No šodienas kļūs obligāti jauni un uzlaboti automobiļu emisijas testi 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 1.septembris 2017 9:57

No 1.septembra jauniem automobiļu modeļiem pirms to laišanas apritē Eiropā vajadzēs izturēt gan jaunus emisijas testus, gan uzlabotu laboratorisko testu, aģentūru LETA informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā.

EK pārstāvniecībā Latvijā skaidro, ka jaunie emisijas testi sniegs uzticamākus rezultātus un palīdzēs atjaunot ticību jauno automobiļu tehniskajiem rādītājiem. Šie testi ir viens no vairākiem būtiskiem soļiem, ko EK spērusi, virzoties uz tīru, ilgtspējīgu un konkurētspējīgu autobūves nozari. Jaunie testi visiem jauniem automobiļu modeļiem būs obligāti no 2017.gada septembra, bet no 2018. un 2019.gada tos pakāpeniski attiecinās uz visiem jaunajiem automobiļiem.

Tāpat Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir jānodrošina, ka konkrēti piesārņotāji, tai skaitā NO2, nepārsniedz ES līmenī noteiktus limitus, kā arī jāizstrādā gaisa kvalitātes plāni zonām vai aglomerācijām, kurās konstatēts šo limitu pārsniegums. Savukārt Eiropas mazemisiju mobilitātes stratēģijas mērķis ir uzlabot transporta sistēmas efektivitāti, paātrināt mazemisiju alternatīvo enerģiju pieejamību transporta sektorā un virzīties uz nulles emisijas transportlīdzekļiem.

EK arī plāno līdz 2017.gada novembrim pieņemt rīcības plānu alternatīvo degvielu infrastruktūras izveidei, lai veicinātu pēc iespējas plašāku alternatīvo degvielu lietojumu Eiropā. Līdztekus tam EK rūpīgi seko līdzi dalībvalstu centieniem attiecībā uz ekspluatācijā esošajiem automobiļiem, kas rada lielu piesārņojumu, norāda EK pārstāvniecībā.

Par darbvietām, izaugsmi, ieguldījumiem un konkurētspēju atbildīgais EK priekšsēdētāja vietnieks Jirki Katainens norāda, ka jaunie emisijas testi ir pagrieziena punkts ceļā uz tīrākiem un ilgtspējīgākiem automobiļiem tuvākajā nākotnē, tomēr vēl ir daudz darāmā.

"Emisiju skandāls parādīja, ka automobiļu testēšanā jāpanāk lielāka neatkarība, ir jāpastiprina tirgus uzraudzība un jāparedz iespēja, ka EK ļaundarības gadījumā var iejaukties. Šajā sakarā EK 2016.gada janvārī iesniedza attiecīgu priekšlikumu un pašlaik tas joprojām tiek apspriests, taču Eiropas Parlamentam (EP) un Padomei būtu pēdējais laiks to pieņemt. Tāpat mums ES mērogā jāapņemas veicināt mazemisiju mobilitāti," skaidro Katainens.

Pārstāvniecībā atgādina, ka pēc tam, kad 2015.gada septembrī atklājās, ka uzņēmums "Volkswagen Group" izmantojis manipulācijas ierīces (programmatūru), lai apietu dažu piesārņotāju emisijai noteiktos standartus, EK aicināja visas dalībvalstis, kuras ir atbildīgas par tirgus uzraudzību un tipa apstiprinājuma tiesību aktu izpildi, izvērtēt savā teritorijā ekspluatēto automobiļu reālās emisijas un nodrošināt ES tiesību aktu izpildi.

EK šajā sakarā ir sniegusi atbalstu, izstrādājot kopīgu testēšanas metodiku, kurai ir divi mērķi: pirmkārt, atklāt laboratorisko testu rezultātu izmainīšanai uzstādītās manipulācijas ierīces un, otrkārt, nodrošināt dalībvalstu izmeklēšanas rezultātu saskanību. Tā ir arī publicējusi norādījumus, kuri dalībvalstīm palīdz izvērtēt, vai vieglo automobiļu ražotāji ir izmantojuši manipulācijas ierīces vai citus paņēmienus, kā rezultātā transportlīdzekļa emisijas ir augstākas, nekā izmērīts emisiju testēšanas ciklā, un izanalizēt, vai tam ir tehnisks pamatojums, norādīja pārstāvniecībā.

Komisija sakarā ar ES tipa apstiprinājuma tiesību aktu pārkāpumiem jau 2016. gada decembrī un 2017. gada maijā sāka pienākumu neizpildes procedūru pret astoņām dalībvalstīm, un tā turpina sekot līdzi tam, vai tiek nodrošināta pareiza šo ES tiesību aktu izpilde. EK arī nodrošinās konkurences noteikumu ievērošanu un gādās par godprātīgu attieksmi pret patērētājiem. Visbeidzot, EK rūpējas par ES gaisa kvalitātes noteikumu piemērošanu, un šajā sakarā ir sākusi pienākumu neizpildes procedūru pret 16 dalībvalstīm, kurās pārsniegtas gaisā pieļaujamās NO2 robežvērtības.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 1.septembris 2017 11:11
5 0 Atbildēt

viencexperc 1.septembris 2017 11:13
4 0 Atbildēt

Lūk ko es, kā pārgudrs cilvēks, domāju par šo komunistu marasmu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti