Vai lādējamie hibrīdi kļūs populārāki par 100 % elektroauto? (+ VIDEO) 7

 
TV Autoziņas speciāli iAuto | 4.septembris 2024 8:34

Elektromobilju tirdzniecība sabremzējusies kā visā pasaulē, tā Latvijā. Nepieciešams jauns stimuls, un tāds ir - noteiktos gadījumos valsts atbalsts jaunas bezizmešu automašīnas iegādei vari sasniegt pat 9000 eiro.

Uz maksimālu atbalsta summu var cerēt vien daudzbērnu jeb 3+ ģimenes, kas izvēlēsies jaunu septiņvietīgu elektroauto vai - uzmanību - ārēji lādējamu hibrīdu jeb tā saukto plug - in hybrid. Auto Bassadone tirdzniecības vadītāja Riharda Mežoka ieskatā, tas ir pozitīvs pavērsiens, jo šādu modeļu piedāvājumā ir vairāk. Tiesa gan, 100% elektromobiļus ar tik lielu pasažieru vietu skaitu un saprātīgu cenu pārsvarā var atrast tikai komercauto segmentā. Labā ziņa - valsts atbalsta saņemšanai nav ierobežots maksimālais sēdvietu skaits, tāpēc var lūkoties pēc elektriska busiņa.

Lādējamā hibrīda iegāde kļūst vilinoša
Vienlaikus R. Mežoks norāda, ka tirgū parādās arī pieejamāki standarta izmēra elektromobiļi, kuru iegādi būtiski atslogo arī līdzšenējais valsts atbalsts 4500 eiro apmērā, jo cena nepārsniedz 30 000 eiro. Valsts atbalsts jauna lādējamā hibrīdauto iegādei tagad pieaudzis uz pusi - no 2250 līdz 4500 eiro. Arī PHEV tipa automašīnu cenas samazinās, tāpēc Mežoks pieļauj, ka pēc jauno atbalsta noteikumu izsludināšanas interese par PHEV varētu būt pat lielāka nekā par elektromobiļiem. Bet vai tirgū vispār iespējams atrast septiņvietīgu lādējamo hibrīdu, kura cena neiesniegtos premium augstumos? Pat vairākus, un šoreiz tie vairs nav pasažieru furgoni. Piemēri ir jaunais Hyundai Santa Fe un gada nogalē gaidāmā Peugeot 5008 jaunais modelis.

Tikai privātpersonām
Valsts atbalsts būtiski palielināts arī lietotu elektromobiļu un lādējamo hibrīdu iegādei, taču ar vienu piebildi - tas viss attiecas tikai uz privātpersonām. Juridiskās personas jeb, vienkāršāk sakot, uzņēmumi, kas izmanto elektromobiļus, spiesti veikt nopietnus aprēķinus, lai novērtētu elektroauto rentabilitāti. Vai uzņēmumiem būtu interesanti arī lādējamie hibrīdi? Tie tomēr patērē degvielu, un arī īpašās numurzīmes, atšķirībā no Lietuvas, pie mums tiem neizsniedz. Taču tiem ir paredzamāka nākotnes vērtība nekā 100% elektroauto. Jaunākie lādējamie hibrīdi ar elektrību spēj veikt līdz 100 km un pat vairāk, dažiem ir pat ātrās uzlādes iespēja, kādas agrāk nebija. Savukārt pašu automašīnu cenas jau izlīdzinājušās ar tāda pat modeļa dīzeļiem. Vairāk skaties TV Autoziņu sižetā.

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 4.septembris 2024 9:01
0 1 Atbildēt

Nu kĀpēc, kāpēC atkal Lietuva varA, tāpat kā ar USA auto izstrādājumiem, tag ar hibrīda nr zīmēm!??

felix65 4.septembris 2024 18:47
4 1 Atbildēt

Visu to huiņu ir jātirgo pēc tirgus principiem- viss maksā tik, cik tas maksā. Vai tad ne to mums klārēja no 90to sākuma?! Esu kategoriski pret to, ka manu nodokļu nauda tiek idiotiem, kad valstī tik daudz citu spiedošu vajadzību. Un beidziet reiz biznesa pārdali uzdot par rūpēm par ekoloģiju. Ekoloģijas tur ir ne vairāk kā žēluma par upuri krokodila asarās. Arī no hibrīdiem kaut kāda jēga ir tikai pilsētas kustībā. Uz šosejas jūs vienkārši vadājat līdzi liekus pārsimt kilogramus ar atbilstošu degvielas un ritošās daļas nodiluma paaugstināšanos.

mnde 5.septembris 2024 9:55
1 0 Atbildēt

PHEV ir izdevīgi tikai tiem, kam ir savi saules paneļi, ikdienā nevajag braukt vairāk par 100 km (arī ziemā) un pa reizei jāaizbrauc kaut kur tālāk.

Piekrītu par auto svaru, jo baterijauto režīmā jāvadā līdzi dzinējs, ICE režīmā jāvadā līdzi akumulators. Kopsummā svars līdzīgs kā baterijauto.

Ingus 5.septembris 2024 11:25
0 1 Atbildēt

Izskatās tev nav phev... Tādēļ varu tev pateikt kad arī ārpus pilsētas tā ir normāla automašīna... Man ar savu veco ampēru dien dienā pietiek aizbraukt uz darbu un atpakaļ ar vienu uzlādi. Jelgava -Olaine un vēl paliek pāri... Protams svars ir lielāks bet ritošā ir uztaisīta tiešām laba un pa šiem gadiem viņā guldīts ir niecīgs cipars. Vari būt pret dotēšanu, tik autiņiem pašiem nav ne vainas. Nemirkli nenožēloju lādējama hibrīda pirkumu. Varu ieteikt visiem. Nīdēji tūlītsāks man dzīt par to ka autiņam tūlīt kapi batereja būs beigta u.t.t. Varu teikttikai to ka arī jūsu auto var salūzt ! Veiksmi !

imzz 5.septembris 2024 15:04
1 0 Atbildēt

pa šiem gadiem viņā guldīts ir niecīgs cipars. --

Nu, cik tad to gadu īsti ir ?

Onsis 6.septembris 2024 8:09
0 0 Atbildēt

Visiem jāsaprot, ka tur ir divas sistēmas, elektro un benzīna dzinēji, tas nozīmē, ka ir iespēja 2x vairāk kam saplīst, un remonts tad ir :O :O :O

Pļurkt 7.septembris 2024 14:38
0 0 Atbildēt

Sievasbrālis reiz nopirka lādējamu hibrīdu. 3 gadi priecājās par ekonomiju braukājot pa pilsētu. BET jau 4. gadā sāka šķendēties ka tas hibrīds tērē vairāk degvielas pilsētā kā iepriekšējais KIA Sportidz a 2,2 dīzeli!!!

Nosolījās vairāk nekad nepirkt hibrīdus un vēl jo vairāk eļektričku!!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis 1.477 un 95 benzīns 1.517 EUR; bet Igaunijā? - 15.09.2024

iAutolv uzpilda degvielu par 1.477 eiro litrā, Gulbenē todien Neste cena bija 1.42 par litru, bet Igaunijā 15. septembrī par dīzeļdegvielas litru prasīja 1,419 eiro. Lasīt vairāk

 

Pjastri veiksmīgi aizsargājas no Leklēra un uzvar Azerbaidžānas "Grand Prix" 2

Austrālijas autosportists Oskars Pjastri svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 17.posmā - Azerbaidžānas "Grand Prix" - un viņa pārstāvētā "McLaren" komanda kļuva par līderi Konstruktoru kausā. Lasīt vairāk

 

Lielas problēmas BMW: Dingolfingas rūpnīca uz laiku aptur ražošanu, atsaukums izmaksās miljonus 4

BMW uz laiku apturējis ražošanu savā Eiropas lielākajā rūpnīcā Vācijas pilsētā Dingolfingā. Iemesli lēmumam ir vairāki. Lasīt vairāk

 

Dzelzceļa stacija RIX lidostā un vilciena savienojums ar Rīgu būtu jāiesaldē vismaz uz 10 gadiem (+ VIDEO) 23

iAutolv apskata topošo Rail Baltica stacijas ēku Rīgas lidostā un izsaka savas domas attiecībā par šo projektu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti