Miljardu vērtās metanola rūpnīcas projekts Igaunijā var izplēnēt 5

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 17.decembris 2019 8:29

Vērienīgās metanola rūpnīcas Paldisku pievārtē idejas autors pērn sodīts par finanšu krāpniecību, bet tagad savu biznesa partneri bijušo Igaunijas reģionālo lietu ministru Toivo Asmeru apsūdzējis izspiešanā, vēsta laikraksts "Postimees", norādot, ka projekts var izrādīties sapņu pils.

Šā gada janvārī somu uzņēmējs Juha Mikonens policijā paziņojis, ka ir bezdarbnieks.

Pavasarī Mikonens un Asmers paziņoja par plāniem Paldiskos būvēt miljardu eiro vērtu metanola rūpnīcu. Tolaik tika ziņots, ka viens no lielākajiem ārvalstu investīciju projektiem Igaunijā gatavots vairākus gadus. Abi uzņēmēji pārstāvēja Šveices grupu "Larkwater", kurai, kā stāstīja Mikonens, esot astoņi biroji visā pasaulē un apgrozījums sasniedzot desmit miljardus eiro gadā. 

Tomēr pusgadu vēlāk vērienīgais projekts sāk izskatīties pēc sapņu pils, norāda "Postimees".

Nedēļraksts "Eesti Ekspress" noskaidrojis, ka "Larkwater" ir Mikonenam piederoša kompānija, kurā strādā viens cilvēks, savukārt Igaunijas valsts iestādes sākušas interesēties, vai projekts nav naudas atmazgāšanas mēģinājums. 

Lietišķais laikraksts "Aripaev", atsaucoties uz Somijas plašsaziņas līdzekļiem,  vēsta, ka Mikonens pērn atzīts par vainīgu finanšu krāpniecībā un viņam piespriests nosacīts desmit mēnešu cietumsods un 75 stundas sabiedriski lietderīgu darbu. Savukārt janvārī viņam piespriests 200 eiro sods par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, bet sodamērs samazināts, jo Mikonens paziņojis, ka ir bezdarbnieks. 

Turklāt tagad somu investors apgalvo, ka projekta virzītājs Igaunijā Asmers no viņa izspiedis 100 000 eiro, pretējā gadījumā draudot likt šķēršļus projekta īstenošanai un sniegt informāciju plašsaziņas līdzekļiem. Asmers Somijas medijiem sacījis, ka Mikonens melojot. 

Jūlijā Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR vēstīja, ka pēc pieciem gadiem Igaunijas ziemeļrietumos Paldisku pievārtē varētu atklāt lielāko metanola rūpnīcu Eiropā, kuru būvēs Šveices grupa "Larkwater". 

Rietumharju pagasta pašvaldība pauda cerību, ka Šveices kompānijas projekts sniegs darbavietas vietējiem iedzīvotājiem un uzlabos dzīves vidi pašvaldībā.

60 hektāru plašā teritorija, kas izraudzīta metanola rūpnīcas būvniecībai, atrodas Paldisku pievārtē netālu no dziļūdens ostas un dzelzceļa tīkla.

Vasarā notika darbs pie izraudzītās teritorijas plānojuma un ietekmes uz vidi izstrādes un pagasta mērs Jānuss Sāts saņēma pilnvaras slēgt atbilstošus līgumus.

Mērs stāstīja, ka Rietumharju pagasta pašvaldība organizēs iepirkuma procesu, lai izraudzītos teritoriālā plānojuma izstrādātāju un ietekmes uz vidi novērtētāju, bet procesu finansēs "Larkwater Group" un pašvaldībai tajā nekas nav jāiegulda.

Rūpnīcas būvniecība varētu izmaksāt vienu miljardu eiro, bet plānotajā rūpnīcā varētu saražot 5000 tonnu metanola dienā. Rūpnīca varētu radīt 200 darbavietu, bet tās būvniecībā radīto darbavietu skaits varētu būt vēl lielāks. Pašvaldība ir apņēmusies panākt, ka projekta īstenotāji izmanto vietējo darbaspēku un nodokļu maksātājus.

"Larkwater" jau trīs vai četrus gadus esot meklējusi piemērotu vietu jaunās metanola rūpnīcas būvniecībai. Pirms tam tika apsvērta tās būvniecība Latvijā, Lietuvā un Polijā. Plānots, ka rūpnīcas ieņēmumi būs 800 miljoni eiro gadā. 

Metanolu izmanto dažādās nozarēs, tostarp kā šķīdinātāju, biodegvielu piedevu, kā arī ķīmiskajā rūpniecībā etiķskābes, plastmasu un citu vielu ražošanā.
 

 
Visi komentāri
 
imzz 17.decembris 2019 19:04
1 0 Atbildēt

Abi uzņēmēji pārstāvēja Šveices grupu "Larkwater", kurai, kā stāstīja Mikonens, esot astoņi biroji visā pasaulē un apgrozījums sasniedzot desmit miljardus eiro gadā. --

Nedēļraksts "Eesti Ekspress" noskaidrojis, ka "Larkwater" ir Mikonenam piederoša kompānija, kurā strādā viens cilvēks

Ha, ha!

Kanibaals 17.decembris 2019 20:08
2 0 Atbildēt

Kriminalizēt melošanu un miers.

aigi 18.decembris 2019 9:46
0 0 Atbildēt

Pārsteigums? Arī EE notiek šādas lietas, www.vissirslikti.ee

imzz 19.decembris 2019 10:46
0 0 Atbildēt

"tagad savu biznesa partneri bijušo Igaunijas reģionālo lietu ministru Toivo Asmeru apsūdzējis izspiešanā,"

Tas izskaidro, kāpēc lietas vispār tikušas tālāk par nulles punktu, ja reiz minhauzens tās bīda kopā ar ministru.

papriecājaties par dižo firmu:

www.larkwater.com/

Pļurkt 19.decembris 2019 17:15
0 1 Atbildēt

Nedod dievs tādu plānprātību kā strādāt METANOLA rūpnīcā!!!

Ja kādam sava veselība un dzīvība nav dārga, tad uz priekšu.... Kaut gan būt par bomzi ir krietni vērtigāk, kā par šādas rūpnīcas strādnieku!!!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti