Vācijā sākas pirmās vērienīgās "Volkswagen" "dīzeļgeitas" lietas izskatīšana 8

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 10.septembris 2018 10:08

Vācijā pirmdien sākas pirmā nozīmīgā tiesas prāva pret autobūves koncernu "Volkswagen" saistībā ar tā dēvēto dīzeļgeitu.

Šo prāvu ar nepacietību gaidījuši investori, kas cenšas no pasaulē lielākā autoražotāja kompensācijās piedzīt vairākus miljardus eiro.

Reģionālā tiesa Braunšveigā izvērtēs, vai uzņēmumam bija agrāk jāinformē investori par kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūrām, kas tika uzstādītas 11 miljoniem automobiļu, kuri tika pārdoti visā pasaulē.

Pirmajā tiesas prāva dienā "mēs ceram iegūt pirmās tiesnešu norādes par viņu viedokli attiecībā uz faktiem un tiesisko situāciju," pavēstīja investīciju fondu "Deka" pārstāvošais advokāts Andreass Tilps.

Šajā tiesas prāvā paredzēts atbildēt uz vairāk nekā 200 jautājumiem, kas saistīti ar aptuveni 3650 prasībām kopumā aptuveni deviņu miljardu eiro vērtībā.

Investori vēlas kompensācijas saistībā ar "Volkswagen" akcijas cenas kritumu par 40%, kas divu dienu laikā tika piedzīvots 2015.gada septembrī, samazinot uzņēmuma tirgus vērtību par vairākiem miljardiem eiro.

Pēc fondu tirgus slēgšanas piektdien, 2015.gada 18.septembrī, ASV varasiestādes izvirzīja apsūdzības kompānijai par kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūru uzstādīšanu, kas ļāva ar dīzeļdzinējiem aprīkotiem automobiļiem testu laikā samazināt kaitīgo izmešu apjomu, kas reālos lietošanas apstākļos palielinājās.

Investori apgalvo, ka viņi varēja izvairīties no šiem zaudējumiem, ja vien "Volkswagen" vadītāji, kuriem ir juridiskas saistības nekavējoties dalīties ar informāciju, kas var ietekmēt akcijas cenu, būtu viņus laicīgi informējuši par šo krāpniecību.

Līdz šim "dīzeļgeitas" skandāls "Volkswagen" izmaksājis jau vairāk nekā 27 miljardus eiro, kas ietver naudassodus, automobiļu atpirkšanu un atsaukšanu, kā arī tiesāšanās izdevumus, galvenokārt ASV.

Sagaidāms, ka Braunšveigas reģionālā tiesa lēmumu šajā lietā pieņems nākamgad.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 10.septembris 2018 17:58
2 0 Atbildēt

Matemātikas uzdevums:

Amerikas Savienotajās Valstīs, VW tirgo ap 300 000 VW gadā un ASV iztiesāja no VW 30 miljardus dolāru.

Jautājums - Kādu kompensāciju no VW var iztiesāt Ķīna, kura gadā notirgo ap 3 miljoniem VW markas automašīnu?

msh 10.septembris 2018 18:13
2 0 Atbildēt

Niecīgu - pirmām kārtām, tur diez vai regulāri par sīkām huiņām iztiesā miljonus, otrām kārtām - vai tad fofāgens ķīnā vispār tirgo ķīseļus? Vai tad ķīnā spiediens nebija uz benzīnu un elektrību?

Ints 10.septembris 2018 21:02
1 0 Atbildēt

Izdrazt tos melus un atstat bez apaksbiksem!

felix65 10.septembris 2018 22:27
2 2 Atbildēt

Kaut viņus izjārētu līdz pašiem tomātiem par to smirdekļu ražošanu!

msh 11.septembris 2018 2:25
1 0 Atbildēt

Jūs divi kaut ko laikam neesat sapratuši - fofāgenu sūdz tiesā spekulanti - nevis par to ka šie ražoja motorus, kas maz lietoja adblue, bet par to, ka tas skandāls ietekmēja akciju cenu, dēļ kā šie spekulanti nevis uzvārījās, bet gan padirsa naudu - un tā nu tagad šie grib to naudu piedzīt no fofāgena. Mani vienmēr ir izjautrinājis ka spekulantus mūsdienās sauc par "investoriem", jeb latviski par ieguldītājiem - es jau nu par ieguldītāju sauktu cilvēku, kurš nopērk īpašumu/firmu ar nopietnu nolūku, nevis lai fiksi uzvārītos uz akciju cenu svārstībām...

Bet attiecībā par meļu drāšanu - kad diez sāks drāzt opeli, reno, hujdaju, BMW, MB, jaguar/land rover un citus? Kā rāda vienas vācu organizācijas mērījumi, čupiņa citu ražotāju EURO 6 ķīseļu pāris trīs gadus atpakaļ nestandarta testos izpildījās vēl sliktāk nekā tie fofāgena grupas EURO 5 ķīseļi, par kuriem šos tagad visās malās sūdz tiesā

WONDERWHY 11.septembris 2018 4:56
0 0 Atbildēt

Ja esi bandīts, tad jāsēž cietumā. Ja esi bagāts bandīts, vari vēl iztiesāt naudas. Rinkēvičš fantastisks piemērs mums.

msh 11.septembris 2018 17:29
0 0 Atbildēt

A kur te bandīti - fofāgens? Ar kaut kā appišanu nodarbojas +/- visi ražotāji - te vismaz ražotāji appisa regulējošās institūcijas, nevis klientus - parasti appiš klientus.

Kanibaals 12.septembris 2018 21:02
0 0 Atbildēt

Bosch vajadzētu iztiesāt no panckām ka vispār ko tādu saprogrammēja. Pie tam vēl tā viltīgi noslēpta ka tā ir akustikfunktion nevis braukšanas testu atpazīšanu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 7

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti