Rādīs visu - Hyundai izstrādā holorāfisku displeju visa vējstikla izmērā 16

 

Foto: Zeiss

iAuto | 22.oktobris 2024 14:49

Hyundai sastāvā ietilpstošais tehnoloģiju uzņēmums Hyundai Mobis un Vācijas uzņēmums Zeiss noslēguši sadarbību interesantā projektā, kas automašīnas vējstiklu ļautu izmantot kā lielizmēra ekrānu dažādas informācijas norādēm.

Automašīnās iebūvētie ekrāni ir praktiski un daudzfunkcionāli, taču tiem ir viens būtisks trūkums: ja vēlaties pārslēgties starp izvēlēm vai vairākiem ekrāniem uz priekšu un atpakaļ, jums vienmēr ir jānovērš skatiens no ceļa. Tādā ziņā Head-up displejs ir drošāks, jo nolasot navigācijas norādes, skats no ceļa nav jāatrauj.

Head-up displeja principu, par vadītājam drošām un parocīgām informācijas norādēm, sadarbības partneri nolēmuši attīstīt tālāk ar nosaukumu “Hologrāfiskais vējstikla displejs” jeb “Holographic HUD”.

Šādā gadījumā displeji automašīnas iekšpusē kļūst nevajadzīgi, bet viss nepieciešamais sākot no navigācijas līdz videozvaniem un filmām un spēlēm pasažierim tiek parādīts uz vējstikla. Kā skaidro izstrādātāji, vējstikla priekšā tiek uzstādīts caurspīdīgs “ekrāns”, uz kura tiek projicētas visas darbības, turklāt šis slānis nedrīkst būt pamanāms, un tam jābūt tikai 0,1 mm biezam.

Šī tehnoloģija ir paredzēta, lai izmantotu vējstikla apakšējo malu, aptuveni tādā pašā augstumā kā head-up displeji, taču hologrāfiskajam HUD ir iespēja izstiepties visā loga platumā.

Papildus šīs tehnoloģijas drošības aspektam tā paver arī jaunas iespējas automobiļu ražotājiem attiecībā uz interjera dizainu. Daži ražotāji – piemēram, Tesla jau izmanto pieeju ar minimālisma elementiem (tikai viens centrālais ekrāns), tādēļ šāda dizaina piekritējiem HUD ļaus to attīstīt vēl tālāk.

Zināms, ka HUD prototips jau ir izstrādāts un masveida ražošanu paredzēts sākt 2027. gadā. Visticamāk, ka jauno tehnoloģiju pirmais iegūs kāds no Hyundai vai Kia dārgākajiem modeļiem.

 

 
Visi komentāri
 
imzz 22.oktobris 2024 15:12
1 0 Atbildēt

ka jauno tehnoloģiju pirmais iegūs kāds no Hyundai vai Kia dārgākajiem modeļiem. 

Nu, loģiski, lētākiem modeļiem stikla maiņa var izmaksāt dārgāk, nekā auto atlikusī tirgus vērtība.

?? 22.oktobris 2024 15:20
1 0 Atbildēt

Aber, kā to vējstikla iekšpusi tīrīt, tas būs droši?

0pis 22.oktobris 2024 16:21
5 1 Atbildēt

Dīleris - drīkst tikai ar ražotāja spec. salvetēm, reku, ar atlaidi eur50/pac.

imzz 22.oktobris 2024 19:04
1 0 Atbildēt

Ta kādas salvetes ! Tīrīšanas robots, kas ložņās pa stikla iekšpusi un pats tīrīs. Robots būs jāpērk atsevišķi.

Slinkais 22.oktobris 2024 16:44
4 0 Atbildēt

Piedodiet inspektor, nepamanijū jūs aiz JLo dibena. Tāpēc pārbraucu jūs 3 reizes

650 22.oktobris 2024 17:20
4 0 Atbildēt

Liekulības uzvārgājiens turpinās.19jā gadā LVijā atzina atstarojošo ceļastabiņu nozīmi.24jā (izrādās) hud displejs esot noderīgs un uzlabo Drošību. Varbūt (iespējams) 29jā "atzīsim" to, ka automašina ir domāta Braukšanai.

WALA 22.oktobris 2024 17:53
9 0 Atbildēt

HUD displejam nebūtu ne vainas ja ar visaptverošo kameru palīdzību spētu parādīt "bojāgājējus" bez atstarotājiem utml. !!!

ZZZZ 22.oktobris 2024 19:13
2 0 Atbildēt

Nelietoju head-up. Man viņš traucē vērot ceļu. Ko es tur ieraudzīšu? Vienīgai ko atbalstītu šādā brīnumu stiklā, ir parādīt laicīgi kādu neredzamo kustoni ceļa malā...

Sergejs 23.oktobris 2024 10:32
1 0 Atbildēt

Pašam tāds nav, bet pētot koreša Cupra nonācu pie domas ka arī nevajag man tādu, tieši tā iemesla pēc - lieki misekļi acu priekšā. Kustoņi jā, tas tiešām būtu aktuāli. gan uz 2 kātiem gan uz četriem

imzz 22.oktobris 2024 20:27
3 0 Atbildēt

Būtībā jau tas ir nākotnes vēstnesis. Stikla kā tāda nebūs, vietā aizmetināts bleķis, bet iekšpusē ekrāns, kas rāda ārpusi, kādu to redz kameras. Ar optisko palielinājumi, ja vajag, tālmēru līdz pretimbraucošajam auto, pastiprinātu kontrastu, nakts redzamību + HUD + komēdijseriāli un navigācija utt.

650 22.oktobris 2024 20:33
0 0 Atbildēt

Es gan visai noteikti neņemtu tādu ice auto, kuram nav autohold-a,hud-a un ātrumslēg lāpstiņu pie (aiz)) stūres.

Varbūt nevaig to hudu pārslogot- atstāt tikai ātrumu, pieregulēt spilgtumu un nogriezt pašu projekcijas augstumu max zemu uz tā stikla.

Bet nu ok, katram savs.Vienīgi nav skaidrs, kur rodas tādi tie klauni, kas (tajā pašā) vējstiklā tieši sev degungalā piestiprina spilgtu (lielu un necaurspīdīgu) mobilo ierīci.Un tieši tagad,- lietū,tumsā..

felix65 23.oktobris 2024 6:32
1 0 Atbildēt

Un ko, ja tā HLOP!  un tas stikls paliek melns un tu jūti kā sāc savākt ķegļus? Ir ne īpaši gudri pilnībā paļauties un elektroniku. Nu kaut vai elektromagnētiskais impulss.

650 23.oktobris 2024 14:28
0 0 Atbildēt

Kādā veidā tas stikls var palikt melns? Baļķis/stiklā ja ienāk, vai kā? Līdzšinējās tehnoloģijas HUD displejam īsti nav sakara ar kādu tādu vējstiklā iebūvētu elektroniku. Projekcija ir vienkārši atspīdums.Kurš tur rodas tāpēc,ka šāds te hud-stikls satur "iestrādātus" neelektriskus metāla pavedienus.Tad jau jebkurš apsildāmais stikls ir bīstamāks, jo tajā tie pavedieni vismaz ir elektriski.

Ta jau būtu jārunā netikdaudz par paļaušanos uz Hud (kura attēlotos ātruma rādījumus tādā normālā mašīnā vadītājs var saredzēt vēl paralēli 2-3 vietās), kā par dažādu to līnij/joslu "lasītāju" uzticamību.Jo tas ir līdzatkarīgs no ceļa marķējuma fiziskā stāvokļa.

Vai piem ja adaptīvās kruīzkontroles vai aklāszonas sensors ir netīrs vai bojāts- tad uzreiz komplektā nestrādās vēl arī citi vadītāja assistenti.Arī uz automātisko tālo gaismu pārslēdzēju ne vienmēr var "paļauties" un katrs Lohs to jūtību sev var dažādi iestatīt- pat mašīnas lietotāja instrukcijā tas ir rakstīts..

Pat ja avārijas bremze vai "izvairīšanās no šķēršļa"- kādai tādai prastai lohumarkas mašīnai ar "tehnoloģiski atpalikušu" vadītāju aiz stūres te var sanākt problēma uz līdzenas vietas un pie vistuvākās iespējas.

Sviesc 23.oktobris 2024 10:00
0 0 Atbildēt

bet viss nepieciešamais sākot no navigācijas līdz videozvaniem un filmām un spēlēm pasažierim tiek parādīts uz vējstikla.

Diez kā filmu skatīšanšanās un spēļu spēlēšana uzlabo drošību? Kaut kā neiet kopā ar rakstā pausto, ka viss dēļ  drošības.

Sviests 23.oktobris 2024 10:05
0 0 Atbildēt

Tās filmas un spēles pasažierim - vadītājs to neredz, tāda tehnoloģija pastāv sen un izmantota arī skārienekrānos.

Pļurkt 23.oktobris 2024 13:26
1 0 Atbildēt

izstrādā holorāfisku displeju????????????????????????????????????

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Par vairākiem desmitiem centu litrā - kādēļ tuvākajos gados gaidāms ievērojams degvielas cenu kāpums (+ VIDEO) 4

Valsts budžeta projekts paredz, ka par degvielu nākamgad un aiznākamgad būs jāmaksā vairāk. Taču šis pieaugums būs niecīgs salīdzinājumā ar kāpumu, kas gaidāms no 2027. gada. Spēkā stājoties jaunām Eiropas Savienības prasībām par zaļināšanos, degvielas litra cena tuvāko gadu laikā varētu pieaugt pat par vairākiem desmitiem centu. Lasīt vairāk

 

Pašvaldībā diskutē par iespēju atcelt priekšrocības elektroautomašīnām "Rīgas satiksmes" apsaimniekotajās autostāvvietās 6

Galvaspilsētas domē pašlaik notiek diskusijas par iniciatīvu atcelt priekšrocības elektroautomašīnām SIA "Rīgas satiksme" apsaimniekotajās autostāvvietās, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē. Lasīt vairāk

 

Domes neizdarība var nolikt bērnus uz ielas ar intensīvu satiksmi - vēl var paspēt labot (+ VIDEO) 13

iAutolv skaidro, kādēļ Jūrmalā demontēta gājēju celiņa dēļ ir izveidojusies bērniem nedroša vide, ko spriežot pēc tehnikas neesamības, tik ātri kārtībā savest negrasās. Lasīt vairāk

 

Mini piesaka jaunos John Cooper Works Electric un John Cooper Works Aceman

Britu autoražotājs MINI Parīzes autoizstādē nodemonstrējis divus pilnīgi jaunus elektriskās piedziņas modeļus John Cooper Works Electric un John Cooper Works Aceman, solot, ka tirgū tie nonāks 2025. gada pavasarī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti