IeM aicina BTA atteikties no „ātruma apdrošināšanas” 13

 
3.jūnijs 2008 17:02

Iekšlietu ministrija uzskata, ka apdrošināšanas kompānijas BTA piedāvātais pakalpojums apdrošināties pret administratīvo naudas sodu par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu Latvijas šā brīža situācijā nopietni apdraud ceļu satiksmes drošības situāciju un ir pretrunā valsts un sabiedrības interesēm.

Iekšlietu ministrija uzskata, ka „ātruma apdrošināšana” ir pretrunā ar tiesiskuma un morāles principiem, jo sniedz sabiedrībai vēstījumu, ka likumpārkāpums - atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana - ir pieļaujams un attaisnojams. Šāda pakalpojuma ieviešana var veicināt autovadītāju bezatbildīgu rīcību uz ceļa, jo šādi tiek mazināts administratīvā soda neizbēgamības princips un līdz ar to audzinošais efekts. Apdrošinātie autovadītāji drošāk pārkāps ceļu satiksmes noteikumus, zinot, ka negatīvās sekas – naudas sods – izpaliks.

Iekšlietu ministrija arī uzskata, ka šādas apdrošināšanas ieviešana rada tiesiski absurdu situāciju, kad apdrošinātājs būtībā uzņemas tiesas lomu izvērtēt policijas uzliktā administratīvā soda pamatotību un atsevišķus autovadītājus atbrīvot no tā.

Iekšlietu ministrija arī uzsver, ka likumpārkāpums, it īpaši tik sabiedrībai bīstams kā atļautā ātruma pārsniegšana, nevar tikt traktēts kā „nejaušs” un līdz ar to pieļaujams. Ikviens autovadītājs, sēžoties pie stūres, uzņemas atbildību par ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu un to pārkāpšanas gadījumā – arī par sekām.

Ministrija arī vēlas vērst uzmanību uz to, ka saskaņā ar likumu „Par apdrošināšanas līgumu” administratīvais sods vispār nevar būt apdrošināšanas objekts, jo administratīvo sodu nevar uzskatīt par personai radītiem zaudējumiem šī likuma izpratnē.

Atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana ir viens no bīstamākajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem - saskaņā ar Ceļu policijas datiem Latvijā 29% ceļu satiksmes negadījumu, tostarp ar smagām sekām, notiek tieši nepareizas braukšanas ātruma izvēles dēļ.

Tāpēc Iekšlietu ministrija uzskata, ka šāda apdrošināšanas pakalpojuma ieviešana nopietni apdraud ceļu satiksmes drošības situāciju valstī, kura tikai pēdējos gados, koordinētu valstiska mēroga pasākumu īstenošanas rezultātā, tostarp palielinot sodus par pārkāpumiem ceļu satiksmē un veicinot to neizbēgamību, ir sākusi uzlaboties.

Pazīstot apdrošināšanas kompāniju BTA kā nopietnu un sociāli atbildīgu komersantu, Iekšlietu ministrija aicina to rūpīgi izvērtēt šāda pakalpojuma ietekmi uz sabiedrības drošību, un atteikties no tā sniegšanas.
 
Visi komentāri
 
257971. viesis 3.jūnijs 2008 17:10
0 0 Atbildēt

Cerams ka BTA nāks pie prāta un ateikies no potenciālās avāriju izraisīšanas.

257974. viesis 3.jūnijs 2008 17:29
0 0 Atbildēt

IeM darbība iegūtos līdzekļus par degvielas akcīzi un ceļa nodokļiem novirzot ne ceļu infrastruktūrā arī ir traktējama kā situācijai un sabiedrības interesēm neatbolstoša, tā kā nevajag te dirst par situācijas iespējamo pasliktināšanos no reklāmas kampaņas.

257982. viesis 3.jūnijs 2008 17:58
0 0 Atbildēt

Recluse a KĀDS sakars IeM ar degicelas akcīzes nodokli un ceļu infrastruktūru ?????????????????????? :D :D

257984. viesis 3.jūnijs 2008 18:06
0 0 Atbildēt

BTS vnk reklāmas kampaņu uzcepa:) Malači, viņi savu ātrumpolisi atsauks, bet troksnis un publicitāte sacelta.

257985. viesis 3.jūnijs 2008 18:07
0 0 Atbildēt

tobiš BTA

257989. viesis 3.jūnijs 2008 18:53
0 0 Atbildēt

Vakar pirmo reiz sastapos ar šo reklāmu Mola daudzstāvu stāvvietā, pienācu klāt lai izlasītu.

Tikai vakarā uzzināju nianses.

Ja šiem naksies attiekties, iedomajos cik daudz reklāmā iegrūsto līdzekļu aiziet vējā.

257997. viesis 3.jūnijs 2008 20:16
0 0 Atbildēt

EDZS, tur jau tā lieta, ka "ceļu" nauda aizplūst citu ministriju pārstāvētajās nozarēs, tikai ceļus kkā aizmirst.

257998. viesis 3.jūnijs 2008 20:27
0 0 Atbildēt

Neteikšu ka +20 km/h ir tie bīstamākie, tā ir Rīgas ikdiena. Nesaku ka pats esmu eņģelītis. Bet šitāda apdrošināšana jau ir perebors. Lai saglabātu vismaz kādu atbildību par to ko autovadītājs dara uz ielas, šim autovadītājam ir jāmāk arī atbildēt par to ko viņš dara. Citiem vārdiem sakot - BTA cenšas legalizēt "piecīšu" padarīšanu. Tik šoreiz "piecītis" nonāks nevis zaļi-strīpaina onkuļa kabatā, bet BTA onkuļu kabatā (toties garantēti).

Ar situāciju Zviedrijā diemžēl nav korekti salīdzināt. Pirmkārt jau satiksmes kultūras dēļ un otrkārt tādēļ ka Zviuedrijā sodu par ātruma pārkāpšanu nosaka pēc pārkāpēja oficiālā atalgojuma apjoma - tb % no ienākumiem. Onkuļiem ar lielām algām attiecīgi par tiem +20 var sanākt maksāt nežēlīgas summas - pret ko arī apdrošinās.

Tieši Zviedrijā ir uzlikts pasaulē lielākais naudas sods par ātruma pārkāpšanu kad viens no Nokia direktoriem trāpīja policijas radara redzeslokā...

257999. viesis 3.jūnijs 2008 21:00
0 0 Atbildēt

recluse [?] 03.06.2008 17:29

IeM darbība iegūtos līdzekļus par degvielas akcīzi un ceļa nodokļiem novirzot ne ceļu infrastruktūrā arī ir traktējama kā situācijai un sabiedrības interesēm neatbolstoša

----------------------------------------------------------------------------------

un ko teikt par sodanaudu plaaniem a:? :)

258003. viesis 3.jūnijs 2008 23:00
0 0 Atbildēt

Storms,tas bija Somijā-tas sods(cik atceros ~ 160KLs).

258009. viesis 4.jūnijs 2008 8:22
0 0 Atbildēt

+20 pilsētā saki nav nekas bīstams?

Kaut kur bija info, ka, ja brauc ar 50 km/h un var nobremzēt tieši pirms pēkšņi uz ceļa parādījušās šķēršļa (velosipēdista, gājēja, dzīvnieka), tad braucot ar +20, jeb 70 km/h to šķērsli strauji bremzējot nones ar ātrumu 50 km/h...

Tāda nu ir fizikas un matemātisko aprēķinu skaudrā būtība...

Šīs ir divas lietas, kuras apmānīt nevar...

Tiesa arī es, gluži kā visi citi braucu ~ tos + 20 km/h...

258021. viesis 4.jūnijs 2008 11:45
0 0 Atbildēt

Ko var cepties gan CSDD, gan IeM, CP.... neiedzilinās un tik lerkst.... tā polise jau neatbrivo no soda, sods jau paliks, BTA tik apņemas atmaksāt pārkāpējam soda naudu pie zinamiem nosacijumiem un tikai vienreiz gada. Dzilakaja būtiba tas ir reklāmas gājiens lai piesaistitu klientus un viss.

258022. viesis 4.jūnijs 2008 11:47
0 0 Atbildēt

es nemaz neatceros, kad man ir bijis pēdējais sods par ātruma pārsniegšanu lidz 20 km/h.... virs gadas biežāk....

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 3

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti