Parakstīta vienošanās par zaudējumu atlīdzināšanu no Garantijas fonda apdrošinātāja maksātnespējas gadījumā

 
1.decembris 2008 10:50

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) kopā ar 19 vēl citām Eiropas Ekonomikas Zonas (EEZ) valstīm Romā parakstījis starptautisku vienošanos, kas paredz savstarpēju ceļu satiksmes negadījumos cietušo aizsardzību apdrošinātāju maksātnespējas gadījumos.

Tas nozīmē, ka mūsu iedzīvotājiem tiks atlīdzināti zaudējumi no Latvijas OCTA Garantijas fonda arī gadījumos, ja tie būs cietuši ceļu satiksmes negadījumā kādā no šīm valstīm, bet vainīgā transportlīdzekļa apdrošinātājs būs kļuvis maksātnespējīgs.

Juris Stengrevics, LTAB valdes priekšsēdētājs: "Tas neuzliek Latvijas OCTA Garantijas fondam nekādas papildu saistības, proti, Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 51.panta pirmās daļas 5.punktā ir noteikts, ka LTAB nodrošina apdrošināšanas atlīdzības izmaksu to zaudējumu segšanai, kurus nodarījis transportlīdzeklis, kura īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošinātājs ir atzīts par maksātnespējīgu. Tai pat laikā šis dokuments ir nozīmīgs, jo palielina cietušo drošību citās EEZ dalībvalstīs."

Mūsu iedzīvotājiem tas nozīmēs papildu drošību. Ja Latvijas iedzīvotājs iekļūs ceļu satiksmes negadījumā kādā no šīm 20 valstīm un vainīgā transportlīdzekļa apdrošinātājs būs kļuvis maksātnespējīgs, tad zaudējumi cietušajiem sākotnēji tiks atlīdzināti no Latvijas OCTA Garantijas fonda. Vēlāk tie regresa kārtībā tiks atgūti no tās valsts, kurā notika ceļu satiksmes negadījums un atrodas negadījuma izraisītāja apdrošinātājs. Vienošanās Romā parakstīta, balstoties uz EK 4.direktīvas nosacījumiem.

Jāmin, ka līdzīga kārtība darbojas uz Latvijas apdrošinātāju maksātnespēju. Arī šādos gadījumos zaudējumi tiktu atlīdzināti no OCTA Garantijas fonda. Kā piemēru var minēt pirms vairākiem gadiem AAS „Alianse AK” gadījumu, kad apdrošinātāja maksātnespējas rezultātā no OCTA Garantijas fonda tika izmaksātas atlīdzības cietušajiem. Neskatoties uz to, ka AAS „Alianse AK” aizņēma nelielu tirgus daļu – 5,6%, no Garantijas fonda tika izmaksāti gandrīz  300 000 latu.
Romā vienošanos parakstīja 20 valstis: Austrija, Beļģija, Bulgārija, Kipra, Čehija, Vācija, Dānija, Spānija, Somija, Francija, Grieķija, Itālija, Lietuva, Luxemburga, Latvija, Nīderlande, Polija, Portugāle, Slovēnija, Slovākija.

Informāciju sniedza:
Juris Stengrevics
LTAB valdes priekšsēdētājs
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti