Izstrādājot «Audi Q7» - Aerodinamika 1

 
9.marts 2006 9:19

Audi Q7 izstrādē līdz gatavībai sērijveida ražošanai bija iesaistītas vairākas specializētās nodaļas. Lielu daļu sava dinamiskā rakstura automobilis ieguva no inženieriem, kuru pārziņā ir aerodinamika un aeroakustika.

Audi Q7 prototipi un pirmssērijveida paraugi pavadīja vairāk nekā tūkstoti stundu Audi rūpnīcas aerodinamikas centrā Ingolštatē, kas ir viens no vismodernākajiem pasaulē. Rezultātā vilkmes koeficients 0,34, kas ir labākais rādītājs lielajā SUV segmentā, un ārkārtīgi zems vēja trokšņa līmenis.



Dr. Mihaelam Jaroham (Dr. Michael Jaroch), kurš strādā grupā, kas atbild par Audi Q7 aerodinamiku, aeroakustiku un ūdens regulēšanu, un viņa kolēģiem nebūt nenācās viegli sasniegt tik labus rezultātus: “Ir grūti līdzsvarot optimālo dizainu tāda izmēra automobilim, nekaitējot tā stilistiskajam noformējumam.”

Audi projektētāji pētīja gaisa plūsmas iedarbību uz Audi Q7 aerodinamiskajā caurulē, kas ir klusāka un ātrāka par tām, kuras izmanto citur pasaulē. Turbīna, kuras diametrs ir aptuveni četri metri un jauda - 2,6 megavati, dzen gaisu caurulē ar ātrumu 300 kilometri stundā.



Termālo aerodinamisko cauruli lieto, lai optimizētu gaisa plūsmu Audi Q7 dzesēšanas sistēmās. Šajā augstās tehnoloģijas testa stendā temperatūru var mainīt no 20 līdz 50 grādiem pēc Celsija skalas un panākt gaisa plūsmas paātrinājumu līdz 275 kilometriem stundā. Pat mērījumu zonas grīdu var sasildīt, lai imitētu karstu ceļa virsmu. Grīdā ir iemontēts papildu rotējošs veltnis Audi modeļiem ar quattro pastāvīgo četru riteņu piedziņu.

Vēl viena izstrādes prioritāte ir ūdens regulēšana. Tās mērķis ir panākt, lai dubļi un ūdens, kas nonāk uz logiem, netraucētu vadītājam pārskatīt ceļu.

Dr. Jarohs to ilustrē šādi: “Var veidoties kritiskas situācijas, ja automobilis, piemēram, brauc aiz kravas auto pa slapju ceļu un ūdens šļakatas no tā riteņiem aizsedz vadītājam skatu. Tas parasti notiek, braucot ar ātrumu no 70 līdz 90 kilometriem stundā. Mūsu mērķis bija optimizēt gaisa plūsmu ap virsbūves A-statni un ārējiem spoguļiem, lai sānu logi un spoguļu stikli būtu tīri.”

Kā to panāk? Automobili apsmidzina ar fluorescējošu šķidrumu speciālā aerodinamiskajā caurulē, kas paredzēta virsmas notraipīšanai. “Melnā” gaismā ir skaidri redzamas lietuslāšu un šļakatu trajektorijas un vietas, kur sakrājas ūdens.

 
Visi komentāri
 
194452. viesis 9.marts 2006 9:25
0 0 Atbildēt

Galvenais, lai revolucionārā reste ir tīra un kibernetiska stāvbremze neierūsē :)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti