Lietuvas ceļu administrācija: ES tendence ir finansēt elektrotransportu un dzelzceļu, nevis ceļus

 

Foto: Ekrānšāviņš no Google.com

Latvijas Valsts Ceļi | 27.aprīlis 2017 11:21

Lietuvas Ceļu administrācijas speciālisti uzskata, ka Eiropas Savienības (ES) tendence ir nefinansēt ceļu infrastruktūras attīstību, tā vietā pievēršot vairāk uzmanības elektrotransporta izmantošanai un dzelzceļa infrastruktūras attīstībai.

Tāpēc Lietuvas Ceļu administrācija strādā pie citu finansējuma avotu izpētes, ikgadējā ceļinieku konferencē pauda administrācijas direktors Egidijs Skrodenis. Patlaban Lietuvas Ceļu administrācija piesaista konsultantus alternatīvo finansēšanas modeļu izvērtēšanai.

Lietuvas ceļu tīkls daudz mazākā mērā tiek finansēts no ES fondu līdzekļiem, un tam ir pieejams ievērojami lielāki līdzekļi no valsts budžeta. Nākamgad Lietuvas ceļiem no ES būs pieejami 86 milj. eiro, bet 2019. gadā – 29 milj. eiro. Kopumā Lietuvas ceļiem šogad pieejami 590 milj. eiro, no kuriem ES līdzekļi ir 91 milj. eiro. Lielāko daļu ceļu budžeta veido ieņēmumi no akcīzes nodokļa – 377 milj. eiro., 71 milj. eiro ir iepirkumos ietaupītie līdzekļi, 37 milj. eiro – ienākumi no nodevas par ceļu lietošanu, jeb eirovinjetes, vēl 12 milj. – no kravas auto nodevas.

Galvenā Lietuvas Ceļu administrācijas prioritāte ir VIA Baltica posmu pārbūve par automaģistrāli. Astoņu projektu izsoles sāksies šogad 2.ceturksnī. Projekts sācies 2015. gadā un to plānots realizēt līdz 2022. gadam, un kopējās izmaksas sasniegs 950 miljonus eiro. Galvenie ieguvumi būs palielināta drošība un samazināts negadījumu skaits, īsāks braukšanas laiks, ērti braukšanas apstākļi, samazinātas transportlīdzekļu ekspluatācijas izmaksas, kā arī samazinātas ceļa uzturēšanas un remontu izmaksas.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 6

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 5

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 1

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti