Pārbūvēta viena no senākajām valsts ceļu būvēm – Kaķupītes caurteka (+ FOTO) 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Latvijas Valsts Ceļi | 11.maijs 2019 12:11

Vaivē, Vidzemes šosejas (A2) 85,6 kilometrā ir pabeigti Kaķupītes caurtekas pārbūves darbi. Šīs caurtekas sākotnējā izbūve ir datēta ar 1850. gadu, un tā bija viena no senākajām valsts pārvaldībā esošajām ceļu būvēm, kā arī viena no lielākajām caurtekām valsts ceļu tīklā.

Kaķupītes caurtekas garums ir 27 metri  un platums – 7,5 metri. Vēsturiskā caurteka 70 centimetru biezumā bija būvēta no ķieģeļiem. Taču apsekošanas laikā tika konstatēts, ka, salīdzinot ar 1996. gadā veiktajiem mērījumiem, vecā ķieģeļu caurteka bija nosēdusies par 17 centimetriem un draudēja sagāzties. Pārbūves laikā ir izveidota jauna dzelzsbetona konstrukcija, kurai iekšpusē vienā kārtā ir izklāti ķieģeļi, kas ņemti no vecās caurtekas velves. Būvdarbu gaitā tika pārrakti 7500 m³ grunts.

VAS Latvijas Valsts ceļi projektu vadītājs Didzis Zvirbulis, kurš uzraudzīja būvdarbu procesu, atzīst, ka lielākais izaicinājums būvdarbu laikā bija nodrošināt satiksmi pa saliekamo tiltu virs 12 m dziļas būvbedres. Sarežģītākais darbs bijis atjaunot caurtekas konstrukciju, arī ieteces un izteces nostiprinājumus to vēsturiskajā izskatā. Tā, piemēram, karnīze virs caurtekas sastāv no 1,5-2 tonnu smagiem akmeņiem. Projekta autors Ģirts Šķupelis no SIA Projekts 3 bija vadījies pēc pieejamajiem 19. gadsimta tipveida caurteku projektiem. D. Zvirbulis atzīst, ka kopumā ir gandarīts par paveikto un projekta rezultātu.

Pārbūvi veica SIA Rīgas tilti, darbu līgumcena bija 862 000 eiro (ar PVN), būvdarbi ilga gadu.

 
Visi komentāri
 
seller 11.maijs 2019 18:25
4 0 Atbildēt

viens no retiem gadījumiem, kad remonta laikā luksofora darbība bija saprogrammēta visai saprātīgi, braucu tur diezgan bieži, nekad nebija pārāk ilgi jāgaida!

Osis 14.maijs 2019 13:29
1 1 Atbildēt

Varam lepoties, ka Latvijā ir vissliktākie ceļi, bet skaistākās caurtekas. Vajadzētu pie šī arhitektūras pieminekļa nolikt brūno zīmīti ar ieteikumu visiem apstāties un apskatīties.

Būtu labāk šāds skaistums "pārvietots" kaut kur citur kur varētu pa to novirzīt gājējus kas šķērso ceļu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti