- Sludinājumi
- Ziņas
- Vīriem
- Tehnoloģijas
- Sports
- Video&TV
- Forums
- Lasītāju pieredze
- Akcijas
- Jautā ekspertam
nomiks rakstīja: Mājā ir Buderus siltumsūknis kopš 2011.gada. Kontūra ierakta 900 m garumā. Funkciju pilda labi, TEN pa 12 gadiem ir pieslēdzies tikai dažas reizes un kopā ne vairāk kā 2 h. Tā kā visas pasakas par to, ka pie -20 katls vairs nestrādā, es laižu gar ausīm. Mana pieredze liecina par pretējo. Pirmajos gados bija diezgan kašķīgs katls (sistēma), ik pa laikam saucu meistaru, bija jāmaina pa kādam sūknim (ļoti dārgi). Vienreiz nācās mainīt arī ūdens tvertni (300 l) (vēl dārgāk). 2 x gadā nepieciešams papildināt ārējo kontūru ar dzesēšanas šķidrumu. Kaut kur tajos 900 m tas tomēr pazūd. Kad būvēju māju, gaisa siltumsūkņi nebija piemēroti (lasīt - efektīvi) mājām virs 150 m2. Ja būtu jāizvēlas šodien, - nedomājot izvēlētos gaisa siltumsūkni apvienojumā ar saules paneļiem.
Ko tu domā ar to “izvēlētos gaisa siltumsūkni”? Tev jau ir ģeotermālais nevis gaiss-ūdens! Principā viss atkarīgs no tā cik liela māja, ilgtermiņā uz lielu māju 450+ m2 ģeotermālais būs izdevīgāk. Bet principā jāskatās kopējā apkures sistēma, jo vari uzlikt kaut krutāko un dārgāko gaiss-ūdens siltumsūkni, be ja pārējā apkures sistēma nebūs pienācīgi projektēta un attiecīgi izbūvēta, tā pat būs auzas, tas pats protams ar pašu māju/ēku. Visādi citādi ss ir ļoti labi!
aivars64 rakstīja: 2012.g. Panasonic gaiss-ūdens 12kw uz 155kv.m. tikai radiatori. Izmaksas 4200LVL mīnus KPFI 50%. Gada elektrības patēriņš 6000 kw/h. Apkope pirms sezonas ap 100 eur.
Patēriņš ir tīri uz apkuri? Cik temp. uz radiatoriem iet piemēram pie -10?
ZZZZ rakstīja: Te nu mēs nonākam pie mazas bet atklāsmes. Nekas labāks par gāzes caurplūdes sildītāju nav. Boileri, spiedieni, nogulsnes, kaļķi, baktērijas, apkopes, telpas m2, sazemējumi el aizsardzības dažādi izpildījumi/ne?
Nop. Tevis piesauktais ir nelielai dzīves platībai. Man uz māju bija jāizvēlas ss vai tikpat sarežģīts gāzes katls. Un arī apkope / problēmas/ meistari ir gluži līdzīgs lielajiem gāzes katliem un ss. Tavu caurplūdes Junkeru jāmēra pret kautkādu Nordis vai igauņu ss, kur nav visas tās Nomika piesauktās ģeķības.
topinamburs rakstīja: No kurienes priekštats, ka gaisa SS efektivitāte ir lielāka? Tā ir pārāk atkarīga no gaisa temperatūras.
Viņu efektivitāte nomainās pie aptuveni +5C ārā (t.i. +7C ideālā zemes t - energopatēriņš sistēmas kustināšanai). Ja paskatīsies meteodatus, LV zem +5C ir diezgan maza gada daļa
Nortel rakstīja: Mīnuss ir etilēnglikols, kam ir salīdzinoši īss kalpošanas laiks, sarežģīta papildināšana un ļoti augstas prasības pret savienojumu blīvējumiem.
Man bija atvērtā sistēma (ģeotermālais uz 2 urbumiem) . Tur etilēnglikols ir ļoti īsā cilpā. Kā mīnuss minams pastāvīgā netīrumu plūsma, kas nosaka nepieciešamību regulāri tīrīt sistēmas auksto galu
msh rakstīja: Nomik, tev par pirmajiem diviem punktiem pašam smiekli nenāk? :D
Telpa ir nepieciešama, bet nu iebērt katlā ir problēma? Man tvertnes tilpums ir 750kg, pieberu un aizmirstu...
DJ40 rakstīja: Man 1x gadā atved 5t un viss...3-4 reizes gadā pelni jāizgrābj. Īpaši no gāzes katla neatšķirās😀
Tās 5 tonnas uzreiz saber tvertnē? Cik lielu telpu vajag tvertnei? Vai nav tā, ka atver kravas auto paletes, ar pacēlāju iekrauj pagalmā un tālāk stiep pats? Es nestrīdos, ka arī granulas ir ok. Katram savas izvēles. Uzskatu, ka visērtākais ir kirināt ar gāzi, bet vislētāk ir kurināt ar siltumssūkni apvienojumā ar saules paneļiem. Ja ir savs mežs, var arī ar malku, bet tad gan ir čakara gan ar skaldīšanu, gan krāmēšanu, glabāšanu, kurināšanu, skursteni... Kā lai visa ğimeme aizrauc ziemā slēpot uz divām nedēļām? Vajadzīgs kāds, kas kurina. Gāzei un SS šī nav problēma. Ja liela granulu tvertne, gan jau, ka arī granulām tā nav problēma.
WALA rakstīja: Manam granulniekam paletes no vārtiem līdz pat katlam piebrayc ar rohlu, pa lielam tikai tik cik pacelt un kaut kādus 200 kg vienā piegājienā sabērt bunkurā Jātīra (cheap-shit polis, pirkts lai ir kamēr no mājas visu mitrumu izdzīs un tad domātu tālāk) 1x2 nedēļās intensīvas apkures sezonā, bet arī retāk nav problēma. Bet nu vismaz teorētiski (neesmu redzêjis darbībā) ir katli kurus ļoti reti jāapkalpo un pelnus aizskalo kanalizācijā ... P.S. tā aarī neesmu to katlu mainījis - vienīgā neērtība "bieži" jātīra ...
Kamēr man bija Grandeg katls, bija līdzīgi kā Tev, nu jau dažus gadus ir polis, no problem, stipri ērtāk un ekonomiskāk.
Siltumsūksnis Gaiss - Ūdens, kāda pieredze, atsauksmes