Autosports par izcili zemām izmaksām: Folkreiss! 4

 
22.maijs 2009 10:15

2009. gads Latvijas autosportā izsludināts par Folkreisa veidošanas un popularizēšanas gadu. Tas nozīmē, ka šogad taps jauns autosporta veids, kura galvenie plusi – pavisam nopietns autosports, taču ar izcili zemām izmaksām.



Folkreiss, kā ideja ir aizgūta no Skandināvijā īpaši populārā Folkrace, Bilcross u.c., ir uz krosa un rallijkrosa principiem balstīts autosporta veids. Atšķirībā no vairuma autosporta veidu Folkreiss ar ģeniālas vienkāršības palīdzību kontrolē tehnikas sagatavošanas izmaksas, savukārt tuvākajā nākotnē plānotais iedalījums pa reģioniem samazinās arī sacīkšu apmeklēšanas izdevumus.

Tehnikas izmaksas tiek kontrolētas ar mašīnu pirkšanas/pārdošanas procedūru. Lai uzvarētu, sportists tehnikā var ieguldīt kaut miljonu, taču, ja mašīnai sacīkstes laikā pieteiksies pircējs, reglamentēti mašīnu tirdzniecības noteikumi paredzēs, ka tā jāpārdod par fiksētu summu – Latvijas gadījumā 950 eiro. Turklāt sportists-mašīnas īpašnieks no šī darījuma nedrīkst atteikties.


FOTO: Folkreiss savu nelielo izmaksu un nesarežģīto tehnoloģiju dēļ ir īpaši populārs Skandināvijā. Piemēram, divas trešdaļas Norvēģijas licencēto autosportistu ir tieši Folkreisa, jeb, norvēģu gadījumā, Bilcross braucēji!

Ne tikai iegādāties, bet arī uzbūvēt tehniku iespējams par minimālām izmaksām – katra konstruktora asprātība būs tā, kas liks savienot konkurētspējīgas tehnikas būvi ar iekļaušanos 950 eiro summā, lai mašīnas pārdošanas gadījumā būvētājs nebūtu zaudētājs. Jau šobrīd vairāki tehniķi atzinuši – Folkreisa mašīnu var uzbūvēt tā, ka pārdodot mašīnu par minēto fiksēto summu paliek pāri patīkama summa! Tehnikas būvniecību ievērojami atvieglojuši jaunie drošības karkasu būves noteikumi, kas paredz, ka Folkreisa sacīkstēm karkasu var uzbūvēt saviem spēkiem, deklarējot tā atbilstību noteikumiem un veicot LAF pilnvarotu komisāru pārbaudi. Starp citu, šis autosporta veids ir ļoti atbilstošs pēdējos gados neizmantotas sporta tehnikas atgriešanai trasēs – vecās krosa, treka, šosejas un citu autosporta veidu mašīnas, izejot pārbaudi, ir kā radītas Folkreisam! Savukārt tie, kuri portālu sludinājumos izvieto ziņojumus, ka tiek pārdota sporta mašīna par 800 eiro, apdomājiet – varbūt labāk pamēģināt startēt Folkreisā, kur šo mašīnu kāds iegādāsies par fiksētajiem 950 eiro! Turklāt pie pārdošanas pietiekami dārgie atribūti – sēdeklis, drošības jostas, stūres rats – paliek pie līdzšinējā īpašnieka! Un vēl – Folkreisa tehniku būs iespēja izmantot arī citos sporta veidos, piemēram, Supersprintā.

2009. gadā Folkreiss, visticamāk, piedzīvos atsevišķus reklāmas braucienus, paredzams, kopā ar Latvijas autokrosa un rallijkrosa sacīkstēm. Taču nākamajos gados paredzēts, ka Folkreisa seriāli notiks pēc reģionālo seriālu principa, kas nozīmē, ka liepājniekam nebūs par katru cenu jābrauc uz Valmieru, lai cīnītos par kopvērtējuma uzvaru. Savukārt pēc reģionālo kausu rezultātiem reģionus pārstāvošie klubi nominēs savus sportistus Vislatvijas finālam kādā no Latvijas trasēm.

Šobrīd meklējam arī entuziastus, kuri būtu gatavi darboties Folkreisa attīstībā un izveidē – labas komandas darbs noderēs! Rakstiet: viesturs.saukans@laf.lv.

Ar Folkreisa Tehniskajiem noteikumiem un Vispārējiem noteikumiem iespējams iepazīsties šeit: http://www.autocross.lv/Dokumenti.html. Jaunumiem sekojiet līdzi www.autocross.lv.


 
Visi komentāri
 
268943. viesis 22.maijs 2009 21:51
0 0 Atbildēt

varētu būt labs pasākums :)

268944. viesis 22.maijs 2009 22:05
0 0 Atbildēt

kaksi,vajadzeeja apmekleet mehu dienas Jelgavaa :D

268945. viesis 22.maijs 2009 22:06
0 0 Atbildēt

Nu bikuc pārspīlēts. Šosejas un krosa braucamajiem piekare vien ir dārgāka par to folkreisa braucamo visu kopā. :D

268957. viesis 25.maijs 2009 15:40
0 0 Atbildēt

Storm, tur jau ari tas piedūriens -- be smart un uztaisi par mazākām izmaksām! Tipa dārgajā Zviedrijā auto tirgošanas cena vispār ir bišķi virs 400 eiro, un neviens neraud.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 29

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti