Prezentēts elektromobilis ar gaitas rezervi 1600 kilometriem (+ FOTO) 9

 

Foto: Ekrānbilde

iAuto | 31.augusts 2019 13:19

Amerikāņu kompānija Aptera nodemonstrējusi elektromobiļa prototipu, kas ar vienu uzlādi spēj nobraukt 1600 km.

Kompānija Aptera jau 2007.gadā uzstādīja ambiciozu mērķi – izgatavot automobili, kas ar litru degvielas spētu nobraukt 100 kilometrus. Darbi sākās, taču projekts izrādījās komerciāli neizdevīgs un 2011.gadā firma bankrotēja. Nepilnus desmit gadus vēlāk Aptera atkal atgādina par sevi, piesakot elektromobili, kas ar pilnībā uzlādētu akumulatoru spētu nobraukt 1600 km.

Aptera elektromobilis ir 800 kg smags trīsriteņu transportlīdzeklis ar īpaši vieglu virsbūvi un izcilu aerodinamiku. Pretestības koeficients ir tikai 0,11, kuram netiek ne tuvumā nedz efektīvākais sērijveida sedans (A-klases Mercedes – 0,22), nedz savulaik nelielā sērijā izlaistais Volkswagen hibrīds XL1 (0,189).

Prototipa kustību nodrošina trīs elektromotori, kas iebūvēti pa vienam katrā ritenī. Katra elektromotora jauda ir 68 Zs, bet zem sēdekļiem novietotā akumulatora tilpums var būt no 40 līdz 100 kilovatstundām. Aptera inženieri aprēķinājuši, ka ar lielāko bateriju prototips varētu nobraukt līdz 1600 km, turklāt uzlādēt to varēs pat no salīdzinoši vājiem strāvas avotiem. Tā ASV izmantotais 110 voltu tīkls ļaus papildināt krājumus 160 kilometriem astoņās stundās, bet 50 KW uzlādes stacija nodrošinās gaitas rezervi 320 km, pavadot tajā vien pusstundu.

Lai attīstītu projektu Aptera komandai nepieciešami aptuveni 2,5 miljoni dolāru, ko uzņēmums cer piesaistīt ar kopfinansēšanas fondu palīdzību. Ja šo problēmu izdosies atrisināt, tad pirmās trīs testa elektriskās automašīnas tiks izlaistas jau līdz šī gada beigām.

 
Visi komentāri
 
WALA 31.augusts 2019 13:43
0 2 Atbildēt

un atkal mārketinga triks 1600 km, doši vien tad ja auto nevien nesēž un vada attālnāti + droši jāvelkas kā mironim, kāda jēga tad taisīt uber vieglu un uber aerodinamisku.

imzz 31.augusts 2019 13:52
0 0 Atbildēt

Šis arī būs komerciāli neizdevīgs. Bagāžai nav vietas, vajadzīgs ļoti gluds ceļs, un no tāda nobraukt faktiski nevar, un ziemas apstākļiem arī tas aparāts izskatās nepiemērots.

Varbūt 31.augusts 2019 14:33
7 0 Atbildēt

varbūt firma darbojas tāpat kā daudzas pie mums - "apgūst" līdzekļus un čau

Kanibaals 1.septembris 2019 1:06
0 0 Atbildēt

Tā jau cik reizes investori ir apjāti ar lidojošām mašīnām .

raimondsm 1.septembris 2019 8:33
0 1 Atbildēt

Pilnīgs negatīvisms. Tādi projekti rada zināšanas un pieredzi, ko pēc tam ievieš patērētājam pieejamos un derīgos ražojumos.

WALA 2.septembris 2019 9:50
2 0 Atbildēt

Negatīvisms beigsies tad, kad "jaunās pasaules" būvētāji pārstās karināt makaronus uz ausīm - man jau tāds vecums ka ausis vairs nav tik spicas un stingras kā jaunībā un makaroni vairs uz tām īsti labi neturās !!!

imzz 3.septembris 2019 9:52
0 0 Atbildēt

Tādi projekti der kādai izstādei uzmanības piesaistīšanai. Plūdlīnijas formas nav nekas nebijis, tās var nokopēt kaut vai no kādas kaijas vai baloža - putniem gaisa pretestība ļoti svarīga. Riteņu gaisa aptecinātāji arī nav nekas jauns - tie nāk no aviācijas, bija jau štukasiem. Dizains, protams, interesants, bet tā dēļ vien braucamo nepirks.

eks peks feks 1.septembris 2019 15:01
0 0 Atbildēt

Vācijā kundzes ar vienkāršākiem elektromobiļiem jau labi sen braukā apkārt.

WALA 2.septembris 2019 9:54
1 0 Atbildēt

kāpēc gan lai nebraukātu - visur kur attālums no mājas līdz punktam X ir zem 6 km - vispār var ņemt mazos franču struntus (Aixam laikam saucās). Elektro ir labi lietojams atsevišķās vietās, vēl tas vienkārši nav gatavs "prime time" un "mainstream". Padomā pats ja visus iekšdedzes dzinējus aizvietotu ar elektro tepat Lv, cik daudz uzlādes punktu vajadzētu … un ka tik nav tā ka tas pat nav reālistisks mērķis jo tad būsim aizdirsuši katru brīvo pilsētas stūrīti ar uzlādes figņu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Volkswagen Golf zaudē visvairāk saražotā auto titulu Vācijā 11

Golf vairs nav visvairāk saražotais auto modelis Vācijā, tomēr šis tituls joprojām paliek pie Volkswagen. Lasīt vairāk

 
 

Viens no iemesliem - pieprasījuma kritums: "Tesla" Vācijas rūpnīcā likvidēs 400 darbavietas 5

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" tā vienīgajā Eiropas ražotnē Vācijā likvidēs 400 darbavietas, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti