Ķīnas pieredze liecina, ka 5G var palīdzēt koronavīrusa ārstēšanā

 
Huawei | 27.marts 2020 10:44

Covid-19 uzliesmojums ir radījis milzīgu spiedienu uz sabiedrības veselības aprūpes sistēmu un epidēmijas reaģēšanas mehānismiem visā pasaulē. Ķīna, kurā aizsākās slimības uzliesmojums un vīrusa izplatība ir norisinājusies visilgāk, šobrīd kalpo par vienu no piemēriem citām valstīm, kas vēl atrodas agrākās vīrusa izplatības stadijās.

Uzņēmumi Huawei un Deloitte kopīgi analizējuši vīrusa kontroles un ārstēšanas piemērus Ķīnā, lai noskaidrotu, kā 5G galvenās iezīmes - ātrs savienojums un spēja pārraidīt lielu datu apjomu, sadarbojoties ar mākslīgo intelektu un mākoņpakalpojumiem, var uzlabot pandēmijas diagnostikas un ārstēšanas efektivitāti.

Augstāka prasības tīkla jaudai un savienojuma ātrumam

Vīrusam izplatoties, Ķīna par valdības galvenajiem uzdevumiem izvirzīja stabilitātes atjaunošanu sabiedrībā un slimības uzliesmojuma kontroli. Lai to panāktu, tika izveidota ātra saziņa un stabila datu apmaiņa nepārtrauktai inficēto pilsoņu uzraudzībai un ārstēšanai. Deilotte un Huawei kopīgi veiktajā pētījumā secināts, ka paredzamā tīkla noslodze ir mērāma pēc pacientu stāvokļa - jo vairāk smagu saslimšanas gadījumu, jo augstākas prasības tīkla infrastruktūrai.

Lai ātrāk atklātu potenciālos saslimušos, sabiedrība tiek uzraudzīta ar reālā laika temperatūras mērīšanas kamerām. Lai šī sistēma darbotos efektīvi, spēja pārraidīt lielu datu daudzumu kļuva par svarīgāko tīkla kritēriju. Lai nekavējoties izolētu vīrusa pārnēsātājus, ārstiem pēc iespējas ātrāk ir jāsaņem potenciāli inficēto cilvēku analīžu rezultāti. Slimības izplatības laikā ārstiem visā valstī ir arī jāspēj attālināti veikt kvalitatīvas pacientu konsultācijas un plānot ārstēšanu bez fiziska, tādējādi izvairoties no inficēšanās. Tam nepieciešams stabils un ātrs interneta nodrošinājums visā valstī. 5G to spēj nodrošināt bez mazākās aizķeršanās, un pandēmijas gadījumā tas ir kritiski svarīgi.

5G un epidēmijas ierobežošana

Piektās paaudzes mobilā tīkla priekšrocība ir tā, ka tas nodrošina lielāku datu pārraides ātrumu, lielāku pārklājumu un diapazonu, kā arī zemāku latentumu (laika intervāls starp pieprasījuma brīdi un brīdi, kad sākas pieprasītais process). Šīs īpašības gan risina datu pārraides problēmas šāda līmeņa epidēmijas laikā, gan paver iespējas jaunām idejām un jaunām ārstēšanas metodēm.

Pētījumā tika konstatēts, ka populārākā no vīrusa uzliesmojuma kontroles metodēm ir termovizoru izmantošana publisko telpu monitorēšanai. Lai samazinātu vīrusa izplatīšanos, Ķīna pielāgoja šo ierīci konkrētajai situācijai, paaugstinot ķermeņa temperatūras uzraudzības efektivitāti kustīgā pūlī. Blīvi apdzīvotās vietās uzstādītās ierīces nepārtraukti mēra cilvēku ķermeņa temperatūru un ar 5G savienojuma palīdzību pārsūta lielu daudzumu reālā laikā savākto datu uzraugošajam personālam. Šāds iedzīvotāju monitorings ļāva atklāt inficētās personas, viņu kontaktus ar apkārtējiem un slimības izplatības ceļus.

Covid-19 izplatības laikā ievērojami pieaudzis neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumu skaits, mudinot valdību nodrošināt ātrās palīdzības brigādes ar 4K (4000 pikseļu izšķirtspēja) kvalitātes videonovērošanas aprīkojumu un jaudīgām 5G komunikācijām. Jaunais aprīkojums dod mediķiem iespēju nosūtīt video un veselības datus komandcentriem reālajā laikā un ļauj atbalsta personālam nekavējoties sazināties ar ātrās palīdzības brigādēm. Komandcentrs var arī ierosināt diagnozes konferences ar ekspertiem un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm ārkārtas reaģēšanai, nodrošinot pacienta vienmērīgu pāreju no ātrās palīdzības auto uz slimnīcu. Šīs tehnoloģijas ir palielinājušas apkalpes darba efektivitāti un paplašinājušas viņu medicīniskā atbalsta iespējas, ļaujot vēl ātrāk izolēt inficētos un uzsākt viņu ārstēšanu.

5G pielietojums veselības nozarē

Vīrusa izplatība pēdējo mēnešu laikā ir noritējusi neticamā ātrumā, un tā norise ļāvusi secināt, ka ātra un precīza diagnostika ir galvenais mediķu trumpis cīņā Covid-19 izplatību. Ķīnas lielākajās pilsētās gaisā tika pacelti 5G droni, kas spēj uzraudzīt noteiktas vietas un nodot dažādus ziņojumus par cilvēku uzvedību, piemēram, masku nēsāšanu, kā arī uzreiz atskaņot paziņojumus pārkāpumu veicējiem. Lai samazinātu cilvēku kontaktu, gudrie roboti patrulē arī lidostās un vilcienu un metro stacijās, kur cilvēki mēdz pulcēties lielākos daudzumos. Ar 5G savienojuma palīdzību dati par cilvēku ķermeņa temperatūru un uzvedību publiskajā telpā tiek nekavējoties pārsūtīti vadības centram, tādējādi ļaujot ātri identificēt potenciāli inficētās personas vai neatļautu cilvēku rīcību epidēmijas laikā.

Iestājoties obligātajai karantīnai, fiziskās vizītes slimnīcās tika aizliegtas un ārstiem nebija citas izvēles, kā vien sazināties ar pacientiem izmantojot, piemēram, videozvanus. 5G tīkla priekšrocības ļāva medicīnas speciālistiem veikt kvalitatīvus virtuālus izmeklējumus, izveidot provizorisku ārstēšanas plānu un ieviest medicīnas robotus sanitāro darbu veikšanai, lai novērstu iespējamo vīrusa pārnešanu un ārstu trūkumu.

Piektās paaudzes tīkla ātrums, augsta uzticamība un zems latentums ir ļāvis veselības aprūpes sistēmai Ķīnā efektīvāk reaģēt uz jauniem gadījumiem, uzraudzīt pacientus, izsekot vīrusa izplatībai un labāk pārvaldīt resursus. Šie tehnoloģiskie panākumi sabiedrības veselības jomā varētu iedvesmot arī citu nozaru uzņēmumus izmantot 5G iespējas un izpētīt jaunus tehnoloģiju pielietojumus viedās pilsētas pārvaldībā. Savukārt citas Covid-19 skartās valstis, redzot Ķīnas pieredzi, var jau laikus apzināt savas iespējas vīrusa izplatības ierobežošanai ar 5G atbalstu.

Foto: Publicitātes attēls

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 4

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti