Volvo patentējis elektronisku stūri un pedāļus (+ FOTO) 11

 

Foto: Publicitātes attēls

iAuto | 5.oktobris 2020 9:32

Zviedrijas autobūves kompānija Volvo izgudrojusi automobiļa vadības sistēmu, kas ļaus pedāļus un stūri novietot vadītājam parocīgā vietā – labajā vai kreisajā pusē un pat centrā.

Būtiskā atšķirība starp Volvo vadības sistēmu un mums pierasto, ir tāda, ka jaunā tehnoloģija iztiek bez mehāniskas sasaistes ar stūri un riteņiem, kas nozīmē, ka nav nekādu tehnisku šķēršļu, lai to pārvietotu pa salonu. Vienkāršākajā gadījumā stūri ar integrētu mērinstrumentu paneli var pārvietot horizontāli, un vadītājs teorētiski var sēdēt ne tikai kreisajā vai labajā pusē, bet arī pa centru, tāpat kā dažās unikālas konstrukcijas hipermašīnās.

Elektroniskie pedāļi jau sen tiek izmantoti sērijveida automašīnās, taču Volvo dizaineri uzskata, ka nākotnē "fiziskie" pedāļi var dot vietu skārienpaneliem, kas paātrinās vai palēninās automobili atkarībā no tā, cik stipri vadītājs spiedīs uz šiem sensoriem.

Skārienpedāļus var integrēt grīdas paneļos un tie tiks aktivizēti brīdī, kad stūres rats tiks nofiksēts virs tiem. Arī problēmām ar braukšanas režīma izvēles slēdzi nevajadzētu būt - selektoru var novietot zem stūres vai atstāt parastajā vietā.

Volvo inženieri uzskata, ka šāda sistēma kļūs par realitāti, kad transportlīdzekļi sasniegs 3. līmeņa autonomās braukšanas pakāpi, kas nozīmē, ka vadītājam nav nepārtraukti jāuzrauga autopilots.

Pagaidām Volvo elektronisko stūri un pedāļus izmantot sērijveida automašīnās liedz likums, taču uzņēmums uzskata, ka tas ir tikai laika jautājums līdz brīdim, kad tā kļūs par ikdienu.

 
Visi komentāri
 
Laaciz 5.oktobris 2020 9:40
5 2 Atbildēt

No sērijas "Izdomājām neesošu problēmu un tad to risinam".

sk.UAZ avāriju 5.oktobris 2020 9:48
4 1 Atbildēt

no sērijas "autonomā braukšana" ir neizbēgama kā pasaules gals

Laaciz 5.oktobris 2020 13:24
3 1 Atbildēt

Diemžēl tā nu tas būs... Atliek tik atrasties entuziastiskiem hakeriem anarhistiem, kas uzlauzīs šīs mašīnītes un radīs haosu.

Hmm 5.oktobris 2020 13:37
1 1 Atbildēt

varbūt nebūs tik traki - parādoties droniem, mēs arī domājām, ka tos lidoņus tūdaļ pārņems teroristi, kas uz karstām pēdām sāks pārmācīt neticīgos

OK 5.oktobris 2020 9:59
0 0 Atbildēt

Sēdi aizmugurē un ar džoistiku vadi auto...īpaši labi, kad apdzenot kāds saprot, ka ierastajā vadītāja vietāneviena nav))

aizejošais 5.oktobris 2020 10:25
0 3 Atbildēt

pirms kādiem 20 gadiem Citroen kaut ko līdzīgu konceptuāli parādīja. patentētāji.

eidis 5.oktobris 2020 10:59
0 0 Atbildēt

Jap. Ar kautkāds video ar visos virzienos slidināmu vadības moduli liekas redzēts.

Tas gan 5.oktobris 2020 11:19
5 0 Atbildēt

koncepti ir bijuši, tak neviens to nav "novedis līdz galam", un tā ir milzīga atšķirība. Kosmiskas idejas arī mazam bērnam var ienākt prātā...

eidis 5.oktobris 2020 11:59
2 1 Atbildēt

Ja pareizi saprotu, ka Citroen toreiz nosprieda, ka iegūtās ērtības (vai ērt'bu ilūzija) neatsver drošības zudumu (jo zūd tieša mehāniska ietekme/ kontrole)

hihi 5.oktobris 2020 11:49
0 0 Atbildēt

grozi elektrisku stūri

vadi metālisku būri

spriidiic 5.oktobris 2020 22:38
5 0 Atbildēt

Patentēšana ir izgudrojuma oficiāla apstiprināšana , nekas vairāk . Nav īsti par ko cepties , tādi murgi (elektriska stūrēšana) radīs daudzas tiesu lietas . Cietušie un vainīgie sūdzēs auto ražotājus par stūrēšanas ķezām .

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjautots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 3

km.hiAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 1

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti