Droša satiksme pēc tumsas iestāšanās 5

 
1.februāris 2012 8:44

Lai gan lielākā daļa satiksmes negadījumu notiek diennakts gaišajā laikā, nereti tie negadījumi, kas notiek naktīs, ir daudz smagāki. Renault Braukšanas Skolas instruktori sniedz dažus ieteikumus, kā saglabāt drošību uz ceļa arī pēc tumsas iestāšanās.

Autovadīšana pēc tumsas iestāšanās ir daudz bīstamāka kā diennakts gaišajā laikā. Galvenie iemesli tam ir ierobežotā redzamība uz ceļa, tāpēc nereti grūtāk pamanāmi ir dažādi šķēršļi un citi ceļa dalībnieki. “Redzamība uz ceļiem, kas nav izgaismoti ar ielas lampām, ir atkarīga no automašīnas ārējā apgaismojuma, lukturu un spoguļu tīrības,” norāda Renault Braukšanas Skolas direktors.

Braucot diennakts tumšajā laikā pa nezināmiem ceļiem, ieteicams samazināt ātrumu. Parastās tuvās gaismas izgaismo ceļu līdz 50 metru attālumam. Ņemot vērā vidējo autovadītāju reakcijas laiku, šī distance ir pietiekama, lai apturētu auto, ja tas brauc ne ātrāk par 60-70 km/h. “Lai nepieciešamības gadījumā varētu apturēt automašīnu, ja ceļā radušies neparedzēti šķēršļi nakts laikā, vienmēr jāievēro braukšanai drošs un atbilstošs ātrums – tāds, lai būtu iespējams apturēt auto attālumā, kuru pārredzam ar ieslēgtām gaismām. Šī attāluma garums atkarīgs tieši no izmantotajām gaismām. Ja pretī braucošie auto ir daudz, un mums nav iespēja izmantot tālās gaismas, jāsamazina braukšanas ātrums,” skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Pēc tumsas iestāšanās novērtēt situāciju uz ceļa kļūst apgrūtinoši. “Ir jāapzinās, ka novērtēt braukšanas ātrumu un distance, balstoties uz lukturu gaismām, ir apgrūtinoši. Grūtības var rasties arī tad, ja automašīnas gaismas nav pareizi noregulētas vai arī tās noregulētas netipiski. Piemēram, plašāk pozicionētas gaismas rada ilūziju, ka automašīna ir tālāk no mums kā patiesībā,” norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori. Tieši tāpēc, vadot automašīnu diennakts tumšajā laikā, ieteicams ievērot papildus uzmanību manevrējot, piemēram, mainot braukšanas virzienu vai apdzenot, jo nepieciešams rūpīgi novērtēt distance ar citiem transportlīdzekļiem.

Sliktāka redzamība diennakts tumšajā laikā liek vadītājiem izmantot citus papildus pavedienus par iespējamajiem šķēršļiem uz ceļa, piemēram, citu automašīnu gaismas. “Aizmugurējās gaismas un ik pa laikam signalizējošās bremžu gaismas var mūs brīdināt par šķēršļiem, ar ko saskāries mums priekšā esošais autovadītājs. Sasniedzot aptuveni to pašu vietu, arī mēs varam ievērot papildus uzmanību. Ja pretī braucošās automašīnas gaismas pēkšņi izzūd, tas nozīmē, ka priekšā ir kalns. Šādā gadījumā noteikti neapdzeniet citu automašīnu,” brīdina Renault braukšanas Skolas instruktori.

Īpaša uzmanība jāievēro arī, braucot ziemā agrās rīta stundas, kad vēl ir krēsla. Tieši tāpēc sagatavošanās automašīnas vadīšanai tumšā un krēslas laikā šajā gadalaikā ir ļoti nozīmīga.
 

 
Visi komentāri
 
285175. viesis 1.februāris 2012 8:50
0 0 Atbildēt

Šitie DB instruktori varētu pastaigāt pa ceļiem un izsist priekšējos lukturus tiem kretīniem, kuri tajos sabāzuši ķīnīzeru xrenonus.

Interesanti gan, kāpēc pārgudrais Zivtiņš un tāds pat Lukstiņš tam vēl nav pievērsušies.

285176. viesis 1.februāris 2012 9:01
0 0 Atbildēt

Jā, un kad šitādi brauc pretī, es parasti parādu tālos, jo mani apžilbina. Un ko tas xrenonists-viņš jau nemaz nesaprot, kas par lietu, un met pretī ar tālajiem. Laikam pats uz savām gaismām no priekšas nemaz nav paskatījies.

285177. viesis 1.februāris 2012 9:04
0 0 Atbildēt

A par ko brīdina ieslēgtie aizmugures miglinieki skaidrā laikā ??? Dažiem liekas, ka tie ir jāslēdz vienmēr, tikko palik tumšāks, tā viņus varēs labāk saskatīt.

285178. viesis 1.februāris 2012 9:33
0 0 Atbildēt

ak- tieši tā arī es daru-tālos. Un tiem dorņiem,kas ar aizmugures migliniekiem brauc skaidrā laikā-tālie.

285237. viesis 7.februāris 2012 20:31
0 0 Atbildēt

Ar aizmugurējiem migliniekiem ir tā,ka daži āksti nezina kāds apzīmējums ir slēdzim:}},un brauc pat nezinot ko ir saslēdzis,bet daži,vai dažas pat nerubī fišku ja mauc aiz muguras ar tālajiem.Vienkārši uz ceļiem ir daudz dorņu un ar to jasadzīvo.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 2

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 17

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti