Glābsim Lielupes grīvu! Atjaunosim un atvērsim Jūrmalas ostu! 39

 

Foto: Manabalss

Manabalss | 19.februāris 2023 8:54

Tam ir nepieciešams veikt kuģu kanāla padziļināšanu vismaz līdz 3.5 metru dziļumam, kā arī atjaunot un nostiprināt erozijas skartos upes krastus. Sāksim Jūrmalas ostas attīstības programmas īstenošanu!

Ir jāizbeidz ilgstošā bezdarbība Lielupes grīvā. Jau trīs gadus Jūrmalas ostā pēc Jūras administrācijas paziņojuma ir slēgta pieeja jūrai. Regulāru dabas stihiju postījumu rezultātā Lielupes grīvā notiek jūras un upes krasta dinamiska erozija – noskalošana un krastu nogrūšana, tiek izgāzti simtiem koku, notiek plašu sēkļu veidošanās.

Aicinām nekavējoties atjaunot drošu kuģu ceļu un atvērt Jūrmalas ostu, veicot krastu nostiprināšanu un kuģu ceļa padziļināšanu. Jūrmalas ostai (agrāk Lielupes ostai) kā tūrisma galamērķim ir nozīmīga loma ne tikai Jūrmalas, Rīgas un Jelgavas, bet arī visas Baltijas un Skandināvijas valstu kontekstā. Jūrmalas osta ir piedalījusies dažādos projektos, tai skaitā Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmā "Uzlabota jahtu ostu infrastruktūra un ostu tīkla attīstība Igaunijā un Latvijā" u.c., ar mērķi piesaistīt ārvalstu burātājus, prezentējot mazo ostu piedāvājumus un pakalpojumus esošajiem un potenciālajiem viesiem no ārvalstīm.

Vēsturiski Lielupes akvatorijā ir izveidojušies vairāki nozīmīgi ūdens sporta klubi – airēšanas skola un jahtklubi, kas ir atpazīstami ne tikai Baltijā, bet arī plašāk pasaulē. Daudzas laivas un jahtas ir piedalījušās un uzvarējušas dažādās starptautiskās sacensībās. Tomēr ostas attīstību faktiski iznīcina bezdarbības rezultātā radītā avārijas situācija Lielupes grīvā. Jūrmalas osta ir paralizēta, jo nav iespējams no jūras iekļūt ostā un no upes – iziet jūrā; pie Vakarbuļļiem notiek strauja jūras un upes krastu erozija, tiek negatīvi ietekmētas un zaudētas aizsargājamas dabas teritorijas.

Netiek īstenota ostas attīstības programma, tai skaitā Lielupes grīvas krastu nostiprināšana. Jūrmalas osta ir vienīgā Latvijas mazā osta, kas sistemātiski nespēj organizēt savlaicīgu kuģu kanāla uzturēšanas darbu veikšanu, nodrošināt vides un navigācijas jautājumu sakārtošanu atbilstīgi labai jūrniecības praksei, Jūrmalas ostas un MK noteikumiem. Osta nepilda tūrisma galamērķa funkciju, kā rezultātā katru gadu Jūrmalas osta zaudē iespēju uzņemt daudzus burātājus, tai skaitā ūdens tūrisma viesus no ārvalstīm. Ostu spiesti pamest arī daudzi kreiserjahtu un kuteru īpašnieki.

Jūrmalas ostas laivu, kuteru un jahtu īpašnieki, burātāju kolektīvi, kā arī Jūrmalas, Rīgas un Jelgavas iedzīvotāji un burāšanas sporta atbalstītāji tāpēc aicina: 1. nekavējoties uzsākt avārijas situācijas likvidāciju Lielupes grīvā un atjaunot kuģu ceļa navigāciju, veicot padziļināšanu vismaz līdz 3.5 metriem; 2. nodrošināt piekļuvi jūrai un Jūrmalas ostas atvēršanu; 3. aktualizēt Jūrmalas ostas attīstības programmu un uzsākt tās īstenošanu, aizsargājamo dabas teritoriju atjaunošanu un krastu nostiprināšanu.

Saskaņā ar Pašvaldību likumu, ŠĪS INICIATĪVAS IESNIEGŠANAI JŪRMALAS VALSTSPILSĒTAS DOMĒ IR NEPIECIEŠAMI VISMAZ 300 JŪRMALĀ PIERAKSTĪTU LATVIJAS PILSOŅU VECUMĀ VIRS 16 GADIEM PARAKSTI. Vācamo parakstu skaitu iniciatīvas autors tomēr nosaka uz pusi augstāku, lai dotu iespēju parakstīties un paust savu attieksmi arī citu pašvaldību iedzīvotājiem, jo Lielupes kuģojamība nav tikai vienas pašvaldības interesēs.

Parakstāmies aktīvi un droši!

Foto: Ekrānšāviņš

20.02.2023 uz plkst.10:00 ir 479 paraksti Foto: Ekrānšāviņš

 
39 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Opis 20.februāris 2023 9:25
9 0 Atbildēt

Kamēr bija zvejnieku kolhozs, tikmēr bagarēja Lielupes ieteku ieteku. Kolhoza nav, neviens nebagarē, bet Jūrmala iegulda miljonus jahtu ostā, kurā neviena jahta nevar iebraukt, jo grīva tik sekla, ka var pārbrist!

Man jau liekas, ka tur vajag molu-jūras vārtus, citādi bagarēšana būs mūžīga! Ja nebagarēs, un nebūvēs molu, Lielupe grauzīs nost krastu Rīgas virzienā, bildē to jau labi redz!

Pagooglējiet 19.februāris 2023 16:25
8 0 Atbildēt

Jūrmalnieki trusim nopirka jau zelta ķēdi un apmaksāja narkoārstēšanos.

Padziļināšanai naudas nepalika

Neaaprotu 19.februāris 2023 10:32
4 0 Atbildēt

Tak skultes ostā cīnās par ekoloģiju, putniem utt, un ka neko tur nevaja darīt lai visi ir zaļš un visi var peldēt.

Te atkal cīnās par to lai tās laivas var benzinu ar eļļu tecināt ne tikai lielupe, bet arī jūrā.

Nu jūs tur apriģiļites

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti