liekas, tas puika viņus nodeva+Bleiks izgāzās un leišu aktierim bija pareizais al kapones mafijas ģīmis - krievu cilvēks tur nederēja.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Avatr 15 – kārtējais Tesla Model Y konkurents

Ķīnas uzņēmumi Changan, Huawei un CATL kopīgā sadarbībā izstrādājuši jaunu modeli Avatr 15, kas pasaules tirgū konkurēs ar Tesla Model Y. Lasīt vairāk

 

Nepilni 400 000 eiro - Ferrari jaunais modelis 12Cilindri (+ FOTO) 4

Itālijas superauto ražotājs Ferrari pieteicis jaunu modeli 12Cilindri, kas viņu piedāvājumā nomainīs 812 Superfast un būs pieejams kupejas un Spider modifikācijās. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Mazda MX-30 R-EV. Otra tāda elektroauto nav (+VIDEO) 2

Mazda MX-30 ir elektrisks krosovers ar īpatnējām durvīm un inovatīvu dizainu. Sniedzamība nav liela, tāpēc Mazda nāca klajā ar jaunu ideju un aprīkoja mašīnu ar sniedzamības pagarinātāju. Tagad MX-30 tērē ne tikai elektrību, bet arī benzīnu un saucas R-EV. Lasīt vairāk

 

Jonass izcīna savu pirmo uzvaru MXGP klasē

Latvijas motosportists Pauls Jonass svētdien izcīnīja uzvaru pasaules motokrosa čempionāta piektā posma - Portugāles "Grand Prix" - sacensībās prestižākajā MXGP klasē, svinot pirmo panākumu karjerā augstākajā līmenī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti