PVN un citi nodokļi. Skaidrojumi, interpretācijas, meteriāls skolu programmām.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004

en.wikipedia.org/wiki/Value-added_tax  Pievienotās vērtības nodoklis (PVN vai preču un pakalpojumu nodoklis (GST), vispārējais patēriņa nodoklis (GCT)) ir patēriņa nodoklis, kas tiek aplikts ar pievienoto vērtību katrā produkta ražošanas un izplatīšanas posmā. PVN ir līdzīgs tirdzniecības nodoklim un bieži tiek salīdzināts ar to. PVN ir netiešs nodoklis, jo patērētājs, kas galu galā uzņemas nodokļa slogu, nav subjekts, kas to maksā. Konkrētas preces un pakalpojumi parasti ir atbrīvoti dažādās jurisdikcijās.

Uz citām valstīm eksportētie produkti parasti ir atbrīvoti no nodokļa, parasti izmantojot atlaidi eksportētājam. PVN parasti tiek ieviests kā uz galamērķi balstīts nodoklis, kur nodokļa likme tiek noteikta atkarībā no ražotāja atrašanās vietas. PVN rada aptuveni piekto daļu no kopējiem nodokļu ieņēmumiem visā pasaulē un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidū.[1]: 14  2023. gada jūnijā 175[2] no 193 valstīm, kurās ir ANO dalībvalstis, strādā. PVN, ieskaitot visas ESAO dalībvalstis, izņemot ASV.

 
Bradypus Reģ.: 09.06.2017
1 0 Atbildēt

"Patērētājs, kas galu galā uzņemas nodokļa slogu, nav subjekts, kas to maksā."

Pareizā atslēgfrāze... PVN ir nodoklis, kas tiek iekasēts no elektorāta, apgalvojot, ka to maksā buržuji. Varbūt nojaut, kāda varētu būt atbilde par PVN izprates iekļaušanu skolu programmā tēmā par izglītības sistēmu.

core Reģ.: 03.01.2017
0 0 Atbildēt

Ej pamācies vai uztaisi atdsevišķu tēmu, kur turpināt savu izprāšanu par PVN shēmām, no kurām nekā nesaproti. Volx taisnība - PVN nav C19

Tā jau domāju, ka neko loģisku nespēsi atbildēt 😂

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Kādam dundukam jābūt, lai atzīšanu, ka tēma nav pareizā, sauktu par "neko loģisku" un to pilnīgi bezjēdzīgi iekakātu atbilstošajā?

core Reģ.: 03.01.2017
0 0 Atbildēt

Oi, kā sāp ka apdirsies kārtējo reizi 😂

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Apdirsies esi tikai tu, baidoties savus jautājumus uzdot atbilstošā tēmā un tupi diršoties.

iciks Reģ.: 29.05.2013
2 0 Atbildēt

O, foruma granddirsējs uztaisījis jaunu tēmu par kārtējo lietu, par ko nenieka nejēdz.

core Reģ.: 03.01.2017
0 0 Atbildēt

Bradypus rakstīja: Apdirsies esi tikai tu, baidoties savus jautājumus uzdot atbilstošā tēmā un tupi diršoties.

Nu labi, nav jau grūti pārkopēt, bet smieklīgi, ka visu laiku tev tas netraucēja, pēkšņi par tēmu sāki satraukties

1. Var jau būt, ka es tāds tups, bet man liekas, ka tomēr ne es. Tu man vari kaut ko iecitēt kaut no dvēseļu puteņa, tas tikpat precīzi atbildēs uz jautājumu. Skumīgi, ka esi iemācījies vienu citātu, pats pat nesaprotot, ko ar to gribi pateikt. Kāda vēl visa darījumu ķēde? Ja tas koks no meža ir nonācis līdz manam ofisam, kur tas tiks iestrādāts grīdā/sienā/podā? Ko man vēl šajā ķēdē iekļaut? To ka tas koks kādreiz satrūdēs un nonāks atpakaļ dabā?

2.Kā pierādija 1. punkts tomēr var, un es tev varu vēl iedot piemērus, bet pat tajos gadījumos kad PVN tiek nomaksāts, to maksā GALA PATĒRĒTĀJS. Kā tu redzēji visos manos piemēros msh gateris PVN nesamaksāja nevienā variantā.

Un kā jau tu pats atzini, PVN esamība vai neesamība manu peļņu neiespaido, jo es savus 50 eiro dabūšu jebkurā gadījumā, līdz ar to, kā jau teicu, neviens uzņēmums PVN nerēķina iekšā savos peļņas aprēķinos, jo to maksā nevis uzņēmums, bet pircējs.

3. Tieši tā - NEKĀ, kā jau es pašā sākumā teicu.

4.Tu pats vispār saproti, kas tur rakstīts?

Citēšu tevi: "Jo izdevīgi noklusē faktu, ka reversā PVN uzņēmumi ne tikai izraksta 0% reēķinus, bet saņemtos apmaksā ar visu PVN, nevis ieskaita to priekšnodoklī"

Un tagad izlasi vēlreiz ko tu nocitēji. Varbūt labāk divreiz. Tu vispār saproti ar ko atšķiras RAŽOTĀJS no PIRCĒJA? Rēķina IZRAKSTĪTĀJS no SAŅĒMĒJA? Un tur ir runa par vienu konkrēto ķēdi, protams, ka nevienam nav tiesību uz priekšnodokli, jo PVN nevienā brīdī netika samaksāts, bet tas netraucē priekšnodoklī likt jebkurus citus rēķinus, kas tajā mēnesī ir ienākuši, pat ja tu izrakstījis esi tikai 0% rēķinus.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti