(!) Atkārtots: Vēlreiz par apļveida krustojumiem - kā? 78

 
13.septembris 2010 0:00

Daudzi lasītāji ir neizpratnē par Latvijā modē nākušajiem apļveida krustojumiem - kā tad tos pareizi jāveic.

Centīšos īsumā pastāstīt savu viedokli, kas ne īsti atbilst viedoklim, kuru nācās apgūt auto instruktoru kursos... Tā nav ne satiksmes drošības revolūcija, ne nekas jauns. Bet tomēr - palasiet!

Uz apļveida krustojumiem nav viena josla. Parasti tur ir divas vai pat trīs joslas. Šīs "papildjoslas" nav iezīmētas tāpat vien. Tas ir darīts tāpēc, lai vadītāj varētu daudz brīvāk veikt šo komplekso krustojumu.

Galvenā ideja

Galvenā apļa un to joslu ideja ir samērā vienkārša - ja vadītājam pēc iebraukšanas aplī nav uzreiz jānogriežas nost nākamajā krustojumā, tad jāiebrauc otrajā vai trešajā joslā, nevis jābrauc pa pirmo joslu. Tādā veidā vadītājs netraucēs aplī iebraukt citiem vadītājiem no nākamā krustojuma. Pirms sava vajadzīgā krustojuma jāpārkārtojas uz pirmo joslu un jābrauc ārā no apļa.

apļveida krustojuma veikšana
Sarkans - slikti; Zaļš - labi!

Otra ne mazāk svarīga lieta

Pat ja vadītājs darītu visu, kā te rakstīts, pastāv iespēja, ka tam nebūtu nekādas jēgas - satiksme šajā apļveida krustojumā neuzlabotos. Kas tad vēl?

Pagrieziena signāls. Tas apļveida krustojumā liks pārējiem satiksmes dalībniekiem saprast jūsu mērķi. Vai nu jūs esat opis, kas vienkārši visu apli veiks pa pirmo joslu, vai arī vadītājs, kurš neuzskata par nepieciešamu rādīt pagrieziena signālus pirms nogriešanās. Esiet tik laipni - parādiet pagrieziena signālu pirms nogriešanās no apļa!

Pamēģiniet - jums sanāks!

Daudzi uzreiz teiks: - jā, kolīdz es iebraukšu otrajā vai trešajā joslā, tā mani atpakaļ neviens nelaidīs! Nu tik traki jau nemaz nav, nevajag tā noskaņoties. Nākamreiz, kad jums nāksies veikt apļveida krustojumu, pamēģiniet to veikt tā, kā aprakstīts. Pamēģiniet un redzēsiet, ka netraucējat citiem un satiksme kļūs raitāka. Un atcerieties, ka nākamreiz arī jūs kāds "izlaidīs" uz apļa.

Izņēmumi

"Izņēmumi apstiprina likumsakarības." Galvenais izņēmums - Slāvu pārvada aplis. Patiesībā tas nemaz nav aplis, bet samurgots apvedceļš starp krustojumiem. Tur ir pārāk mazi attālumi no krustojumiem, lai varētu veikt šādus cēlus manevrus kā braukšana pa otro joslu. Tur iekārtoties pirmajā joslā neļaus ne kravinieki, ne meitenes džipos, ne ōpīši pasatiņos. Slāvu aplī šos ieteikumus nemēģiniet.

Laimīgu ceļu!
iAuto redaktors

 
78 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
275684. viesis 23.marts 2010 10:07
1 0 Atbildēt

Kaksi - un kas traucē uz apļa uzbraucējam izgriezties uz 2. joslu?

Un vēl Uz apļa drīkst izbraukt arī no 2. joslas, kur pie apļa pienāk divu joslu iela...

Un kas traucē pirms apļa uz pienākošās joslas laikus ieņemt vietu 2. joslā, ja zini, ka no apļa būš jānogriežas 2., 3. vai vēl tālākā nobrauktuvē?

WALA - jāpiekrīt - bezmaz toč labāk ir ar CHA un zīmēm par braukšanas kārtību joslās norādīt, ka no 1. joslas drīxt tikai pa labi... Moš ta var tos cilvēkus pieradināt braukt ar galvu, ne tikai ar pedāļiem...

P.S.

Protams ir jau vēl arī tāda lieta, ka bieži vien pilsētplānojuma vai laicīgu (uz remontdarbu laiku izveidotu) satiksmes risinājumu dēļ ir ļoti neprognbozējama plūsma uz aplim pienākošajām un atejošajām ielām... Proti - neretti tās pārklājās tā, ka aplis kā tads pats kā tāds nevis atvieglo, bet tikai sarežģī kustību satiksmes mezglā...

275708. viesis 23.marts 2010 10:56
1 0 Atbildēt

P.S. Un nevajag jaukt so ar to, ka kads pa taisno no ieksejam joslam sture ara no apla. Lai izbrauktu ara no apla CSN nosaka, ka sakuma ir japarkartojas uz arejo joslu. Un ari raksta autors IR uzzimejis, ka parkartojamies un tikai tad ara no apla.

275711. viesis 23.marts 2010 11:02
1 0 Atbildēt

P.S.

Kaksi un kas šis par murgu:

Kaksis 513 [?] pirms 49 minūtēm

Palaidniex

tikai neaizmirsti, ka uz apļa uzbraucējs no pirmās joslas var lekt uzreiz kurā grib, kamēr uzbraucējam no otrās ir jāievēro uzbraucēja no pirmās intereses (labā puse) "

???

gribi teikt, ka pirmās joslas braucējs drīkst raut otrajā joslā, kad vien grib???

Esi laikam piemirsis par to, ka tiklīdz tu maini joslas tev jādod ceļš tiem, kas brauc pa to josku, kurā sagribējies ielīst... ;)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 9

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Leon - vēl viens trumpis spāņu ražotāja piedāvājumā (+ FOTO)

29. aprīlī Madridē notika jaunā CUPRA Leon pasaules pirmizrāde, iezīmējot nozīmīgu pagrieziena punktu zīmola attīstībā. Iespaidīgajā pasākumā tika prezentēts gan CUPRA Leon piecdurvju hečbeks, gan Sportstourer. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 13

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti