Eiroparlamentārieši balsos par jaunu likumu transportlīdzekļu drošības sistēmu uzlabošanai 20

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 16.aprīlis 2019 8:13

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien balsos par jaunu likumu, kas no 2022.maija par obligātu paredzēs jauno automobiļu aprīkošanu ar tādām drošības tehnoloģijām kā "gudro ātruma pielāgošanu", uzlabotu avārijas bremzēšanas sistēmu un "melnajām kastēm", liecina EP plenārsēdes darba kārtība.

Kā aģentūru LETA informēja EP birojs Latvijā, likuma mērķis ir samazinātu ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu, un par to jau panākta neformāla vienošanās ar ES dalībvalstu ministriem.

Saskaņā ar likumu, viena no obligāti ieviešamajām tehnoloģijām būs "Inteliģentā ātruma pielāgošana" (ISA), kas saskaņā ar aplēsēm varot par 20% samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu. ISA, iegūstot informāciju no ceļazīmēm un kartēm, brīdina autovadītāju par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Šī sistēma automātiski neierobežo ātrumu un autovadītājs to var izslēgt.

Likuma pieņemšanas gadījumā jaunajos auto būs jāievieš arī uzlabota avārijas bremzēšanas sistēma, uzlabota brīdināšanas sistēma par novērstu vadītāja uzmanību, avārijas joslas saglabāšanas sistēma, atpakaļgaitas kontrolsistēma, alkometriskas autobloķēšanas uzstādīšanas atvieglošana, avārijas bremzēšanas signāls un datu reģistrators jeb "melnā kaste". Virkne šo tehnoloģiju jau pašlaik ir jaunās automašīnās, bet daļa no tām ir jāiegādājas kā papildaprīkojums.

EP pārstāvji norādīja, ka 2018.gadā uz Eiropas Savienības ceļiem gāja bojā aptuveni 25 000 cilvēku, bet vēl ap 135 000 tika nopietni ievainoti, liecina Eiropas Komisijas apkopotā informācija.

 
Visi komentāri
 
Bradypus 16.aprīlis 2019 9:11
2 5 Atbildēt

Balsos par to, lai auto kļūtu dārgs izredzēto prieciņš - gluži kā jau pieredzējām - tauta brauc ar sabiedrisko, bet kungi vizinās Volgās.

Nja 16.aprīlis 2019 9:47
6 1 Atbildēt

Nu ko var biezināt krāsas? Ja nevar atļauties, tiešām labāk ar sabiedrisko. Nevis sapērk mašīnas un tad pat riepām nav naudas, ne remontiem, ne kam. Un protams visi citi vainīgi pie tā ka viss dārgs, pašiem strādāt labāk atalgotu darbu gan neienāk prātā.

Pļurkt 16.aprīlis 2019 11:19
1 3 Atbildēt

Diemžēl Latvānijā nav to maksātāju, tāpēc masveidā cilvēki brauc prom, lai varētu par saņemto atalgojumu NENOSPRĀGT BADĀ!

Bradypus 16.aprīlis 2019 12:34
1 1 Atbildēt

Un tev ienāk prātā kādam brīvprātīgi maksāt vairāk, lai viņš varētu atļauties? Pats esi gatavs visus slikti apmaksātos darbus darīt pašrocīgi?

Nja 16.aprīlis 2019 12:53
2 1 Atbildēt

Automašīna nav pirmās nepieciešamības prece, tas ir komforts, par kuru ir jāmaksā. Jā un es esmu gatavs maksāt par savu komfortu!

Pag, es izvēlos kādu darbu strādāt, man nav ar labdarību jānodarbojas un jādara mazāk apmaksāts darbs, tikai tāpēc, lai tas tiktu darīts. Ja nebūs kas to dara, vai nu atbrauks ciemiņi no bijušas PSRS un strādās, vai arī darbadevēji būs spiesti domāt kā risināt šo problēmu, bet man par to ir vienalga. Es arī pildos visu nīstajā Circle K, jo tas spēj nodrošināt normālu servisu (bulciņas gan neēdu), darbiniekiem algas arī nav maximas līmenis. Bet iebraukt kaut kādā miskastē kādi bija TREST, nē paldies.

Bradypus 16.aprīlis 2019 13:12
3 1 Atbildēt

Acīmredzot tev nav ne jausmas par tiem cilvēkiem, kam tā IR pirmās nepieciešamības prece. Dzīvo vien savu lepno iedomu pasaulē.

Acīmredzot cieņa pret "kalpiem" tev ir sveša lieta, tādēļ arī atbalsti Briseles kungu ieceri automašīnas padarīt par komforta preci kungu šķirai, kurai acīmredzot piederi - tieši tā, kā to minēju piemērā ar Volgu.

Nja 16.aprīlis 2019 14:26
1 0 Atbildēt

Pats gāju skola, pats izglītojos un pats strādāju darbā kurā var nopelnīt vairāk kā izdzīvošanai! Neviens mani nekur neiekārtoja, tas nav grūti, ir tikai jāgrib.

Bradypus 16.aprīlis 2019 14:35
0 0 Atbildēt

Esi palaidis garām vienu "sīkumu" - ar gribēšanu ir par maz, vajag arī varēšanu un apņēmību. Tas, ka tev ir paveicies ar varēšanu, ko esi spējis salikt kopā ar gribēšanu un apņēmību, ir apsveicami, bet nedot tev tiesības noniecināt tos, kam dzīvē nav paveicies.

msh 16.aprīlis 2019 18:53
2 0 Atbildēt

"automašīna nav pirmās nepieciešamības prece" - tu vai nu esi izteikti cinisks, vai arī neredzi tālāk par savu degungalu, savu atrašanās vietu - rīgas pilsētvalsti. Vienam piemēram - es dzīvoju vietā kas atrodas 40 km no liepājas - pieņemot ka mašīnu tu uzskati par sabiedriskā transporta aizstājēju - autobusi no šejienes liepājas virzienā atiet darba dienās 7.45, 13.10, 18.46, piektdienās vēl ir 22.00 - uz šejieni no liepājas - pirmais hvz, otrais kaut kur pirms divpadsmitiem, trešais piecos, ceturtais kaut kur pirms deviņiem - sestdienās 8.10, 13.10 un 18.46, svētdienās 13.10 un 18.46 - nu un vēl ir kaut kādi sezonālie, par kuriem es neko nezinu. Uzdosim tev uzdevumu - aizbraukt uz kādu koncertu vai teātra izrādi ar autobusu, teiksim, sestdienas vakarā - cikos būsi atpakaļ un kurā dienā tas būs? Otrs uzdevums - manas sievas vecāki dzīvo 350 km no šejienes, pilsētā daugavas krastā - sastādi plānu kā tu pie viņiem aizbrauksi pavadīt nedēļas nogali, izmantojot trīs autobusus - jāpiebilst ka pēdējais autobuss no liepājas rīgas virzienā atiet katru dienu 19.30 [ja nemaldos]. Kad šos abus uzdevumus būsi izpildījis, iespējams, sāksi saprast ka jo vecāka mašīna, jo lielāka iespējamība, ka tā kādam ir pirmās nepieciešamības prece.

Es par savām "ērtībām" maksāju, un diezgan daudz maksāju, tikai ir viena problēma - brīdī kad izmirs mašīnas, uz kurām attiecas teiciens "detaļas 5 ls spainī", par šīm "ērtībām" man varētu nākties maksāt vairāk, nekā ir mana aldziņa - vai arī būtu jābrauc ar pusizjukušu šrotu kam visādi dārgi mezgli atslēgti. Es vispār esmu morāli noskaņojies ka pēc kādiem 10 gadiem tiešām nāksies pāriet uz velosipēdu; 4 gadus atpakaļ pašrocīgi iemācījos ka 100 km dienā nav nekas īpašs - es gan šaubos ka tu būtu gatavs uz ko tādu iziet

Pļurkt 17.aprīlis 2019 8:38
2 0 Atbildēt

... mani darbinieki ne ar kādu sabiedrisko transportu nevar atbraukt ne uz jebkādu maiņu un ne no jebkādas maiņas nevar aizbraukt uz mājām TAJĀ PAŠĀ DIENĀ!!! Kaut arī ir gan autobusi, gan vilcieni (kas iet akurāt tajos pat laikos paralēli ar vilcieniem).

Es ņemu darbā tikai tos kas var atnāks kājām vai kuram ir DIVI sakarīgi braucami transporti (pajāt kaut kāpurnieks), lai brigāde varētu strādāt!!!

A krusttēva dzimtenē ir viens autobuss NEDĒĻĀ piekrtdienas vakarā ar kuru var aizbraukt uz GORODU un viens NEDĒĻĀ ar kuru no tā goroda var atbraukt atpakaļ - pimdienas rītā!!! Tā ir ģerevņa kur komunistu laikos dzīvoja TŪKSTOTIS iedzīvotāju!!!

Tad brīnās ka lauki aizaug ar nezālēm!!

=============

Nu bļa i stulbenis!!!

Vernons 16.aprīlis 2019 10:25
1 8 Atbildēt

Muļķības, es kā visi ar autobusu! Es tēvam aizrakstīju vēstuli, ka man kaut kā kauns vienam ar Volgu vizināties, kad visi brauc ar autobusu. Tēvs atrakstīja, nekrenķējies, izsūtu naudu un nopērc autobusu!

... 16.aprīlis 2019 11:38
3 0 Atbildēt

Jevroparlamentārieši, kas dzīvo no mūsu nodokļiem balso lai nodokļu maksātāji vairāk maksātu autoražotājiem par izlobētajām nenormāli dārgajām liekajām papildus figņām, kas reāli neko nedos. Jo vairāk mašīnā papildus fgņu, jo vairāk izlaižas vadītāji un novērš uzmanību no ceļa...

Vernons 16.aprīlis 2019 12:49
1 0 Atbildēt

Japāņi esot bijuši padomju savienībā. Staigājuši apkārt skatījušie un brīnījušies, laiku pa laikam priecājušies cik padomijā smuki bērni. Vizīte beigusies kāds no politbiroja pajautājis, kā patika. Jā, bērni Jums ir ļoti smuki, bet visu pārējo, ko Jūs taisāt ar rokām neder nekam! Tas par pašrocīgi.

Walacc 16.aprīlis 2019 15:04
0 0 Atbildēt

Nez kad cilvēki pārtrauks domāt, ka ir spējīgi paredzēt visu. Un tieši tāpat jebkura mākslīgā intelekta darbība ir tieši atkarīga no apstrādājamo vēsturikso datu precizitātes utml.

Respektīvi - tāpatkā uzlauztam serverim, ja māksligam intelektam (AI) tā škitīs norma - nekādu brīdinājumu tas AI neizdos. Tādēļ nevajag brīnīties ka Tesla mēdz ieskriet barjarēs palielinot ātrumu utml. Saņemtie dati nekad nav tik vinnozīmīgi kā sākumā varētu šķist, un tikai cilvēka pašsaglbāšnās instikts (vai tā neesamība) nosaka vai dzīvot vai mirt katrā gadījumā - auto/AI vai ES liekēži to nevar nekā ietkmēt.

Damn 16.aprīlis 2019 15:50
0 0 Atbildēt

ISA, iegūstot informāciju no ceļazīmēm un kartēm, brīdina autovadītāju par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

------------------------------------------------------------------------------

Tātad visos auto jau standartā būs GPS + navigācija (varbūt bez ekrāna )

Bzh 16.aprīlis 2019 17:46
0 0 Atbildēt

Nav nepieciešams GPS, lai noskaidrotu ātrumu. Pietiek, piemēram, ar to pašu ierīci, ar kuru "ieraudzīs" zīmes

Lielāka problēma varētu būt "atpazīšana" - kur beidzas apdzīvotās vietas, ar ko atšķiras 40 no 40 zonas, kur ir krustojums, lai zīmes darbība tiktu beigta utmldz Tam, visdrīzāk, tiks uzņemtas bildītes, kuras kaut kur (visticamāk, mākonī) tiks analizētas

Damn 16.aprīlis 2019 16:11
0 0 Atbildēt

Izskatās, ka auto imports no ārpus ES valstīm pēc 2022.g maija apstāsies. Ja auto nebūs paredzēts ES tirgum, tad "pielāgot"kā šobrīd maksās kosmosu.

msh 16.aprīlis 2019 19:00
0 0 Atbildēt

Neaizmirsti ka tādā importā parasti iet lietotas mašīnas - neviens jau tev neliegs no ASV atvilkt 2020. gada ražojuma mašīnu bez šitām figņām.

Janka 16.aprīlis 2019 19:50
0 0 Atbildēt

Cerams ka ar tiem radariem, lāzeriem, sensoriem viens otram neizdedzinās acis, fotokameru matricas var sajāt, ir gadījumi.

Pļurkt 17.aprīlis 2019 8:30
2 0 Atbildēt

Nja

Automašīna nav pirmās nepieciešamības prece, tas ir komforts, par kuru ir jāmaksā. Jā un es esmu gatavs maksāt par savu komfortu!

----------------------

Da aizveries stulbeni!!

Šodien ja nav sava auto, tad par jebkādu darbu izņemot sētnieku vari nesapņot!! It sevišķi ārpus Lielpicānijas, kur sab transports ir praktiski pilnībā nolikvidēts!! Nav iespējams izbraukāt ar velosipēdu, ja jebkāda tuvākā darba iespējas ir virs 15 km tālumā no mājām!!!

Nu gan riktīgs idiots.

Par bāliņiem no bijušās varen plašās... tu vispirms pastrādā ar viņiem tad te glupi dirs!! Tie kuri savā augstprātībā bija nonākuši līdz muslikiem vai vjetnamiešiem, nu ir gatavi maksāt vairāk vietējiem... Tikai tie vietējie vairs nenāk strādāt pie šā = doprygalsja!!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 3

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti