Elektroauto – nākotne, kam gatavoties jāsāk šodien 52

 

Foto: iAuto.lv

Skandi Motors | 15.jūnijs 2021 10:31

Nupat publiskajā telpā izskanējusi ziņa, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta ietvaros plāno sniegt atbalstu 4500 eiro apmērā jaunu elektroauto iegādei, lai veicinātu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu.

 [1] Tas noteikti būs lielisks pamudinājums svārstīgajiem, kurus no elektroauto iegādes attur cena, kaut arī jau pērn Latvija bija viens no Eiropas elektroauto tirgus pirmrindniekiem. Ekoloģiskais aspekts ir būtisks arguments, izdarot izvēli par labu šādām automašīnām. Taču līdzās virknei ieguvumu vēl jāatrisina vairāki izaicinājumi, lai Latvija varētu apgalvot, ka uz elektromobilitāti patiešām iet kopsolī ar Eiropu.

Pērn pandēmijas un citu apstākļu ietekmē kritušies jaunu automašīnu pārdošanas apjomi gan Baltijā, gan citviet Eiropā. Tikmēr elektrisko transportlīdzekļu pārdošanas rādītāji, salīdzinot ar 2019. gadu, Eiropā auguši vidēji par 137%. Latvijā pērn piedzīvots pat 358% pārdošanas apjoma palielinājums. [2] Tas nav pārsteigums – elektroauto popularitāte Eiropā aug, kas skaidrojams ar vairākiem faktoriem.

Pirmkārt, šobrīd lietotājiem pieejams ļoti plašs piedāvājums: teju katrs auto ražotājs ir radījis savu elektroauto modeli un dažs – pat vairākus. Otrkārt, pēdējā laikā pieejams arvien vairāk informācijas, jo dažādos forumos un diskusijās, raidījumos un podkāstos tiek detalizēti iztirzātas elektroauto priekšrocības un trūkumi. Treškārt, attīstās infrastruktūra – uzlādes staciju kļūst arvien vairāk, un daudzas valstis paplašina uzlādes staciju tīklu, jo nepietiekamas uzlādes iespējas bija viens no galvenajiem argumentiem, kas atturēja potenciālos pircējus no elektroauto iegādes. Visbeidzot, auto ražotāji strauji apgūst šo nišu, jo Eiropas Komisijas uzņemtais klimatneitralitātes kurss tiem nosaka stingrus CO2 emisiju samazinājuma politikas standartus. Tā kā elektroauto izmešu daudzumu samazina par 100%, ražotāji ir ieinteresēti stimulēt to pārdošanu ar dažādām informatīvām un atlaižu kampaņām. Īsi sakot, šobrīd elektroauto ir modē, kļūstot arvien jaudīgāki, ietilpīgāki un ērtāki, toties cenas, piedāvājumam augot, samazinās.

Un te nonākam pie viena no galvenajiem stimula instrumentiem elektroauto segmenta attīstībai, kas beidzot iezīmēts arī Latvijas plānos: daudzās valstīs pastāv dažādas atbalsta programmas vidēji 4000–6000 eiro apmērā jauna elektroauto iegādei, kā arī nodokļu atvieglojumi elektroauto īpašniekiem. Nav tā, ka cilveki negribētu braukt ar elektroauto. Tomēr tas ir dārgāks par auto ar iekšdedzes dzinēju, kas daudzus attur no šādas izvēles, un paredzams, ka atbalsta programma šo plaisu mazinās. Ja pirmie elektroauto pircēji bija galvenokārt privātpersonas, kas iegādājās šādu automašīnu tīrās intereses pēc kā otro vai trešo auto ģimenē, šobrīd elektroauto arvien biežāk izvēlas uzņēmumi konkrētu funkciju īstenošanai: piegādes veikšanai, kā koplietošanas transportu klientiem vai savam uzņēmumam, kā mārketinga instrumentu. Tāpēc svarīgi, lai topošais atbalsts būtu pieejams ne tikai privātpersonām un valsts vai pašvaldību iestādēm, bet arī uzņēmumiem. Ņemot vērā globālo pieprasījumu pēc elektroauto, kas ietekmē piegādes termiņus, atbalsta pieejamības termiņam jābūt pietiekami lielam, lai sasniegtu VARAM izvirzītos mērķus.

Ja līdz šim elektroauto īpašnieka tēls bija situēts pircējs ar privātmāju, šobrīd elektroauto iegādājas arī tie, kam nav iespējas ierīkot savu privāto uzlādes staciju. Pilsētā uzlādes iespējas ir, un, arī dodoties garākā ceļā, uzlādes iespējas būs! Latvijā ir pietiekami daudz uzlādes vietu, lai nenāktos palikt uz ceļa ar tukšu akumulatoru. Tomēr šī infrastruktūra noteikti ir jāpaplašina daudz straujāk, nekā tas līdz šim ir noticis, lai atvieglotu autovadītājiem maršruta plānošanu. Pilnīgi noteikti pozitīvu efektu dos Ministru kabineta noteikumu Nr. 331 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 208-15 “Publiskas būves”” 5.1 Prasības elektromobilitātei, kas paredz, ka publiskās ēkās ar vairāk nekā desmit autostāvvietām jābūt vismaz vienam elektrotransportlīdzekļu uzlādes punktam, bet katrai piektajai automašīnu stāvvietai jāparedz kanāli elektrības kabeļiem, lai nepieciešamības gadījumā varētu ierīkot elektrotransportlīdzekļu uzlādes punktus.

Nav noslēpums, ka daudzi izvēlas elektroauto tieši ekoloģiskā aspekta dēļ. Kaut arī elektroauto ražošana prasa noteiktus enerģijas resursus, visā auto dzīves ciklā elektroauto tomēr ir videi draudzīgāks nekā automašīna ar iekšdedzes dzinēju. Turklāt pilsētā, kur ir regulāri sastrēgumi un blīvāka satiksme, tas ir arī gaisa kvalitātes uzlabošanas jautājums. Jaunākās tehnoloģijas arī ļauj pietiekami labi pārstrādāt lielāko daļu nolietota akumulatora elementu. Daudzās Eiropas pilsētās noteikta t. s. “zaļā zona”, kurā atļauts iebraukt tikai transportlīdzekļiem, kas rada niecīgu izmešu apjomu vai nerada izmešus nemaz. Latvijā pagaidām tādu noteikumu nav, taču, redzot, ka sākam sekot citiem ES valstu piemēriem, iespējams, varēsim sagaidīt šādu risinājumu arī Latvijā.

Jaunais BloombergNEF pētījums prognozē, ka elektroauto ražošana, vēlākais, no 2027. gada Eiropā būs lētāka nekā fosilā kurināmā transportlīdzekļi visos vieglo transportlīdzekļu segmentos, savukārt līdz 2035. gadam visā Eiropas Savienībā elektroauto varētu sasniegt vidēji 85% no jaunā pārdošanas apjoma un pat 100%, ja likumdošana paredzēs stingrākus transportlīdzekļu izmešu samazinājuma mērķus un atbalstu uzlādes infrastruktūrai. [3] Vienkārši sakot, elektroauto vai vismaz hibrīdus ražot būs izdevīgāk, un piedāvājums klimatneitrālu transportlīdzekļu segmentā kļūs arvien plašāks. Lai gan Latvijā auto neražojam, mums nāksies iet kopsolī ar šiem lēmumiem un pielāgoties realitātei, kas mainīsies arvien straujāk. Domāju, tā diena, kad elektroauto iegādāties būs lētāk nekā mašīnu ar iekšdedzes dzinēju, nav aiz kalniem. Taču mums jābūt tam gataviem, nodrošinot atbilstošu infrastruktūru, lai nedaudz apsteigtu notikumus, nevis dzītos tiem pakaļ.

[1]https://www.varam.gov.lv/lv/jaunums/varam-strada-pie-atbalsta-mehanisma-elektrotransportlidzeklu-iegadei

[2] Ria.com Marketplaces pētījums

[3] https://www.transportenvironment.org/sites/te/files/publications/2021_05_05_Electric_vehicle_price_parity_and_adoption_in_Europe_Final.pdf

 
Visi komentāri
 
ko var mūldēt 15.jūnijs 2021 10:56
3 4 Atbildēt

Leišiem 10000Euro, pat Rumāņiem 10000Euro atbalsts. Savus 4500Euro varat iesālīt!

felix65 15.jūnijs 2021 22:33
5 0 Atbildēt

Ei, un kā tad ar dievināto "brīvo tirgu"? Šis pārkāpj tā principus. Nekādu piemaksu bagātniekiem no nabago nodokļiem!

šāda veida elektroauto nav nākotnes 15.jūnijs 2021 10:56
4 1 Atbildēt

Cerams, tas elektrospēļmantiņu laiks izbeigsies. Nākotne jau piederēs motoriem ar cita veida degvielu, taču automobīļiem ar kuriem var braukt nepieciešamos attālumus, bez nemitīgās lādēšanas. Gan jau būtiska būs ūdeņraža izmantošana, kuru motoriem jau sāk lietot Honda, Toyota un vēl pāris firmas.

Interesanti 15.jūnijs 2021 11:28
5 0 Atbildēt

Pēc tā kad VW boss un Elons apķēzīja ideju par udeņraža auto, uzradas tāda kompānija Scuderia Cameron Glickenhaus LLC (SCG), kas 2023.gada sacensībām Baja1000 gatavo ūdeņraža auto un lūdz piedalīties VW un arī Tesla ar saviem elektrobrīnumiem un pārspēt šīs kompānija ūdeņraža auto sacensībās.

VW un Tesla klusē

www.google.lv/amp/s/insidee...ev-vw-id4/amp/

This is not the first time Glickenhaus calls a bluff. He also defied Elon Musk to take the Tesla Cybertruck to the 2023 Baja 1000 to try to beat the SGG Boot. His argument is respectable: if cars with battery packs are so superior, it should not be difficult to top his fuel cell vehicle in the competition.

Šķiet ka rezultāts jau ir zināms,jo elektroauto ir domats braukšanai uzbernudarzu un veikalu. Bet noteikti ka ne sportam, jo katrs Tesla uzraviens no 0-100km/h paņem 10km no batarejas kapacitātes. Diezvai ar tādu elektrotehniku vares novvinēt Baja1000

Asaris 15.jūnijs 2021 11:51
5 10 Atbildēt

Nu tad uzpildi savu pārāko ūdeņradi mājās.

Vai gadīgumā atkal nav jākratās uz tankštelli un jāsēž rindā, kamēr kaut kāds pajolis pērk kafiju vai hotdogu?

Pļurkt 15.jūnijs 2021 12:07
5 0 Atbildēt

Smadzeņu nepietiek, lai pildītos automatiskajos DUSos?? Tur nav neviena pajoļa, jo nav nedz hotdoga, nedz kafijas!

Es pildos tikai Nestē un nekad nav bijis kaut kas jāgaida.

... 15.jūnijs 2021 12:21
10 0 Atbildēt

Elektro auto ir labs risinājums šaurai lietotāju grupai - tiem kas dzīvo privātmājās un var lādēt auto mājās. Ar šī brīža labumiem tas ir izdevīgs tiem kas dzīvo pierīgā un brauc uz centru, kur parko to bez maksas.

Un neviens nespiež šo kategoriju izvēlēties ūdeņradi vai ko citu. Piem. daudzzīvokļu māju iedzīvotājiem tīri elektro auto ir pilnīgi garām, uzlādējamais hibrīds tāpat...

felix65 15.jūnijs 2021 22:36
2 1 Atbildēt

Tas nav labs risinājums nevienai grupai, jo nekad neatmaksāsies, atstāj lielāku ekoloģisko pēdu un ir strupceļa tehnoloģija pēc būtības, tikai naudasmaisi ir pamatīgi ieguldījušies un grib atsist piķi.

Pļurkt 16.jūnijs 2021 8:30
1 0 Atbildēt

Labs risinājums ir izvietot kantori ārpus Rīgas! Visi brauc uz Rīgu no rītiem un mīņājas pa korķiem, vakarā tas pat, bet tu..... bez neviena korķa teiksim uz Ādažiem!

BlaBlaBla 15.jūnijs 2021 11:00
9 4 Atbildēt

Nevis nākotne, bet tupiks.

1) Šībrīža elektro auto būtu salīdzināmi ar drausmīgajām luminiscentajām spuldzēm, ko piespieda visus iegādātiespirms gadiem 10, kuras veiksmīgi nomainīja daudz veiksmīgākie LEDi.

2) Lai ieviestu nepieciešamas milzīgas izmaksas lai palielinātu gan elektrības ražošanas, gan sadales tīklu jaudas, kas neglābjami novedīs pie nākamā OIKa

3) piedāvātie atbalsta mehānismi ir īstermiņa risinājums. Ja palielināsies elekro auto īpatsvars, tad nevarēs visi nemaksāt nodokļus un nodevas, braukāt pa sab. transporta joslām un parkoties bez maksas.

Vienīgais mērķis ko es redzu - atņemt iespēju brīvi pārvietoties lielai daļai iedzīvotāju, kas tiks ieslodzīti savos mikrorajonos kā geto un paŗvietoties varēs tikai ar nesamērīgi dārgo un lēno sab. transportu, kurš ved nevis tur kur vajag nokļūt, bet tur kur kāds izdomājis maršrutu...

velo 15.jūnijs 2021 13:44
6 10 Atbildēt

Ar savu ričuku brauc kaut uz otru pilsētas galu, gan vēl tālāk. Kad ar nodokļiem nožņaugs dīzeļus un elektroslazdu būs krietni mazāk kā tagad auto uz ielām, ar velo varēsi droši braukt, nebaidoties ka motorists tevi notrieks, tekstojot un neredzot ceļu. Tādā ziņā šī ir ļoti laba ziņa pardon par kalambūru.

velo 15.jūnijs 2021 14:38
4 7 Atbildēt

mīnusojošie motoristi varēs skriet kājām

msh 15.jūnijs 2021 18:37
6 1 Atbildēt

Cik bieži tu ar savu velosipēdu nodarbojies ar garākiem starppilsētu braucieniem?

Ak jā - kad ar nodokļiem nožņaugs dīzeļus, panesīsies protesti ielās, jo nepieciešamība maksāt par piegādi ar elektrokasti tiks pievienota pārtikas preču cenai maksimā.

uhu 15.jūnijs 2021 20:36
0 5 Atbildēt

msh, tu no priekiem izlasīji par starppilsētu braucieniem es tak rakstīju - pa pilsētu! un uz piepilsētu.

bet manis pēc - kaut starpgalaktiskos

msh 16.jūnijs 2021 2:53
2 0 Atbildēt

No priekiem? Kas tad ir "gan vēl tālāk"? Es reāli nesaprotu jūs, dižās pilsētas ekofašistus - kā jūs sagaidāt ka uz jūsu visuma centru brauks cilvēki no 200 km attālām vietām? Ļauj, es minēšu - slapjais sapnītis - apšaubāma un dārga stāvvieta nomalē un normāla jebļa ar sabiedrisko transportu...

kurnu! 16.jūnijs 2021 8:09
0 2 Atbildēt

Nē, katrs lauku paps un purvciema proletārietis lai mauc iekšā līdz centram - tur vietas pietiks visiem, ja vajadzēs - sašaurinās ietves un esplanādi pārbūvēs par auto stāvvietu

msh 16.jūnijs 2021 12:30
4 0 Atbildēt

Atkal šitā ekofašista domāšana - iedoma ka ar mašīnām brauc lai tās kaut kur nomestu un tālāk ietu ar kājām. Kāpēc velosipēdiem nepiedāvā to pašu variantu? Zin kā, lai gājējus netriektu nost...

Par stāvvietām lai rūpējas iestādes un komersanti pie kuriem tie autobraucēji brauc - komersanti tiešām par to rūpējas, ja ne paši izveidojot stāvvietas, tad savu biznesu cenšoties novietot vietā kur var mašīnu nolikt.

dīzeļbujāns 15.jūnijs 2021 20:51
2 1 Atbildēt

ka tik piegāde ar elektrokasti perspektīvā neizmaksā lētāk....vispār jau laba doma, mazāks trobelis no rīta kad piegādā preces.

msh 16.jūnijs 2021 2:49
1 0 Atbildēt

Kāpēc lai izmaksātu lētāk? No sākuma paskaties ar kādām mašīnām piegādā - es lielākoties redzu mašīnas, kuras jau ir pārdzīvojušas elektrokastes. Otrkārt, viena dīzeļdegvielas bāka satur daudz vairāk enerģijas nekā akumulatori, lasīt - dīzelim lielāka celtspēja, var vairāk vienā piegājienā aizvest, tātad - lētāk. Treškārt, elektrības cenas uz vietas nestāvēs un pat pie mums šobrīd elektrobraukšanas lētākums ir tīri uz akcīzes neesamības, ja ierubītu elektrībai tādu pat akcīzi kā dīzeļdegvielai, elektrobraukšana izmaksātu tikpat, cik ar dīzeli.

felix65 15.jūnijs 2021 22:42
3 0 Atbildēt

Kaut tev pedālis nolūztu, jefiņ!

lūzīs 18.jūnijs 2021 9:25
0 0 Atbildēt

tavā tirsā!

Pļurkt 15.jūnijs 2021 14:28
0 2 Atbildēt

Kvēlspuldžu ražošanu un tirdzniecību uzsāka bremzēt kā reiz ar domu atbrīvot elektrojaudas!

Kautka tā 15.jūnijs 2021 11:08
5 0 Atbildēt

Jāskrien pirkt jauns elektroauto, jo

Starptautiskais valūtas fonds norāda, ka Norvēģijai būtu jāiekasē nodokļi no elektroauto

kursors.lv/2021/06/14/st...o-elektroauto/

CENA 15.jūnijs 2021 11:46
2 6 Atbildēt

Jums neprasīs - cenas degvielai cels tiktāl, ka raudādams skriesi pirkt e-auto. Vācijā eksperti prognozē, ka degvielas cena no pašreizējiem 1,50 drīz pacelsies līdz 2,00 eiro par litru

BlaBlaBla 15.jūnijs 2021 12:23
7 0 Atbildēt

Lai daudzzīvokļu mājas iedzīvotajam elektro auto kļūtu izdevīgāks par dīzeli vai benzīnu, degvielai būtu jāmaksā vismaz 5€ litrā un tad tas drīzāk būs arguments meklēt citu dzīves vietu, nevis lietot auto, kas apsolūti nav piemērots...

msh 15.jūnijs 2021 18:38
5 1 Atbildēt

Tev laikam kaut kas ar galviņu, vai abām, nav kārtībā - kā cilvēki kas jau tagad nevar atļauties elektrokasti, to nopirks tad, kad viņus vēl vairāk aplaupīs kā tagad?

BlaBlaBla 16.jūnijs 2021 12:39
0 0 Atbildēt

Man ar galvu viss kārtībā.

Problēma ir tiem, kam ļoti šaura domāšana un kas mēģina par visām varītēm ieskaidrot, ka eloktrosūds ir piemērots visiem. Nē NAV! Ja nāksies, es maksāšu 2x dārgāk par degvielu, bet braukšu ar mašīnu, kas man ir piemērota. Ja kāds man piedāvātu uzdāvināt kaut vai viskrutāko elektro mašīnu (ar nosacījumu, ka nedrīkstu to pārdot un visu laiku jābrauc ar to), es atteiktos...

Tik pat labi var man piedāvāt trolejbusu vai reaktīvo lidmašīnu...

Asaris 15.jūnijs 2021 11:47
1 3 Atbildēt

Jāgatavo vietas lēnajām uzlādēm. Nejau ātrajās uzlādes stacijās lādēs ikdienā.

KašersG 15.jūnijs 2021 13:06
5 1 Atbildēt

Kā jau saproti, ka pie pļavnieku daudzstavenem nav vietas visiem, kur nu vel lai tur uz zemes kas nepieder ipasniekiem (piespiedu nomas zeme) dabut atlaujas lai uzbuvet lenas uzlades stacijas. Par to var noteikti aizmirst.

“Paldies” padomjulaikiem, ka visus saszina daudzstavenes.

Amerika, kur lielākā daļa mitinās privātmājās, tur jā.

Krotow 15.jūnijs 2021 19:57
1 0 Atbildēt

Daudzstāvenēs arī rietumos dzīvo.

Kanibaals 17.jūnijs 2021 1:34
0 0 Atbildēt

Bet tad nav mersis pagalmā.

Krotow 18.jūnijs 2021 12:17
0 0 Atbildēt

Muļķības ar poršu zem 1970to gadu padomju piecstāvenes tā kā būtu laiks izbeigt arī pie mums.

msh 19.jūnijs 2021 2:02
0 0 Atbildēt

No kurienes šādas iedomas? Nu jā, protams, turienes merši ir pieticīgāki nekā mūsējie, bet viņi tur ir.

Nodoklis 15.jūnijs 2021 13:16
6 1 Atbildēt

Subsīdijai noteikti vajadzētu būt pieejamai elektroauto līdz max 30 000 eur, preteja gadijuma to visu izmantos porsche, jaguar, audi utt, kas maksa ap80 000 eur.

Un tur jau tas atbalsts nav vajadzīgs, jo ja vari nopirkt jaunu auto par 80000 eur, tad var nopirkt par 85 000 eur ari.

Bet 25000 eur un 30000 eur ir liela atšķirība, pircēji pat bieži neizvelas autamatisko karbu, vel kadu klimatkontroles vieta nem parasto kondicionieri, lai tikai ietaupitu.

Bet ziņa ir pozitīva, jo tie kas gribeja elektroauto bet vel šaubījās noteikti izdaris savu izveli.

Ja dos naudu ari lietotam elektroauto, tas es ari 1 panemsu.

diezvai 15.jūnijs 2021 13:48
3 0 Atbildēt

Lietotam nav jēgas dot - to tu pirksi šā vai tā, bet industrijai no tā nekāda labuma. ja nu Latvenergo iemetīs ziedojumu bundžā kādus miljonus, lai pamudinātu mazturīgos pārsēsties no kūpeklīšiem (trūcīgie - nav domāts nievājoši, man arī neguļ lieki 40K normālam gludeklim).

GTD2 15.jūnijs 2021 14:53
6 0 Atbildēt

kalab būtu jasubsidē auto ,lai subsidē sabiedsrisko. Tie 4.5tūkst tāpat neko nedos , jo vienalga iekšdedzes auto lētāks un galvenais praktiskāks, E-auto būtu jabūt lētākam jo vienkāršāks. ja tā būtu tad kāds to izvēlētos un paciestu neērtības. lai piemaksā 4.5 tūkst lietotajiem e-auto tad atradīsies daudz pircēji, izpirks visus eiropas el. auto atkritumus tā ka šņakst

Krotow 15.jūnijs 2021 22:03
0 1 Atbildēt

It kā pareizi. Taču Rīgas centrā atrodas arī kultūras iestādes, eliārās skolas utt. Padomā kā uzvalkos un vakarkleitās uz teātri brauks ar autobusu

Rumbula 15.jūnijs 2021 22:51
1 1 Atbildēt

Ir arī tada lieta taxis

Krotow 17.jūnijs 2021 0:58
0 0 Atbildēt

Un tad sazvani to taksi kad notiek kāds lielāks pasākums.

Kanibaals 17.jūnijs 2021 1:35
1 0 Atbildēt

Pārtika atkritumu konteinerā vispār par velti ko neskrien pakaļ?

didzisk 15.jūnijs 2021 16:33
4 0 Atbildēt

Norvēģijā plāno nodokļus dārgajam galam, šobrīd apmēram virs 60000 EUR.

Vēl nesen Norvēģijā privātmājās bija daudz vienkāršāk lādēt. Tagad visos dzīvokļu kooperatīvos ir pienākums nodrošināt lēno lādēšanu - parasti dara tā, ka kabeli velk no kopīgās naudas, bet kasti apmaksā pats. Nebūtu brīnums, ja Eiropas Savienība nākotnē ko līdzīgu uzspiestu arī dalībvalstīm.

Galvaspilsētā Oslo atrast bezmaksas vietu mašīnai tāpat ir grūti, vēl grūtāk ar lādētāju (lai gan viens otrs bezmaksas punkts uz ielām ir), tāpēc liela daļa cilvēku, kas grib dzīvot Oslo, atsakās ne tikai no elektriskā, bet pavisam no auto. Sabiedriskais transports gan ir ievērojami labāks kā LV (metro un piepilsētas vilciens ir viegli lietojams arī pilsētā) un ar divriteni pārvietoties arī ir daudz drošāk - un populārāk.

cik gadus 15.jūnijs 2021 19:27
0 0 Atbildēt

norvēģiem prasīja izveidot šādu sistēmu? reizināsim ar 2 un aptuveni zināsim, kad tā būs arī Rīgā.

galvenais jau ir pat nevis nauda, bet iesīkstējušie lietošanas ieradumi.

Krotow 15.jūnijs 2021 20:04
6 0 Atbildēt

Var jau liet ūdeni bez gala. Taču praksē elektriskais auto šobrīd ir luksusa prece tiem, kuri dzīvo privātmājā. Uzlādēties "publiski" šobrīd dārgi un lēni. 3/4 Latvijas braucēju vienkārši nevar nopirkt auto pa 35+ k€ - banka kredītu nedos. Lētāku piedāvājumu nav, un kas ir, tas reālai braukšanai neder. Auto privāti tomēr pērk ne tikai braukšanai no mājām uz darbu. Viss, kas ir zem 400 km no 1 uzlādes ziemā, der tikai ļurināšanai pa pilsētu. Kā vienīgais auto ģimenē - galīgi garām. Redzēs ko piedāvās nākamās bateriju sistēmas un uzlādes iespējas. Ja izdosies normāla B klases elektroauto ar 400+ km nobraukumu no 1 uzlādes un iespēju uzlādēt 5 min laikā cenu nosist līdz ap 20-25 k€, pasākums aizietu. Pirms tam tas viss ir muldēšana.

aha 15.jūnijs 2021 20:48
2 0 Atbildēt

5min laikā pa to laiku tak nevar lāgā uzsildīt kotlešmaizi.

lēti nozīmē mazāku nobraukumu un ilgāku lādēšanu jo šobrīd ekstras liela nobraukuma skatā ir rezervētas resnajiem minčiem, kas rāmi atpogā 60+ pakas

imzz 16.jūnijs 2021 11:30
0 0 Atbildēt

"iespēju uzlādēt 5 min laikā."

Mūsu mūža laikā nebūs. Elektroenerģijas pārveidošana baterijas ķīmiskajā enerģijā nav 100% , 85-90% max. pārējais aiziet siltumā. ja tu 50 kWh uzlādēsi 5 minūtēs, tas nozīmē izdalītu siltuma jaudu 60 kW ! ( 50 kWh 1 stundā ar 50 kW, desmitā daļa siltums 5 kW, bet 5 minūtēs 12x vairāk ) Pie esošās tehnoloģijas pievadus un bateriju vajadzētu dzesēt ar šķidro slāpekli vai citā tikpat krutā veidā. Nākotnē varam cerēt uz superkondensatoriem ar istabas temperatūras supravadītājiem, bet mēs to diez vai piedzīvosim.

Taavi Madiberk 16.jūnijs 2021 11:51
5 0 Atbildēt

Ir tāda tehnoloģija bet viņa strādā pēc cita principa

Ātri paņem un ātri atdod.

Superkondensātori saucās.

Starpcitu ražo šos brīnumus “lēnie” Igauņi.

Kompānija Skeleton technologies

Henādijs 15.jūnijs 2021 20:45
1 0 Atbildēt

Te ir labs raksts par elektroauto lietošanu aukstumā.

Rezumējums - elektroauto ir domāts braukšanai uz pie mājas blakus esošo bernudarzu.

Šo palasot ir saprotams, pat ja dos 20 000€, tad vēl ilgi jādomā vai vajag tādu rotaļļietu, jo par darba zirdziņu to nosaukt ir grūti.

kursors.lv/2021/02/10/ga...r-renault-zoe/

ezis71 16.jūnijs 2021 6:26
4 0 Atbildēt

Ar Latvijas algām nekāds kopsolis ar Eiropu nesanāks.

imzz 16.jūnijs 2021 11:44
2 0 Atbildēt

Lasīju rakstu par pensionāru pāri Parīzē, kuri nopirka to lietoto bijušo īrējamo mazo elektroauto par 4500 EUR. Viņiem tas ir labs risinājums, jo tuvu viņu dzīvesvietai ir pašvaldības stāvvieta ar uzlādes punktu. Elektroauto tur var stāvēt par brīvu, tātad minētie pensionāri šo stāvvietu var lietot kā savu personīgo. Bet uz saviem "tālajiem laukiem" viņi brauc ar dīzeļauto.

un 18.jūnijs 2021 9:31
1 0 Atbildēt

šī shēma nav saprotama briseles birokrātiem, kuri saka - gribam lai elektriskie auto aizstāj degvielas auto!

lai gan dīzeļi, braucot pa šoseju, lai gan rada piesārņojumu, bet ne tuvu tādu kā pilsētā, kurā arī tieši gar ielām staigā gājēji.

laucinieki, kas savus dārzus stāda tieši pie ceļa, protams ir aizķērušies 60-70jos gados, kad auto bija maz.

msh 19.jūnijs 2021 2:05
0 0 Atbildēt

Tu pats esi aizķēries tajos sešdesmitajos, septiņdesmitajos. Pirms 50 gadiem pa tiem ceļiem varbūt brauca mazāk mašīnu, toties tās piesārņoja ar uzviju kā šodienas mašīnas, un bonusā vēl no izpūtējiem ārā nāca tetraetilsvins. Es vispār šaubos ka šodien pie ceļa var kaut ko īpaši kaitīgu izaudzē...

R.M. 30.jūnijs 2021 12:02
0 0 Atbildēt

Spēcīgs mārketings varenajiem,un it kā dabas mīļiem ,bet patiesībā netiek nevienā vieta sniegta informācija ,kā tiek piesārņota daba lai to štruntu uzražotu ,un kā vēl tiks piesārņota kad sāksies šo mēslu utilizācija,un ekonomija ir meli,paskaitiet un salīdziniet elektro mēsls atmaksāties sāks pēc 5 gadiem no iegādes brīža(reāli pēc 3 gadiem auto jau ir lūznis),un galvenais cik atkarīgu tevi iztaisa no štepseļiem

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti