Valdība atbalsta izmaiņas Autoceļu lietošanas nodevas likumā, palielinot finansējumu autoceļu uzturēšanai 2

 

Foto: iAutolv

SM | 10.oktobris 2024 12:03

Ceturtdien, 10. oktobrī, valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) rosinātās izmaiņas Autoceļu lietošanas nodevas (ALN) likumā, lai veicinātu energoefektivitāti, virzītos uz Eiropas zaļajiem mērķiem un gūtu finansējumu, ko atvēlēt Latvijas ceļu infrastruktūras pilnveidošanai, kā to paredz arī ES regulējums šajā jomā.

Grozījumi likumā salāgos autoceļu lietošanas nodevas sistēmu Baltijas valstīs, jo šobrīd Latvijā šī nodeva ir viszemākā, tādēļ nepieciešams noteikt to līdzvērtīgu citām Baltijas valstīm. Palielinātā ALN dos iespēju finansēt ceļu infrastruktūru, vienlaikus palīdzot sasniegt klimata mērķus, veicinot autoparka nomaiņu, motivējot izvēlēties augstākas efektivitātes un zemu emisiju transportlīdzekļus.

Pieaugot būvniecības izmaksām, ieņēmumi no ALN nespēj kompensēt izmaksas autoceļu bojājumu novēršanai, ko radījuši kravas transportlīdzekļi. Izmaksas 2023. gadā salīdzinājumā ar 2016. gadu ir lielākas par vairāk nekā 40%, tāpēc nepieciešams noteikt jaunas likmes. Piemēram, palielinot ALN likmes, jau 2025. gadā iespējams papildus iekasēt aptuveni 25 miljonus eiro, kurus varētu novirzīt Daugavpils A6 šosejas 20 kilometrus garā posma Nīcgale-Daugavpils atjaunošanai.

Veicot izmaiņas likumā, SM ņēma vērā arī “Zemnieku saeimas” lūgumu noteikt jaunu likmes periodu – deviņi mēneši – , tādējādi palīdzot atbrīvot gan nodevas iekasētājus, gan pircējus no administratīvā sloga.

Tāpat likumā ir izmaiņas arī attiecībā uz nodevas iegādāšanās kontroli – līdztekus valsts policijai to kontrolēs Robežsardze.

ALN celšana ir vērsta arī uz energoefektivitātes veicināšanu un maksas principa piemērošanu saskaņā ar Zaļā kursa mērķiem. Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību, jābūt virzībai uz transportlīdzekļiem, kas rada iespējami mazāku piesārņojumu, tādēļ jārada priekšrocības šo transportlīdzekļu īpašniekiem attiecībā pret mazāk videi draudzīgiem, tādēļ nepieciešams noteikt zemākas nodevu likmes transportlīdzekļiem, kas nodara mazāku kaitējumu apkārtējai videi. Tas veicinās modernāku un līdz ar to energoefektīvāku transportlīdzekļu izmantošanu.

Minētie grozījumi prezentēti un pārrunāti 2024. gada 14. augusta Autoceļu padomes sēdē, kurā piedalījās pārstāvji no Autopārvadātāju asociācijas “Latvijas auto”, biedrības “Latvijas ceļu būvētājs”, Latvijas Automoto biedrības un citi nozares eksperti.

 

 
Visi komentāri
 
msh 10.oktobris 2024 12:50
3 0 Atbildēt

Mani fascinē valdīkļu nekaunība lai attaisnotu kaut kādu nodokļu kruķīšanu uz augšu - "pie mums zemāks nekā citur, tāpēc jāceļ!". Cik minos, vinješu ieviešanai bija tāda pati atruna - "citur iekasē, pie mums nē, tāpēc ciešam zaudējumus". Jā, tā varētu but ka pie mums ir lētakās vinjetes - jo leiši ar šo gadu tās trīskāršoja.

karlis 10.oktobris 2024 14:28
0 0 Atbildēt

Valdība pie stūres---ko dara citur tad pie mums jādara tieši tas pats. Tikai iedzīvotāju dzīves līmenis klibo nez kamdēļ...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Jau 2028. gadā - BMW izstrādā revolucionāru elektrisko piedziņu 3

BMW sadarbībā ar jaunuzņēmumu DeepDrive un Continental izmēģina jauna tipa elektriskās piedziņas konstrukciju, kas jau tuvākajos gados var parādīties sērijveida automobiļos. Lasīt vairāk

 

VW Golf R Line, Golf Variant vai Golf GTI. Kuru ņemt ? (+ VIDEO) 4

Volkswagen Golf ir kompaktklases un Rietumeiropas autotirgus klasika. Lai gan mūsdienās to izkonkurē kompaktie krosoveri, par Golf aizmirst nedrīkstam, tāpēc TV Autoziņās tiek apskatīts Volkswagen modernizētais modelis. Lasīt vairāk

 

Krievijā motociklists taranē ekskavatoru (+ VIDEO) 14

Grūti izskaidrojamais motociklista manevrs noticis netālu no Rjazaņas. "Kaskadieris" smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā. Lasīt vairāk

 

2,2 miljoni eiro par McLaren W1 – visi eksemplāri jau pārdoti 3

Neraugoties uz virsrakstā redzamo cenu, visi 399 eksemplāri, ko McLaren solījies uzbūvēt, jau esot rezervēti. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti