"Latvijas valsts ceļi": 64,1% galveno valsts autoceļu ir labā un teicamā stāvoklī 3

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 18.februāris 2019 12:18

Pēc 2018.gadā veiktajiem remontdarbiem valsts autoceļu tīklā 64,1% galveno autoceļu ir labā un teicamā tehniskā stāvoklī, 10,3% ir apmierinošā stāvoklī, bet 25,6% - sliktā tehniskā stāvoklī, aģentūru LETA informēja AS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) Komunikāciju daļā.

Uz valsts reģionālajiem autoceļiem 34,6% autoceļu ar asfalta segumu ir teicamā un labā stāvoklī, 22,6% tehniskais stāvoklis ir apmierinošs, bet 42,8% - slikts un ļoti slikts. Uz grants seguma reģionālajiem autoceļiem 6,6% ir labā stāvoklī, 47,8% - apmierinošā un 45,6% - sliktā stāvoklī.

Uz valsts vietējiem autoceļiem 31,6% autoceļu ar asfalta segumu ir teicamā un labā stāvoklī, 26,3% tehniskais stāvoklis ir apmierinošs, bet 42,1% - slikts un ļoti slikts. Uz grants seguma vietējiem autoceļiem 6,1% ir labā stāvoklī, 47,4% - apmierinošā un 46,5% - sliktā stāvoklī.

Lai veiktu nepieciešamos darbus valsts autoceļu tīklā, katru gadu ir nepieciešami 636 miljoni eiro. Jau vairāk nekā 25 gadus valsts autoceļu tīkls tiek uzturēts nepietiekama finansējuma apstākļos, tāpēc ir izveidojies neizdarīto darbu deficīts četru miljardu eiro apmērā. Kā sekas liela daļa valsts pārziņā esošo autoceļu ir sliktā un ļoti sliktā tehniskajā stāvoklī.

Kopumā šajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā no 2014. līdz 2020.gadam Kohēzijas fonda (KF) līdzfinansējums valsts autoceļiem bija 256,9 miljoni eiro, bet no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) - 277 miljoni eiro. Šogad tiks sākti divi pēdējie šī plānošanas perioda projekti ar KF un ERAF līdzfinansējumu - Vidzemes šosejas "Sēnītes" posma rekonstrukcija un reģionālā autoceļa Ventspils - Kuldīga - Saldus (P108) posms.

Būvdarbus "Sēnītes" posmā uz Vidzemes šosejas (A2) veiks piegādātāju apvienība "Binders un ACB". Līgums paredz Vidzemes šosejas posma no Garkalnes līdz Sēnītei (25,50.-39,40 kilometrā) abu brauktuvju un Valmieras šosejas (A3) posma no Sēnītes līdz tiltam pār Gauju (0,00.-1,65 kilometrā) segas pārbūvi. Būvdarbu līgumcena ir 38,5 miljoni eiro ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) un tie tiks finansēti gan no ES Kohēzijas fonda, gan no valsts budžeta apakšprogrammas Valsts autoceļu uzturēšana un atjaunošana un citām valsts budžeta programmām. Būvdarbu posmā ir divas brauktuves ar divām joslām katrā virzienā un deviņi satiksmes pārvadi Sēnītes mezglā un viens pie Vangažiem. Tiltam pār Gauju (uz A3) tiks mainīts asfaltbetona segums.

Savukārt pēdējais šī plānošanas perioda iepirkums ar ERAF līdzfinansējumu vēl nav noslēdzies. Tie autoceļa Ventspils - Kuldīga - Saldus (P108) pārbūves darbi posmā no Ventspils līdz pagriezienam uz Zirām (3,93.-24,60 kilometrā). Šajā posmā vietām paredz pilnībā nomainīt ceļa segas pamata slāņus, vietām tos pastiprināt, kā arī uzklāt divas kārtas asfalta. Tiks uzlabota arī ūdens novades sistēma un atjaunotas sabiedriskā transporta pieturvietas.

 
Visi komentāri
 
Raivis 18.februāris 2019 19:47
5 0 Atbildēt

Nez kāpēc,man gadījušies tikai tie 25,6%!

kika 18.februāris 2019 20:27
1 0 Atbildēt

Kur tie ceļi ir? Ja pat visās pilsētās bedres kā uz grantsceļiem? Viņi laikam apseko tos meža ceļus kas izveidoti caur mežiem lai baļķus vieglāk izvest,tie gan ar glanci sabūvēti.

abh 19.februāris 2019 10:43
0 0 Atbildēt

Pašiem smiekli nenāk par tādu statistiku?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti