Bet neietekmē. Ietekmēt var, bet iespēja ir ļoti maza. Tu vari iedot kādus ciparus, cik Latvijā pagājušajā gadā ir aizgājuši bojā vai sakropļoti cilvēki, kuri cietuši satiksmes negadījumos, kuru cēlonis ir par 10 km/h pārsniegts ātrums? Diez vai. No šī viedokļa par dubultu morāli varētu nosaukt arī, piemēram, necepšanos par badu Āfrikā, diktatūru Ziemeļkorejā utt. Tas ir normāli, ka ir kādas lietas, kas vienam ir aktuālākas, kā citas, un par to viņš arī runā/cepjas/diskutē... sauc kā gribi.
"Tie 30 km/h pilsētā, ko laiku pa laikam piemin, atsaucoties un ārzemju pieredzi, cik dzīvību un veselību tā varētu saudzēt"
Jā, un cik dzīvību varētu saudzēt no C19, ja uztaisītu pilnīgu lokdaunu kā tas ir ne vienā vien valstī, ieviestu totālu karantīnu, slēgtu pilnīgi robežas? Bet es nesaku, ka tā ir jādara. Ir jābūt samērīgumam. Jo pēc tevis rakstītā, tad varbūt vispār aizliegt auto transportu pilsētās? Pasaudzētu vēl vairāk dzīvības.
"Par to pieveram acis, bet covids - oi, tur vajag piesargāties, jo viens eksperts teica, ka bīstami..."
To saka nospiedošs vairums epidemiologu, infektologu un mediķu vispār, nevis "viens eksperts". Kaut kā jocīgi sanāk - ja mums ir veselības problēmas, mēs ejam pie ārstiem, it kā uzticamies viņu rekomendācijām un ārstēšanas metodēm, bet, tiklīdz runa ir par Covid, tā paši esam gudrāki un labāk zinām, kā pret to cīnīties, vai vispār vajag cīnīties un autoritātes kļūst tādi "eksperti" kā Gobzems vai Pļaviņš.
"Mums gadā noslīkst ap 200 cilvēkiem, bet tur reizi gadā seko uzsaukums - esam prātīgi peldoties."
Nu, nav jau tā, ka tikai reizi gadā... Praktiski visu peldsezonu skan brīdinājumi gan par peldēšanos, gan pārmērīgu lekšanu uz galvas. Ir izlikti brīdinājumi pie peldvietām, ir reklāmas TV, radio, internetā, intervijas ar ratiņkrēslā sēdošajiem utt. Tāpat daudz ziņās par to stāsta, īpaši, laikos, kad šādu gadījumu skaits pieaug. Bez tam, slīkšana tomēr nav lipīga un tava, atvainojos, cilvēka x noslīkšana neietekmēs cilvēka y noslīkšanu. Un, tici man, pie šāda razklada nākamgad būs stipri vairāk kā 200 ar C19 mirušo.
"Dumpis jau kopš februāra visu laiku vaimanāja, ka nu tik i būs, nu tik i būs un nekas ne bija, ne ko."
Nemaz jau tā arī nevaimanāja. Jā, brīdināja, bet pirmo reizi no sūdiem tikām ārā diezgan veiksmīgi. Paveicās vai pateicoties Dumpim&Co - kas to lai zina, domāju, ka abi faktori. Arī tagad saka, ka patreizējo skaitu un pat vēl lielāku mēs varam turēt. Problēma jau ir tajā, ka līdz pavasarim vēl tālu un nevar zināt, cik ilgi vēl būs šis pieaugums. Ja zinātu, ka tas apskātos pie, piemēram, tūkstoša vai kaut diviem dienā, tam varētu visu pielāgot un kādus grožus palaist vaļā. Bet nezina jau, izplatība ir galīgi nekontrolēta. Te vēlreiz jāpiemin - es šobrīd galīgi neaizstāvu valdību. Jau iepriekš rakstīju, ka nepavisam nepatīk ārkārtas situācijas, tā teikt, korelācija ar ekonomikas nenoskalošanu podā.
Nevajag jau uzreiz pieminēt lietas, kas mums nav īsti saistošas - badu Āfrikā vai tamlīdzīgi. OK, labi, varbūt autobraukšana nav veiksmīgākais piemērs, bet paņemsim citu lietu - pašnāvību apjoms covida dēļ (zaudēti darbi, izjukusi ģimenes dzīve, vēl kas). Nedomāju, ka šādi dati jelkad tiks publicēti (vai vākti), bet domāju, ka skaitļi nebūtu optimistiski.
Radiniecei vajag acu operāciju, bet ārsts saka, ka tā var arī nepienākt, jo piesardzības pēc kaut ko vēršot ciet un vaļā būs tikai tad, ka "būšot labi". Kad? Varbūt pavasarī. Pavisam reāla problēma, bet bez iespējām risināt.
Par ticēšanu ārstiem. Daļēji piekrītu komentāram, ka it kā ir jocīgi reizumis ticēt, reizumis ne, taču ir viens bet. Sāpoša ceļgala gadījumā viens ārsts var ieteikt operēt, cits - vingrināt, taču covida gadījumā ir tikai viens viedoklis - vissirslikti. Man tuvam cilvēkam darbs saistīts ar medicīnu un zināmo ārstu viedoklis neoficiāli runājot nu galīgi nav tāds, kā tiek pausts medijos, taču ja viņus intervētu, esmu pārliecināts, ka viņi runātu "kā vajag". Nevienam nav vēlmes kļūt par melno avi.
Un par Dumpja vaimaināšanu - oi, vaimaināja un kā vēl vaimanāja. Februārī/martā satraucās, kā nu būs. Paiet mēnesis, ir ok. Tad - ai, Lieldienas tuvojas, nebūs labi. Pēc Lieldienām sliktāk netika, tad viņš pauda satraukumu par to, ka maija brīvdienās tauta jau nu nespēs iztikt bez kopistiskas gaļas cepšanas. Un arī tad neiestājās lielā mirstība. Tad nāca briesmīgie Jāņi un atkal Dumpis bija satraukts par to, ka tauta noteikti vienosies kopīgā līgošanā. Tauta vienojās, bet neapmira. Pēc tam gan viņš laikam pierima.
Citādi to kā par vaimanāšanu nenosauktu. Var jau būt, ka viņš patiesībā domā ko citu un šis ir tikai darba dēļ pozicionēts viedoklis, bet paudis viņš to ir un uz nerviem krīt visnotaļ. Tie citi epidemiologi kaut kā pamanās neradīt tādu aizkaitinājumu kā šis kungs ar savu regulāro parādīšanos un saukli "vissbūsslikti".
P.S. Joprojām neizprotu, ja reiz visu slēdz ciet, kas būvmateriālu veikalos ir tik vitāli svarīgs, ka bez tiem nekā.
Laikam pa vienam būs atbildes jāliek.
"Nevajag jau uzreiz pieminēt lietas, kas mums nav īsti saistošas - badu Āfrikā vai tamlīdzīgi. OK, labi, varbūt autobraukšana nav veiksmīgākais piemērs, bet paņemsim citu lietu - pašnāvību apjoms covida dēļ (zaudēti darbi, izjukusi ģimenes dzīve, vēl kas). Nedomāju, ka šādi dati jelkad tiks publicēti (vai vākti), bet domāju, ka skaitļi nebūtu optimistiski."
Pašnāvības, tāpat kā slīkšana, nav lipīgas. Tās ir katra indivīda brīvas izvēles. Par to jau te iepriekš diskutējām ar pusiju. Par zaudētajiem darbiem - iepriekšējās krīzes laikā arī tie tika zaudēti. Es arī zaudēju. Tā tas krīzes laikos notiek. Arī kara laikos zaudētu darbu. Izjukusi ģimenes dzīve? Nu, atvaino, ja C19 dēļ izjūk ģimene, tad tajā pamatīgas problēmas jau ir bijušas pirms tam un C19 ir tikai sekas. Cēlonis būtu jāmeklē citur.
Par izjukušajām ģimenēm varu piekrist tikai daļēji.
Saka - jā, kas jūs par ģimeni, ka nevarat kopā nodzīvot 24/7? Bet varbūt šī ģimene taisni tamdēļ tīri labi satika, jo dienā šķirti (pa darbiem), bet vakarā kopā. Šāds ģimenes modelis darbojies gadiem, bet te īpašos apstākļos izrādās, ka jaunā veida kopdzīve nav īsti piemērota.
Praktisks piemērs ir brāļu un māsu attiecības, ko esmu daudzkārt novērojis. Kā kopā dzīvo, tā visu laiku ecējas, bet tiklīdz katrs aiziet savā dzīvē, tā attiecības ievērojami uzlabojas, kas atkal var pasliktināties, ja kopā padzīvo (tieksim, atvaļinājuma laikā laukos) kādu brīdi ilgāk.
"Radiniecei vajag acu operāciju, bet ārsts saka, ka tā var arī nepienākt, jo piesardzības pēc kaut ko vēršot ciet un vaļā būs tikai tad, ka "būšot labi". Kad? Varbūt pavasarī. Pavisam reāla problēma, bet bez iespējām risināt."
Tā jau tad ir konkrētā ārsta vai ārstniecības iestādes izvēle. Valsts neaizliedz operēt acis.
"taču covida gadījumā ir tikai viens viedoklis - vissirslikti. Man tuvam cilvēkam darbs saistīts ar medicīnu un zināmo ārstu viedoklis neoficiāli runājot nu galīgi nav tāds, kā tiek pausts medijos, taču ja viņus intervētu, esmu pārliecināts, ka viņi runātu "kā vajag". Nevienam nav vēlmes kļūt par melno avi."
Ko nozīmē "covid gadījumā vissirslikti"? Tas, ka tevi izolē, lai neaplipini citus?
Bet par to "man tuvam cilvēkam..." "... viedoklis nesakrītot..." tads blā blā vien ir, atvaino. Pilns feisbuks ir ar tādiem stāstiem. Vēl šorīt lasīju vienu, kura "paziņām" kaut kāds onkulītis nomiris un esot piedāvāts atļaut kā nāves cēloni rakstīt Covid19, jo tad apglabās par brīvu un vēl 1500 euro pabalstu došot. Ar par tām "melnajām avīm" - ja viņi nesaka, ko domā, tad mīzēji viņi ir. Bet arī man tuvs cilvēks ir ar medicīnu saistīts - mamma strādā NMPD. So what? Tagad mērīsimies ar krāniņiem, kuram tad tas tuvais cilvēks ir "tuvāks medicīnai"?
Ko nozīmē vissirslikti? Tas, kā viss tiek pasniegts ir diezgan dramatiski. Iz sērijas - saslimsi, nomirsi. Ja tomēr ne, tad smagi slimosi.
Vari man nestāstīt fantastikas stāstus no fb par pagrabos pārstādītām nierēm u.tml. Lai raksta - cilvēki alkst popularitātes, tad nu publicēs dajebko.
Man Tevi nav jāpārliecina, ka manējie medicīnas informācijas avoti ir labāki par Tavējiem. Ja Tava mamma ir mediķis un viņai liekas, ka viss ir dramatiski - ok, vari būt piesardzīgs. Manējie liecina pretējo un attiecīgi rīkojos es.
Tas viss atsaucoties uz to, ka mēs neticam ārstiem.
"Citādi to kā par vaimanāšanu nenosauktu. Var jau būt, ka viņš patiesībā domā ko citu un šis ir tikai darba dēļ pozicionēts viedoklis, bet paudis viņš to ir un uz nerviem krīt visnotaļ."
Viss atkarīgs, kā to informāciju uztver. Es to nesaucu par vaimanāšanu. Tiesa, pavasarī bija pārāk daudz nezināmā. Un labi, ka prognozes vai aizdomas nepiepildījās. Bet Dumpi dzird visvairāk, jo viņš tas galvenais un pie viņa mediji arī visvairāk griežas. Ja būtu izvēlēts cits, tad "tavu aizkaitinājumu radītu" cits. Jo kopumā epidemiologiem viedoklis ir visai līdzīgs.